Preţurile locuinţelor ar putea avea o contribuție mai mare la inflația din zona euro decât se credea, a declarat vineri Robert Holzmann (foto), guvernatorul Băncii centrale a Austriei şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).
Întrebat cu cât contribuie preţurile caselor la creşterea inflaţiei, Robert Holzmann a afirmat: „Am auzit de 0,5%. Nu este un cuantum mic”.
Indicatorul preţurilor locuinţelor nu este inclus în prezent în Indexul Preţurilor de consum din zona euro, deşi Banca Centrală Europeană (BCE) a criticat de mult timp acest lucru, scrie Reuters, citată de Digi24.
Conform evaluărilor experţilor BCE, includerea în calcule a majorărilor preţurilor locuinţelor ar fi generat o inflaţie „constant mai ridicată” începând din anul 2014 și că între 2018 și 2020 inflația ar fi fost cu aproximativ 0,2 – 0,3 puncte procentuale mai mare.
Întrebat cât va mai dura până când inflaţia va include şi majorările preţurilor locuinţelor, Robert Holzmann a precizat: „Din ceea ce am auzit, nu se va întâmpla în mai puţin de trei-cinci ani”.
Liderii Uniunii Europene sunt preocupaţi de creşterea inflaţiei. Potrivit celor mai recente date furnizate de Oficiul UE pentru statistici (Eurostat), în octombrie, inflaţia în zona euro este estimată a fi fost de 4,1%, în creştere de la 3,4% în septembrie, pe fondul majorării tarifelor la energie şi servicii.
Banca Centrală Europeană consideră normală o inflaţie în jurul nivelului de 2%.
O alianță formată din 22 de orașe europene a solicitat anul Uniunii Europene să implementeze reguli mai stricte pentru Airbnb și alte platforme de închirieri de locuințe pe termen scurt, pe care le acuză că duc la scumpirea chiriilor pentru rezidenți și, mai departe, la scumpirea locuințelor.