CJUE: Regulile pentru Airbnb sunt justificate - măsurile naționale ce limitează închirierea pe termen scurt a apartamentelor sunt în interesul general - CursDeGuvernare.ro
marți

26 octombrie, 2021

CJUE: Regulile pentru Airbnb sunt justificate – măsurile naționale ce limitează închirierea pe termen scurt a apartamentelor sunt în interesul general

22 septembrie, 2020

Impunerea unor măsuri speciale pentru închirierea apartamentelor pe termen scurt este justificată, răspunde unui interes general imperativ și este proporțională cu obiectivul urmărit, a decis marți, Curtea de justiție a UE.

Hotărârea validează demersul mai multor orașe eruopene ce au stabilit reguli pentru platformele online, precum Airbnb, care intermediază închirierea locuințelor pe o perioadă scurtă.

Acest sistem de închiriere a agravat criza locuințelor din marile capitale și a crescut costurile închirierii pe durată lungă, ceea ce le-a făcut inaccesibile pentru rezidenții cu venituri mici.


CJUE a confirmat marți că reglementarea din Franța (pe marginea căreia o instanță locală a cerut lămuririri Curții Europene), ce supune autorizării prealabile exercitarea acestor activități de închiriere de spații cu destinație de locuință, instituie „un dispozitiv de combatere a deficitului de locuințe destinate închirierii pe termen lung, având drept obiectiv să răspundă degradării condițiilor de acces la locuințe și exacerbării tensiunilor de pe piețele imobiliare, ceea ce constituie un motiv imperativ de interes general„.

Reglementarea națională în cauză este proporțională cu obiectivul urmărit, mai precizează Decizia CJUE.

Sistemul francez

CJUE s-a pronunțat pe două cazuri din Franța, în care proprietarii unor garsoniere din Paris au contestat în instanță amenda primită pentru că nu au respectat legislația introdusă împotriva platformele gen Airbnb.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Parisul limitează la 120 de zile pe an închirierea pe termen scurt a locuințelor, Franța fiind a doua cea mai mare piață a Airbnb după Statele Unite.


Legislația:

  • În localitățile cu peste 200.000 de locuitori și în cele trei departamente limitrofe ale Parisului, modificarea regimului de utilizare a spațiilor cu destinație de locuință este supusă autorizării prealabile.
  • Închirierea în mod repetat și pentru perioade scurte a unui spațiu mobilat cu destinație de locuință, unei clientele ocazionale, care nu își stabilește domiciliul în spațiul respectiv, constituie o astfel de modificare a regimului de utilizare.
  • Autorizația este acordată de primarul localității în care este situat imobilul și poate fi condiționată de o compensare sub forma transformării concomitente în locuință a unor spații care au o altă utilizare.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr