luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 septembrie, 2020

Impunerea unor măsuri speciale pentru închirierea apartamentelor pe termen scurt este justificată, răspunde unui interes general imperativ și este proporțională cu obiectivul urmărit, a decis marți, Curtea de justiție a UE.

Hotărârea validează demersul mai multor orașe eruopene ce au stabilit reguli pentru platformele online, precum Airbnb, care intermediază închirierea locuințelor pe o perioadă scurtă.

Acest sistem de închiriere a agravat criza locuințelor din marile capitale și a crescut costurile închirierii pe durată lungă, ceea ce le-a făcut inaccesibile pentru rezidenții cu venituri mici.


CJUE a confirmat marți că reglementarea din Franța (pe marginea căreia o instanță locală a cerut lămuririri Curții Europene), ce supune autorizării prealabile exercitarea acestor activități de închiriere de spații cu destinație de locuință, instituie „un dispozitiv de combatere a deficitului de locuințe destinate închirierii pe termen lung, având drept obiectiv să răspundă degradării condițiilor de acces la locuințe și exacerbării tensiunilor de pe piețele imobiliare, ceea ce constituie un motiv imperativ de interes general„.

Reglementarea națională în cauză este proporțională cu obiectivul urmărit, mai precizează Decizia CJUE.

Sistemul francez

CJUE s-a pronunțat pe două cazuri din Franța, în care proprietarii unor garsoniere din Paris au contestat în instanță amenda primită pentru că nu au respectat legislația introdusă împotriva platformele gen Airbnb.

Parisul limitează la 120 de zile pe an închirierea pe termen scurt a locuințelor, Franța fiind a doua cea mai mare piață a Airbnb după Statele Unite.


Legislația:

  • În localitățile cu peste 200.000 de locuitori și în cele trei departamente limitrofe ale Parisului, modificarea regimului de utilizare a spațiilor cu destinație de locuință este supusă autorizării prealabile.
  • Închirierea în mod repetat și pentru perioade scurte a unui spațiu mobilat cu destinație de locuință, unei clientele ocazionale, care nu își stabilește domiciliul în spațiul respectiv, constituie o astfel de modificare a regimului de utilizare.
  • Autorizația este acordată de primarul localității în care este situat imobilul și poate fi condiționată de o compensare sub forma transformării concomitente în locuință a unor spații care au o altă utilizare.
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: