miercuri

27 martie, 2024

17 septembrie, 2020

O alianță formată din 22 de orașe europene au solicitat joi Uniunii Europene să implementeze reguli mai stricte pentru Airbnb și alte platforme de închirieri de locuințe pe termen scurt, pe care le acuză că duc la scumpirea chiriilor pentru rezidenți, transmite publicația italiană The Local.

Reprezentanți din Amsterdam, Barcelona, Florența și alte orașe populare în rândul turiștilor s-au întâlnit cu comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, pentru a denunța cadrul legal ”depășit” care îi împiedică pe oficialii locali să ia măsuri împotriva platformelor online.

Airbnb, care domină piața de închiriere de locuințe pe termen scurt, este într-un conflict deschis cu autoritățile care încearcă să balanseze veniturile obținute din turism și resentimentele rezidenților.


La sfârșitul anului trecut, Airbnb a câștigat procesul de la Curtea Europeană de Justiție (CJUE) în care o asociație din Franța a acuzat platforma că desfășoară activități de agent imobiliar și ar trebui să dețină un card profesional în acest sens. CJUE a decis că platforma desfășoară servicii asimilate societății informaționale și nu poate fi obligată să dispună de acel card profesionist. Cu alte cuvinte, instanța a decis că platforma nu desfășoară activități de imobiliare.

(Citiți și: ”Decizie a Justiției europene: Airbnb este o platformă și nu o agenție imobiliară”)

”Este timpul pentru o nouă abordare europeană în ceea ce privește reglementările care servesc în primul și în primul rând interesului general care este de a avea locuințe accesibile și de a putea trăi în orașele noastre”, a declarat primarul Parisului, Anne Hidalgo, într-un comunicat de presă.

Alianța orașelor europene vrea să forțeze platformele să pună la dispoziția autorităților locale datele privind închirierile ca parte a Legii Serviciilor Digitale elaborată de biroul lui Vestager precum și tragerea la răspundere a acestora când nu respectă reglementările locale.

”O mai bună cooperare între platforme și autoritățile publice va fi o condiție esențială pentru punerea în aplicare corespunzătoare a Legii Serviciilor Digitale”, a afirmat comisarul Vestager după întâlnire.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: