luni

22 aprilie, 2024

17 septembrie, 2022

Cehia, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, a cerut sâmbătă crearea unui tribunal internaţional pentru crime de război, după descoperirea a sute de corpuri înhumate sumar la periferia Izium, oraş în nord-estul Ucrainei.

Descoperirea a avut loc după recucerirea regiunii de către forțele ucrainene și oripilat opinia publică mondială, mai ales că unele dintre corpurile exhumate au urme de tortură.

„În secolul al XXI-lea, astfel de atacuri împotriva populaţiei civile sunt de neconceput şi odioase. (…) Nu trebuie să trecem peste asta. Suntem pentru pedepsirea tuturor criminalilor de război”, a declarat ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, citat de Agerpres.


Oficialul ceh a cerut „crearea rapidă a unui tribunal internaţional special care să urmărească crima de agresiune”.

Civili, inclusiv copii, uciși

Potrivit anchetatorilor, unele corpuri exhumate aveau mâinile legate la spate. Cadavre de copii au fost de asemenea găsite în pădurea de lângă Izium.

Într-o groapă comună au fost găsite 17 trupuri, dar majoritatea mormintelor găsite sunt individuale, având cruci de lemn, unele cu nume și numere scrise de mână, potrivit CNN, care a trimis o echipă la fața locului.

Unul avea numărul 398. Altul avea numele unui bărbat de 82 de ani. Un oficial care coordona echipa de investigație a declarat că investigațiile ar trebui să stabilească când au murit acești oameni. În pădure a fost descoperită și o zonă unde încă se văd în pământ urme de tancuri militare..


A fost găsită și „o întreagă familie. Este o familie tânără… Tatăl s-a născut în 1988, soția s-a născut în 1991, fiica lor mică s-a născut în 2016”, a declarat Dmitro Lubinets, comisar pentru Drepturile Omului în Ucraina, citat de Digi24.

Republica Cehă, fostă ţară comunistă şi în prezent membră a UE şi a NATO, a primit circa 400.000 de refugiaţi ucraineni şi a furnizat un ajutor militar în valoare de 150 milioane de dolari Ucrainei, invadată de Rusia la 24 februarie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: