joi

27 ianuarie, 2022

Președintelui Senatului: DNA – aliatul ambasadelor străine, decapitează capitalul autohton

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 septembrie, 2017

Călin Popescu Tăriceanu a atacat dur ambasadele străine, acuzându-le că sprijină Direcția Națională Anticorupție pentru că DNA decapitează capitalul autohton, lăsând loc liber pentru promovarea firmelor străine.

„România, de 27 de ani, încet, încet, a devenit o țară care este o excelentă piață de desfacere.

Văd că vin firme peste firme care propun contracte de achiziții publice, de înzestrare în armată și așa mai departe și care văd că vor să pună la respect pe toată lumea dându-ne lecții de anticorupție.


Există, bineînțeles, o diferență de tratament. Dacă un demnitar român ar promova o firmă românească ar fi imediat acuzat de trafic de influență.

Dar ambasadele străine au văzut că nu există aliat mai bun, în acest demers de a-și promova firmele și interesele lor, decât DNA. Ele nu au mai avut să facă altceva în plus decât să vină pe această piață în care toate firmele românești au fost decapitate, nu mai există o firmă importantă românească de lucrări publice.

Toate contractele de lucrări publice sunt câștigate de firme străine. Noi nu avem nicio firmă românească care să participe ca prim contractant, la lucrări de infrastructură”, a spus sâmbătă Călin Popescu Tăriceanu, după întâlnirea de pe litoral a liderilor coaliției de guvernare.

„Nu vreau ca România să rămână în continuare o ţară care este predominant furnizoare de forţă de muncă ieftină, dar bine pregătită, o piaţă de desfacere pentru companiile străine, o zonă în care capitalul românesc este fugărit cu DNA-ul şi îndepărtat şi facem loc numai pentru companiile străine”, a mai spus preșeidntele Senatului.


El s-a referit în mod distinct la Ambasada SUA în România:

„Și sigur că nu pot să nu fac referire directă la atitudinea unor ambasade și a unor ambasadori și pe mine mă surprinde și mă dezamăgește profund atitudinea ambasadei americane pentru că și eu ca și alți români am privit cu admirație, și nu de ieri de azi, și generațiile trecute, la o Americă care este prin esență țara libertăților și în care libertatea și drepturile fundamentale ale cetățenilor sunt respectate.

Din păcate, văd că acești ambasadori nu se preocupă și se fac că nu văd că în România normele elementare juridice nu sunt respectate și avem permanent abuzuri și excese în justiție care au dus România pe un nedorit loc întâi în rândul țărilor membre ale Uniunii Europene în privința proceselor pierdute la CEDO. Ce dovadă mai bună avem că există o problemă imensă în justiție, că justiția nu poate să funcționeze independent, că judecătorii se simt timorați de procurori, că am ajuns într-o republică care este dictată de către procurori. Ăsta este modelul politic pe care ambasada SUA în România îl promovează? Am serioase întrebări în această privință și îndoieli”, a mai spus liderul ALDE.

Reamintim că ambasadorul SUA în România și-a exprimat săptămâna trecută îngrijorarea față de proiectul ministrului Tudorel Toader de modificare a legilor justiției.

„Statele Unite au luat cunoștință de propunerile Ministerului Justiției din 23 august cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar. Îndemnăm toți actorii executivi, legislativi și judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției și pentru a asigura credibilitatea instituțiilor sale”, a transmis mabasada SUA, săptămâna trecută.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Mesajul a fost criticat de mai mulți politicieni, iar unul dintre aceștia, deputatul PSD Liviu Pleșoianu, a cerut expluzarea anbasadorului Hans Klemm.

Până acum, PSD nu s-a delimitat de declarațiile deputatului Pleșoianu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ba, sa avem PARDON:DNA si ambasadele decapiteaza doar firmele hotomanilor de la Bugetul de Stat!Asa ca, minciuna economica nu tine, nici macar pentru prostii care ne cred ca sintem, personajul care o afirma…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ba, sa avem PARDON:DNA si ambasadele decapiteaza doar firmele hotomanilor de la Bugetul de Stat!Asa ca, minciuna economica nu tine, nici macar pentru prostii care ne cred ca sintem, personajul care o afirma…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr