sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 iulie, 2019

Președinte Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propune organizarea unei întâlniri cu omologul său rus Vladimir Putin, sub medierea a patru lideri occidentali, pentru a încerca să rezolve criza dintre cele două țări, anunță DPA.

„Și acum, doresc să mă adresez președintelui rus Vladimir Putin. Trebuie să discutăm? Trebuie. Haideți să discutăm despre cui aparține Crimeea și cine nu este acolo în Donbass!”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un mesaj video difuzat pe site-ul președinției ucrainene.

O astfel de întâlnire ar putea avea loc la Minsk, capitala Belarusiei, în prezența președintelui american Donald Trump, a premierului britanic, a cancelarului german Angela Merkel și a președintelui francez Emmanuel Macron, a adăugat Volodimir Zelenski, ales președinte al Ucrainei în aprilie.


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu este în măsură să răspundă la această propunere, apreciind că ar fi vorba de „un format complet nou”.

Relațiile dintre Ucraina și Rusia sunt extrem de tensionate după mișcarea pro-europeană Maidan din iarna 2013-2014, care a antrenat căderea și fuga din Rusia a președintelui ucrainean de atunci, Viktor Ianukovici.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Schimbările survenite în Ucraina au condus la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. De atunci, un război între trupele ucrainene și separatiștii pro-ruși a izbucnit în estul Ucrainei, în care și-au pierdut viața aproape 13.000 de oameni.

Acordurile de pace de la Minsk, semnate în 2015 sub medierea Germaniei și Franței, au permis reducerea considerabilă a confruntărilor din estul Ucrainei, dar accese de violențe au loc în continuare în mod regulat.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: