fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Document / Semestrul European: Criza accentuează dezechilibrele economice anterioare ale României. Reformele în administrația publică și în Justiție stagnează

Lipsa măsurilor care să contracareze schimbările în justiție făcute în anii 2017 – 2019, absența reformei administrației, deficienţele în colectarea veniturilor bugetare și în digitalizarea… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Banca Mondială – compararea economiilor: China a trecut în fața SUA și UE și e cea mai mare economie a lumii

Rezultatele Programului internațional de comparare a economiilor, întreprins de Banca Mondială  (cu UE în noua componență de 27 de state după Brexit), au plasat China… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Crește rata dobânzii pe termen lung: Atenție cum drămuim banii împrumutați

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a continuat să crească în luna aprilie 2020 și a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat.… Mai mult

18.05.2020

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Preşedintele Traian Băsescu, vizite de stat în Israel şi Teritoriile Palestiniene

de Victor Bratu 19.1.2014

Preşedintele Traian Băsescu se află, de azi şi până marţi, în vizite de stat în Israel şi Teritoriile Palestiniene, în cursul cărora are programate întrevederi cu preşedintele Statului Israel, Shimon Peres, şi cu preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Programul oficial al vizitelor

Luni dimineaţă, Traian Băsescu va fi primit de preşedintele israelian la reşedinţa prezidenţială „Benit Hanasi”. După convorbiri oficiale cu Shimon Peres, şeful statului român va merge la sediul guvernului de la Ierusalim, unde va suţine declaraţii de presă împreună cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

După discuţiile cu premierul Netanyahu, Traian Băsescu va merge la Cimitirul Eroilor Israelieni, unde va depune o coroană de flori, şi va vizita Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului Yad Vashem, unde de asemenea va depune o coroană de flori.

La Yad Vashem, şeful statului român va lua parte şi la semnarea unei Declaraţii de cooperare între Administraţia Prezidenţială din România şi Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului din Israel pentru combaterea discriminării, intoleranţei şi antisemitismului.

Preşedintele Traian Băsescu va participa apoi la un dejun oferit în onoarea sa de către ministrul de externe israelian Avigdor Lieberman. După dejun, Traian Băsescu va vizita Biserica Sfântului Mormânt şi Zidul Plângerii.

Programul oficial al zilei de luni se încheie cu participarea Preşedintelui României la dineul oferit în onoarea sa de către preşedintele Statului Israel.

Marţi, preşedintele Traian Băsescu va avea convorbiri cu preşedintele Knessetului, Yuli Edelstein, şi va vizita aşezământul Bisericii Ortodoxe Române la Locurile Sfinte.

Preşedintele român va depune apoi o coroană de flori la mausoleul fostului preşedinte palestinian Yasser Arafat. În jurul prânzului, Traian Băsescu va fi primit de preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas, cu care va susţine o declaraţie de presă comună.

Programul zilei de marţi include două întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti.

Prima se va desfăşura la Ramallah, cu reprezentanţi ai românilor din Teritoriile Palestiniene, a doua la Tel Aviv, cu reprezentanţi ai românilor din Israel. Tot în Tel Aviv, Traian Băsescu va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai Fundaţiei Peres Centre for Peace.

Principalele teme anticipate la Radio Kol Israel

Vizita şefului statului român în Israel şi Teritoriile Palestiniene a fost prefaţată de Radio Kol Israel, care a difuzat vineri, 17 ianuarie, un interviu cu Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a spus că motivul principal al vizitei în Israel îl constituie consolidarea relaţiilor bilaterale, care sunt excelente. „Cu certitudine, la excelenţă se poate adăuga foarte multă soliditate. Asta vrem să realizăm cu ocazia acestei vizite”, a declarat Traian Băsescu pentru Radio Kol Israel.

Despre problemele regionale, inclusiv despre Tratatul de Pace dintre Israel şi palestinieni, Train Băsescu a afirmat că va avea discuţii care să vizeze ultima propunere a secretarului de stat american John Kerry.

„Plecăm de la premisa extrem de importantă că nu se poate realiza pacea în regiune fără ca Israel să aibă garantată securitatea şi, în acelaşi timp, suntem adepţii unui compromis, care să îi lase şi pe palestinieni să aibă un stat”, a declarat Traian Băsescu.

Despre relaţiile comerciale dintre cele două ţări, Traian Băsescu a spus că în perioada celor două mandate ale sale acestea au crescut în mod constant, apreciind că pentru 2013 va fi o creştere de cel puţin 28% faţă de 2012.

„Indiferent dacă sunt investiţii directe sau investiţii israeliene care vin din Olanda, Cipru sau Belgia, Israelul este unul dintre investitorii extrem de consecvenţi din România”, a precizat preşedintele Traian Băsescu.

Despre retrocedarea proprietăţilor evreieşti, Traian Băsescu a explicat pentru Radio Kol Israel că stadiul retrocedărilor este, în linii mari, acelaşi cu al tuturor proprietăţilor, respectiv 30-40% retrocedare în natură.

Acolo unde restituirea unui teren, de exemplu, nu se poate face, din motive obiective, în natură, există două variante: moştenitorii accepta fie terenuri echivalente aparţinând statului, fie restituire în bani.

„Sunt valori foarte mari. Este estimat ca procesul să se încheie în circa 10 ani, dar o vom face. Rămâne opţiunea statului român să nu facă retrocedări parţiale, cum au făcut alte state, ci mergem pe principiul restitutio in integrum”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului român a mai apreciat „relaţiile excelente în domeniul cooperării militare, în tehnologie, prin modernizarea avioanelor de luptă”, cu firma israeliană Elbit, precum şi buna colaborare la nivelul structurilor de securitate.

Istoric al vizitelor oficiale recente

Preşedintele israelian Shimon Peres s-a aflat în vizită de stat în România în vara anului 2010, după ce preşedintele Traian Băsescu vizitase cu un an mai devreme Statul Israel.

Şi prim-ministrul Benjamin Netanyahu s-a aflat relativ recent în vizită la Bucureşti, în iulie 2011.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a făcvut vizite în România în 2008 şi 2010, iar preşedintele român Traian Băsescu a făcut o vizită la Ramallah în 2009.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.1.2014

Lăsați un comentariu


Europa

Programul ”Rabla” în Germania: buget 5 miliarde euro pentru 6 luni din 2020

Iulian Soare

Ministerul german al Economiei a propus un pachet de bonusuri în valoare de 5 miliarde de euro, în cadrul unui program mai amplu de susţinere… Mai mult

Stiri

Copiii – în datele INS: Procentul copiilor în total populație – cel mai mare în zonele cele mai sărace

Vladimir Ionescu

Cea mai mare pondere a copiilor între 0 și 18 ani se înregistra la 1 ianuarie 2020 în regiunea Nord–Est (20,7% din populaţia totală a… Mai mult

Stiri

Donald Trump amână reuniunea G7 pentru septembrie și inisistă să o transforme în G11

Iulian Soare

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat duminică amânarea reuniunii G7 până în septembrie și planul său de a invita alte 4 state care nu… Mai mult

Europa

Taxa europeană pe accesul la piața unică vizează 70.000 de mari companii

Vladimir Ionescu

Taxa pe marile afaceri plănuită de Comisia Europeană CE ar urma să fie aplicată la circa 70.000 de mari companii europene și ar fi motivată… Mai mult

Stiri

Măsurile de sprijin pentru angajați și angajatori valabile după 1 iunie

Razvan Diaconu

De la 1 iunie sunt în vigoare cele 3 măsuri active destinate angajaţilor şi angajatorilor în vederea susţinerii acestora pentru reluarea raporturilor de muncă, adoptate… Mai mult

Stiri

Donald Trump amână reuniunea G7 și vrea să extindă componența – ar putea fi invitate și Rusia și India

Iulian Soare

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat sâmbătă că va amâna summitul G7 prevăzut în iunie şi că va invita și alte ţări să se alăture… Mai mult

Stiri

Document al Casei Albe în care se recunoaște “competiţia strategică” cu China

Iulian Soare

Statele Unite recunosc “competiţia strategică” în relaţia cu Administraţia Chinei şi vor continua “să apere interesele americane” şi să îşi extindă “influenţa”, se arată într-un… Mai mult