La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Chestiunea

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan,… Mai mult

27.10.2019

La obiect

O măsură pentru 7 milioane de viitori pensionari: aducerea contribuției la pilonul II de pensii la nivelul legal

Potrivit atr.43, alineatele 2 și 3 din legea 411/2004, amendate prin OUG 112/2007, contribuțiile ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul salarial… Mai mult

27.10.2019

La obiect

Măsurile economice și fiscale din programul cu care Guvernul Orban cere învestirea în Parlament

Din programul de guvernare al echipei cu care premierul desemnat Ludovic Orban va cere învestirea Parlamentului se remarcă următoarele măsuri economice și fiscale considerate urgente:… Mai mult

24.10.2019

Cronicile

Preşedintele Traian Băsescu, vizite de stat în Israel şi Teritoriile Palestiniene

de Victor Bratu 19.1.2014

Preşedintele Traian Băsescu se află, de azi şi până marţi, în vizite de stat în Israel şi Teritoriile Palestiniene, în cursul cărora are programate întrevederi cu preşedintele Statului Israel, Shimon Peres, şi cu preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Programul oficial al vizitelor

Luni dimineaţă, Traian Băsescu va fi primit de preşedintele israelian la reşedinţa prezidenţială „Benit Hanasi”. După convorbiri oficiale cu Shimon Peres, şeful statului român va merge la sediul guvernului de la Ierusalim, unde va suţine declaraţii de presă împreună cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

După discuţiile cu premierul Netanyahu, Traian Băsescu va merge la Cimitirul Eroilor Israelieni, unde va depune o coroană de flori, şi va vizita Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului Yad Vashem, unde de asemenea va depune o coroană de flori.

La Yad Vashem, şeful statului român va lua parte şi la semnarea unei Declaraţii de cooperare între Administraţia Prezidenţială din România şi Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului din Israel pentru combaterea discriminării, intoleranţei şi antisemitismului.

Preşedintele Traian Băsescu va participa apoi la un dejun oferit în onoarea sa de către ministrul de externe israelian Avigdor Lieberman. După dejun, Traian Băsescu va vizita Biserica Sfântului Mormânt şi Zidul Plângerii.

Programul oficial al zilei de luni se încheie cu participarea Preşedintelui României la dineul oferit în onoarea sa de către preşedintele Statului Israel.

Marţi, preşedintele Traian Băsescu va avea convorbiri cu preşedintele Knessetului, Yuli Edelstein, şi va vizita aşezământul Bisericii Ortodoxe Române la Locurile Sfinte.

Preşedintele român va depune apoi o coroană de flori la mausoleul fostului preşedinte palestinian Yasser Arafat. În jurul prânzului, Traian Băsescu va fi primit de preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas, cu care va susţine o declaraţie de presă comună.

Programul zilei de marţi include două întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti.

Prima se va desfăşura la Ramallah, cu reprezentanţi ai românilor din Teritoriile Palestiniene, a doua la Tel Aviv, cu reprezentanţi ai românilor din Israel. Tot în Tel Aviv, Traian Băsescu va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai Fundaţiei Peres Centre for Peace.

Principalele teme anticipate la Radio Kol Israel

Vizita şefului statului român în Israel şi Teritoriile Palestiniene a fost prefaţată de Radio Kol Israel, care a difuzat vineri, 17 ianuarie, un interviu cu Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a spus că motivul principal al vizitei în Israel îl constituie consolidarea relaţiilor bilaterale, care sunt excelente. „Cu certitudine, la excelenţă se poate adăuga foarte multă soliditate. Asta vrem să realizăm cu ocazia acestei vizite”, a declarat Traian Băsescu pentru Radio Kol Israel.

Despre problemele regionale, inclusiv despre Tratatul de Pace dintre Israel şi palestinieni, Train Băsescu a afirmat că va avea discuţii care să vizeze ultima propunere a secretarului de stat american John Kerry.

„Plecăm de la premisa extrem de importantă că nu se poate realiza pacea în regiune fără ca Israel să aibă garantată securitatea şi, în acelaşi timp, suntem adepţii unui compromis, care să îi lase şi pe palestinieni să aibă un stat”, a declarat Traian Băsescu.

Despre relaţiile comerciale dintre cele două ţări, Traian Băsescu a spus că în perioada celor două mandate ale sale acestea au crescut în mod constant, apreciind că pentru 2013 va fi o creştere de cel puţin 28% faţă de 2012.

„Indiferent dacă sunt investiţii directe sau investiţii israeliene care vin din Olanda, Cipru sau Belgia, Israelul este unul dintre investitorii extrem de consecvenţi din România”, a precizat preşedintele Traian Băsescu.

Despre retrocedarea proprietăţilor evreieşti, Traian Băsescu a explicat pentru Radio Kol Israel că stadiul retrocedărilor este, în linii mari, acelaşi cu al tuturor proprietăţilor, respectiv 30-40% retrocedare în natură.

Acolo unde restituirea unui teren, de exemplu, nu se poate face, din motive obiective, în natură, există două variante: moştenitorii accepta fie terenuri echivalente aparţinând statului, fie restituire în bani.

„Sunt valori foarte mari. Este estimat ca procesul să se încheie în circa 10 ani, dar o vom face. Rămâne opţiunea statului român să nu facă retrocedări parţiale, cum au făcut alte state, ci mergem pe principiul restitutio in integrum”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului român a mai apreciat „relaţiile excelente în domeniul cooperării militare, în tehnologie, prin modernizarea avioanelor de luptă”, cu firma israeliană Elbit, precum şi buna colaborare la nivelul structurilor de securitate.

Istoric al vizitelor oficiale recente

Preşedintele israelian Shimon Peres s-a aflat în vizită de stat în România în vara anului 2010, după ce preşedintele Traian Băsescu vizitase cu un an mai devreme Statul Israel.

Şi prim-ministrul Benjamin Netanyahu s-a aflat relativ recent în vizită la Bucureşti, în iulie 2011.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a făcvut vizite în România în 2008 şi 2010, iar preşedintele român Traian Băsescu a făcut o vizită la Ramallah în 2009.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.1.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Universitatea București și Europa FM îi invită pe Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă la dezbatere

Vladimir Ionescu

Universitatea București și Europa FM le-a adresat candidaților la alegerile prezidențiale aflați în turul al doilea, Vasilica-Viorica Dăncilă și Klaus Werner Iohannis, invitația de a… Mai mult

Europa

Jean-Claude Juncker: SUA nu va suprataxa importurile de automobile europene

Iulian Soare

Preşedintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că Donald Trump nu va impunenoi tarife vamale asupra importurilor de automobile europene, precizând… Mai mult

Stiri

Contestația în anulare împotriva condamnării lui Radu Mazăre la 9 ani de închisoare, respinsă

Vladimir Ionescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni contestația în anulare formulată de Radu Mazăre împotriva deciziei de condamnare definitivă la nouă ani de… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanţelor a împrumutat 792 mil. lei de la bănci, cu o dobândă de 3,86%

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 792 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o… Mai mult

Stiri

CNAS anunță licitații pentru mentenanța sistemului informatic. Valoare estimată: 6,3 milioane euro, plus TVA

Vladimir Ionescu

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat licitația pentru serviciile de administrare, mentenanță, suport tehnic, dezvoltare și help desk aferente sistemelor IT din… Mai mult

Stiri

Instanța a decis falimentul RADET – decizie definitivă

Adrian N Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, luni, falimentul Regiei de termoficare a Capitalei, RADET, menţinând astfel decizia de primă instanţă a Tribunalului Bucureşti. Administratorul… Mai mult

Stiri

Varujan Vosgnian a anunțat sfârșitul alianței ALDE – Pro România

Vladimir Ionescu

Alianța dintre Pro România și ALDE s-a încheiat, a anunțat într-un mesaj pe Facebook purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian. Alianța electorală care l-a… Mai mult