luni

25 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 octombrie, 2013

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a nominalizat-o miercuri pe Janet Yellen la conducerea Rezervei Federale (Fed), ea urmând să fie prima femeie care ocupă această funcție, dacă Senatul o acceptă.

Obama a declarat că a luat în considerare „numeroşi factori” pentru a face această alegere, între care necesitatea „unei politici monetare sănătoase pentru a controla inflaţia şi pentru a crea locuri de muncă”.

„Am găsit aceste calităţi la Janet Yellen”, a spus președintele SUA.


Dacă Senatul confirmă nominalizarea, Janet Yellen va fi prima femeie ce deţine preşedinţia Fed.

„Ea şi-a demonstrat calităţile de lider şi este dură”, a declarat Barack Obama. „Este extraordinar de calificată pentru acest rol”, a mai declarat preşedintele, remarcând că Yellen a „tras semnalul de alarmă de timpuriu cu privire la bula imobiliară şi la excesele sectorului privat”, făcând referire la criza din 2008 din care Statele Unite încă nu şi-au revenit complet, potrivit  MEDIAFAX.

La rândul său, Janet Yellen s-a declarat „onorată” că a fost aleasă şi a afirmat că trebuie „consolidată creşterea economică”.

„Ultimii şase ani au fost tumultuoşi pentru economie şi dificili pentru mulţi americani”, a remarcat Janet Yellen, făcând aluzie la perioada care s-a scurs de la începutul recesiunii din 2007-2009.


Barack Obama, care a cerut Senatului, în cadrul căruia adversarii săi republicani deţin o minoritate de blocaj, să aprobe „cât mai repede” nominalizarea lui Janet Yellen, i-a adus un omagiu şi actualului titular al acestui post, Ben Bernanke.

Acesta din urmă a constituit „o forţă de stabilitate nu numai pentru ţara noastră, ci pentru lumea întreagă”, a asigurat preşedintele, mulţumindu-i „pentru activitatea sa extraordinară”.

Alegerea lui Janet Yellen era aşteptată după ce fostul consilier al luiBarack  Obama, Lawrence Summers, a renunţat să mai candideze pentru acest post având în vedere opoziţia previzibilă din Congres.

În cazul în care Senatul o confirmă în funcţie, Janet Yellen, în vârstă de 67 de ani, va fi prima democrată la conducerea băncii centrale după plecarea lui Paul Volcker în 1987, şi prima femeie care conduce această instituţie.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: