joi

18 aprilie, 2024

7 decembrie, 2018

Președintele Klaus Iohannis a trimis la Curtea Constituțională o sesizare cu privire la legea privind declasificarea protocoalelor cu SRI, lege adoptată recent de Parlament. Președintele consideră că actul normativ ar trebui declarat neconstituțional în întregime.

Proiectul adoptat de Parlament stipulează că persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de protocoale au posibilitatea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit.

În documentul trimis la CCR, președintele invocă atât motive legate de modul în care a fost adoptată legea, cât și motive legate de conținutul actului normativ.


Legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților la mijlocul lunii noiembrie cu 174 de voturi „pentru”, 92 „împotrivă” şi patru abţineri. Opoziția și-a anunțat intenția de acontesta legea la CCR pentru că multe persoane condamnate definitiv ar putea beneficia de revizuirea sentințelor, inclusiv condamnări pentru fapte cu violență, omor, crimă organizată sau corupție.

Propunerea legislativă privind declasificarea unor documente vizează Hotărârea CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi toate documentele care conţin informaţii clasificate în baza acesteia.

Un amendament adoptat de deputaţi în Comisia juridică prevede că, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se desecretizează toate protocoalele şi/sau acordurile de colaborare şi cooperare încheiate între instituţiile statului român, Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Documentele la care face referire proiectul sunt centralizate de Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI şi pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia. Acest drept se exercită la cerere şi constă în studierea nemijlocită a documentelor şi eliberarea de copii de pe acestea.


„Lucrătorii din SRI, precum şi cei din toate instituţiile emitente care pun la dispoziţia Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI documente şi declaraţii care au ca temei Hotărârea nr. 17/2005 a CSAT nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acţiunile întreprinse în acest sens”, prevede un alt amendament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: