duminică

25 februarie, 2024

29 octombrie, 2023

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a avertizat sâmbătă că acţiunile Israelului au ”depăşit liniile roşii, ceea ce ar putea forţa pe toată lumea să acţioneze”.

În atacurile Hamas din 7 octombrie au fost uciși 1.400 de israelieni iar 229 au fost luate ostatici. Ministerul Sănătății condus de Hamas din Gaza spune că peste 8.000 de oameni au fost uciși în urmarepresaliilor Israelului.

Raisi a arătat, pe reţeaua X (fosta Twitter), că: ”Washingtonul ne cere să nu facem nimic, dar ei continuă să ofere sprijin extins Israelului. SUA a trimis mesaje către Axa Rezistenţei, dar a primit un răspuns clar pe câmpul de luptă,” relatează BBC.


”Axa rezistenţei” se referă la o reţea de forţe non-statale sprijinite de Iran din Orientul Mijlociu, din care face parte şi Hamas.

Autorităţile SUA au avertizat Iranul să stea deoparte în războiul dintre Israel şi Hamas, dorind să împiedice un conflict regional mai amplu.

Gruparea Hezbollah, care are baza în Liban şi este sprijinită şi de Iran, a avut schimburi de focuri cu Israelul în ultimele săptămâni.

Ministrul Apărării din Arabia Saudită, vizită la Washington

Ministrul Apărării din Arabia Saudită, prinţul Khalid bin Salman, este aşteptat luni în vizită la Washington pentru întâlniri cu înalţi oficiali ai administraţiei Biden.


Vizita, programată cu mult timp în urmă, au declarat sursele pentru Axios, citat de Agerpres, va avea loc în contextul în care Israelul a anunţat sâmbătă declanşarea celei de-a doua faze a războiului din Fâşia Gaza.

Este de aşteptat ca prințul Khalid bin Salman să se întâlnească cu consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, cu secretarul Apărării Lloyd Austin, cu secretarul de stat Antony Blinken şi cu câţiva senatori.

Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că nu are nimic de confirmat atunci când a fost întrebat despre posibila vizită.

Preşedintele american Joe Biden şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, au discutat marţi, într-un apel telefonic, despre eforturile de prevenire a extinderii conflictului Israel-Hamas.

Emiratele Arabe Unite (EAU), care au stabilit legături diplomatice cu Israelul în 2020 în temeiul Acordurilor Avraam intermediate de SUA,”au condamnat operaţiunile terestre ale Israelului” şi au cerut „o încetare imediată a focului pentru a se asigura că civilii şi instituţiile civile nu sunt vizate”.

O declaraţie a Ministerului Afacerilor Externe al EAU arată că „prioritatea urgentă este de a se pune capăt escaladării operaţiunilor militare şi de a se proteja civilii”.

Qatarul acuză bombardarea fără discernământ în Fâșia Gaza

Ministrul de externe din Qatar, Mohammed bin Abdelrahmane Al-Thani, a declarat pe X că „o escaladare terestră israeliană ar avea consecinţe grave pentru civili şi efecte umanitare şi economice devastatoare”.

Ministerul de Externe din Qatar şi-a exprimat „respingerea completă a bombardării fără discernământ asupra Fâşiei Gaza şi a încercărilor de strămutare forţată a populaţiei”, potrivit unui comunicat oficial. Şeful diplomaţiei qatareze a declarat că „eforturile de mediere pentru eliberarea ostaticilor civili” şi ” sfârşitul războiului” sunt în curs.

Omanul acuză Israelul de crime de război

Omanul a acuzat sâmbătă Israelul că a comis „crime de război” în Gaza şi a avertizat împotriva oricăror noi manevre terestre. Potrivit unei declaraţii a Ministerului Afacerilor Externe transmisă de agenţia oficială de presă, escaladarea „războiului brutal al Israelului împotriva Fâşiei Gaza constituie crime de război şi crime împotriva umanităţii”.

Oman a avertizat, de asemenea, asupra efectelor destabilizatoare ale unei invazii terestre la scară largă, în timp ce Qatar a avertizat despre „pericolul unei escaladări la sol… pentru siguranţa civililor şi a ostaticilor din Gaza”.

Consiliul de Cooperare a Golfului acuză încălcarea dreptului internațional

Pentru Kuweit,”orice invazie terestră în Gaza… ar dovedi hotărârea ocupaţiei israeliene de a continua să comită crime împotriva poporului palestinian frate”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Consiliul de Cooperare al Golfului a condamnat escaladarea militară din Fâşia Gaza, denunţând o „încălcare a dreptului internaţional” şi a cerut încetarea imediată a ostilităţilor.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: