Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a anunţat miercuri, la un post de radio aparținând armatei israeliene, că Tel Avivul nu mai acordă vize pentru reprezentanții Naţiunilor Unite, din cauza declarațiilor făcute marți de secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres. Acesta din urmă a declarat, printre altele, că atacul din 7 octombrie al Hamas împotriva Israelului „nu a venit din senin”, ci este consecinţă a zecilor de ani „de ocupaţie sufocantă”.
Gilad Erdan a mai spus miercuri, în interviul a cordat postului armatei israeliene, că decizia a început să se aplice deja, cu refuzarea vizei solicitate de Coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths.
Ambasadorul a cerut demisia imediată a lui Guterres, o reacție ce reflectă convingerea mai veche a Israelului că agențiile ONU, în Special Consiliul pentru drepturile omului, au o agendă anti-israeliană.
„A sosit momentul să le dăm o lecţie” înalţilor oficiali ai ONU, a spus Erdan, într-un interviu acordat postului de radio al armatei israeliene, citat de The Guardian.
Griffiths, diplomat britanic, a avertizat că nivelul ajutorului ONU în Gaza este îngrozitor de inadecvat și a cerut în repetate rânduri o încetare a focului pentru a permite ajutoarelor umanitare să ajungă la civilii din Gaza.
Israelul nu a explicat dacă vor fi excepții pentru lucrătorii UNRWA
Nu este clar cât de mult se extinde interzicerea vizelor în cadrul ierarhiei ONU, în contextul în care un număr mare de lucrători ai organizației care se deplasează în zonă sunt angajați ai UNRWA, agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni.
Scandalul din Consiliul de Securitate al ONU
Israelul cere demisia secretarului general al ONU, António Guterres, după ce acesta a declarat marți că atacul asupra Israelului nu a avut loc „într-un vid”, ci vine după „56 de ani de ocupaţie sufocantă” pentru poporul palestinian de către Israel. O altă afirmație a șefului ONU care a iritat Tel Aviv-ul e aceea că „atacurile îngrozitoare” comise de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie nu pot justifica „pedeapsa colectivă (aplicată – n.red.) a poporului palestinian”.
Antonio Guterres a făcut aceste declarații marţi, în faţa Consiliului de Securitate, când s-a referit la „încălcări clare” ale dreptului umanitar în Gaza, insistând pentru o „încetare imediată, din motive umanitare, a focului” între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, relatează The Guardian.
Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a reacționat imediat: „Domnule secretar general, în ce lume trăiţi?”.
„Sunt profund îngrijorat faţă de încălcările clare ale dreptului internaţional umanitar pe care le vedem în Gaza. Să fie clar: nicio parte într-un conflict armat nu este deasupra dreptului umanitar internaţional”, a declarat Guterres, fără să menţioneze Israelul.
„Pentru a alina această suferinţă imensă, a facilita distribuirea ajutoarelor într-un mod mai sigur şi eliberarea ostaticilor, reiterez apelul meu la o încetare imediată a focului umanitară”, a spus secretarul general al ONU în faţa miniştrilor şi diplomaţilor din zeci de ţări reuniţi la sediul Naţiunilor Unite din New York.
Poziția sa a fost susținută ulterior, de reprezentanții mai multor state musulmane, care s-au referit la civilii palestinieni și atitudinea Israelului în zonă.
Sameh Shoukry, ministrul egiptean al Afacerilor Externe, a declarat: “Este rușinos că unii continuă să justifice ceea ce se întâmplă (în Gaza – n.red.) citând dreptul la auto-apărare și rezistența în fața terorismului”.
Ministrul israelian de Externe și-a anulat întâlnirea cu Guterres
Ulterior s-a aflat că ministrul israelian de externe şi-a anulat o întâlnire planificată la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după schimbul de cuvinte dure în timpul dezbaterilor în Consiliul de Securitate.
„Nu mă voi întâlni cu secretarul general al ONU. După 7 octombrie nu este loc pentru o abordare echilibrată. Hamas trebuie şters de pe faţa pământului”, a scris Cohen pe reţelele de socializare.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe israelian a confirmat pentru The Guardian anularea întrevederii.
Purtătorul de cuvânt al ONU Stéphane Dujarric a spus, când i s-a cerut să comenteze anularea întâlnirii, că secretarul general se va întâlni cu reprezentanții familiilor care membri luați ostatici de către Hamas. Ulterior, scrie The Guardian, au apărut informații pe surse potrivit cărora rudele unor ostatici au fost nevoiți să reziste presiunii ambasadorului Israelian de a nu se participa la întâlnirea cu Antonio Guterres.
Ajutoarele, livrate cu întârziere și în cantități insuficiente
Ajutorul internaţional a început să sosească de sâmbătă prin Egipt, dar într-o cantitate insuficientă, potrivit ONU, în acest mic teritoriu sărac şi bombardat de Israel, ca represalii în urma atacului sângeros comis de combatanţi ai grupării islamiste Hamas la 7 octombrie în comunităţile din sudul teritoriului israelian.
„Este doar o picătură de ajutor într-un ocean de necesităţi”, a avertizat Antonio Guterres.
„În afară de aceasta, rezervele de combustibil ale ONU pentru Gaza se vor epuiza în câteva zile. Ar fi un alt dezastru. Fără combustibil, ajutoarele nu vor putea fi distribuite, spitalele nu vor avea electricitate, iar apa nu va putea fi purificată sau pompată”, a subliniat el.
****
Un răspuns
O astfel de justificare la nivel ONU a atacurilor abominabile asupra civililor israelieni de catre teroristii Hamans nu este numai inadecvata, dar chiar insultatoare. Prin urmare reactia Israelului este normala si corecta.