miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 aprilie, 2018

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte miercuri, de la ora 12:00, cu guvernatorul şi cu prim-viceguvernatorul BNR.

Ar fi vorba de o primă etapă a medierii anunțate luni seară de șeful statului, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Vineri ar urma o discuție separată cu premierul Dăncilă, urmând ca ulterior, speră președintele Iohannis, reprezentanți ai celor două instituții să discute direct abordările macroeconomice care îi despart.


”Preşedintele României a decis ca prima rundă de discuţii să aibă loc separat. Astăzi (miercuri – n.red.) va avea loc întâlnirea cu conducerea BNR, urmând ca vineri, la ora 11,00, să se întâlnească cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. Preşedintele speră că, după aceste discuţii, care vor avea loc la Palatul Cotroceni, Guvernul şi conducerea BNR să se întâlnească în zilele următoare pentru a avea un dialog direct”, citează Agerpres o precizare a Administrației Prezidențiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni seară că a decis să medieze între reprezentanţii Guvernului şi cei ai Băncii Naţionale din cauză că în ultima perioadă, spunea șeful statului, „s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente”.

Guvernul nu a răspuns oficial chemării lansate de președinte, dar ministrul de Finanțe a afirmat marți că nu consideră că este nevoie de o mediere a șefului statului pe marginea unor ”diferențe de opinie”, mai ales că între guvern și BNR există o ”comunicare instituțională”.

În ziua în care Guvernul a anunțat că premierul Viorica Dăncilă începe o vizită de 2 zile în Israel, în programul președintelui este trecută, miercuri, o „întâlnire cu conducerea Băncii Naţionale a României. La întâlnire vor participa domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, şi domnul Florin Georgescu, Prim-viceguvernatorul BNR”.


„Această animozitate între guvern şi BNR este dăunătoare şi am decis să încerc o mediere şi îi voi invita în zilele următoare la Cotroceni să văd unde sunt problemele. S-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme. (…) Sper să reuşim să ajungem cumva la un numitor comun”, declara luni preşedintele Iohannis.

Ministurl Finanţelor Eugen Teodorovici a precizat marţi că nu există un război între Guvernul României şi Banca Naţională a României (BNR), astfel că nu este nevoie de o mediere între cele două instituţii, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor şi BNR colaborează, fără ca asta să însemne inexistenţa unor critici.

”Nu cred că este nevoie de o mediere. Avem o relaţie instituţională cu Banca Naţională, am mai spus, în calitate de ministru al Finanţelor am avut discuţii cu domnul guvernator, nu cred că avem nevoie de o astfel de mediere. (…) Nu este niciun război. Noi colaborăm, BNR şi Ministerul Finanţelor, dar asta nu înseamnă că nu ne criticăm”, a afirmat Teodorovici.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Liderul PSD Liviu Dragnea a atacat recent BNR, afirmând că declaraţii ale reprezentanţilor acesteia, ale preşedintelui şi ale liderilor opoziţiei „prea sunt coordonate”, concluzia sa fiind că „îmomentul în care România încearcă să se ridice, e cineva care îi dă la picioare”.

În ceea ce priveşte creşterea preţurilor, Dragnea a invocat mai multe motive, de la liberalizările cerute de FMI şi de UE, până la faptul că importăm din state UE un de preţurile au crescut, dar a făcut referire şi la „companiile cu capital străin”, care au majorat preţurile, văzând că au crescut veniturile românilor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: