miercuri

17 aprilie, 2024

27 iunie, 2016

iohannisPreședintele Klaus Iohannis participă marți și miercuri la primul Consiliul European de după votarea ieșirii din UE a Marii Britanii, unde „se va pronunţa pentru necesitatea regândirii proiectului european”.

Comunicatul Adminsitrației Prezidențiale privind poziția pe care o avea România la summit:

„Preşedintele României va transmite un mesaj clar privind necesitatea unităţii şi solidarităţii Uniunii Europene, precum şi convingerea că numai printr-o acţiune comună şi în spiritul valorilor europene, Uniunea va putea depăşi şi răspunde cel mai bine provocărilor actuale.


În acelaşi timp, şeful statului va sublinia că România va rămâne ataşată proiectului european şi deplin angajată în ceea ce priveşte consolidarea şi adâncirea acestuia pe mai departe.

Preşedintele României se va pronunţa pentru necesitatea regândirii proiectului european. Astfel, va sublinia că recâştigarea încrederii populaţiei în viabilitatea Uniunii Europene este absolut esenţială, precum şi contracararea oricăror curente naţionaliste, extremiste, anti-europene, pentru a evita repetarea unui astfel de proces şi în cazul altor state membre ale Uniunii.

Referitor la procesul de negociere pe care îl va implica ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, şi la care România va lua parte, şeful statului va sublinia că România va apăra cu fermitate menţinerea egalităţii de drepturi între toţi cetăţenii Uniunii, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile românilor care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie.

Agenda reuniunii Consiliului European va cuprinde şi alte teme, precum migraţia, chestiuni economice şi aspecte legate de relaţiile externe ale Uniunii Europene.


În privința migrației, Preşedintele Iohannis va saluta accentul pus pe dimensiunea externă a migraţiei, o abordare pe care România a susţinut-o încă de la început pentru tratarea cauzelor profunde ale migraţiei şi va pleda pentru continuarea implementării Acordului dintre Uniunea Europeană şi Turcia.”

Popularii europeni – reuniune pentru o poziție comună. România nu participă

Tot marți,  înaintea ședinței Consiliului, la Bruxelles va avea loc și reuniunea liderilor PPE din Uniune, care va avea loc tot marți, unde se va discuta poziția comună referitoare la Brexit.

La întrunirea popularilor europeni participă șefi de state și de guverne, dar și lideri ai opoziției din țările membre. Pe lista reuniunii nu figurează niciun politician român ca participant.

Pe listă figurează Donald Tusk (președintele Consiliului European), Jean-Claude Juncker (președintele Comisiei Europene), Angela Merkel, Mariano Rajoy, Enda Kenny (Irlanda), Nicolas Sarkozy.

Din statele vecine vor fi prezenți liderii care ulterior vor participa și la Consiliul European: Viktor Orban (Ungaria), Boyko Borissov (Bulgaria) etc.

Eurodeputatul Cristian Preda le reproșează liderilor de la București că vor absenta de la summitul popularilor europeni, la care Reuniunea are loc înaintea Consiliul European.

“Mâine, înaintea ședinței Consiliului European, liderii PPE se reunesc la Bruxelles, pentru a-și coordona acțiunea. Din România nu participă nimeni, deși Klaus Iohannis a fost susținut în alegeri de PPE, iar Dacian Cioloș a fost afiliat la aceeași familie politică, în perioada în care era comisar. Nu e confirmat nimeni din România. E incredibil ce se petrece. Cum vrem să influențăm decizia, dacă ne auto-izolăm?”, scrie Cristian Preda, pe pagina sa de Facebook.

Președintele României este însă apolitic, așa încât nu poate participa la o reuniune politică, iar Dacian Cioloș nu este membru de partid, ci șeful unui cabinet de tehnicieni.

PPE a emis încă de săptămâna trecută un comunicat în care și-a explicat poziția față de Brexit, spunând că rămâne angajat în proiectul european și procesului de continuare a integrării în inetriorul UE27. De asemenea, președintele PPE, Joseph Daul, asigura în comunicat că grupul va apăra drepturile cetățenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie.

FADERE cere președintelui și premierului să înceapă discuțiile cu Marea Britanie

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) le-a cerut duminică președintelui, Klaus Iohannis, și premierului, Dacian Cioloș, să înceapă de urgenţă discuţii cu Guvernul din Marea Britanie în care să negocieze situaţia românilor care au ales să lucreze în această ţară.

”Joi, în urma unui referendum, Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană. În acest moment, în Marea Britanie locuiesc mai mult de 300.000 de români. Majoritatea dintre ei lucrează în specialităţi înalt calificate şi sunt apreciaţi de poporul englez. Am vorbit în ultimele zile cu mai mulţi români care s-au arătat îngrijoraţi de viitorul lor acolo.

Unii dintre ei chiar mi-au povestit că au fost agresaţi şi li s-a spus să plece în ţara lor dacă nu au cetăţenie engleză.

Este foarte important ca statul român să ia în serios situaţia acestei comunităţi şi să apere drepturile lor”, a declarat președintele asociației, daniel Tecu, citat într-un comunicat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: