luni

22 aprilie, 2024

18 mai, 2016

iohannis si daliaPreședintele Klaus Iohannis a discutat miercuri, la Vilnius, cu omologul său Dalia Grybauskaitė, despre susținerea de către Lituania a garanțiilor de securitate suplimentare ce vor fi cerute de România la summitul NATO de la Varșovia.

“Pregătirea pentru Summitul de la Varșovia a fost subiectul principal al discuțiilor noastre și noi înțelegem situația din România, din zona Mării Baltice și forțele militare care sunt concentrate în această parte”, a declarat Dalia Grybauskaitė, în deschiderea conferinței de presă ce a urmat discuțiilor dintre cei doi șefi de stat.

Vizita președintelui Iohannis face parte dintr-o încercare amplă a oficialilor români de a câștiga sprijinul partenerilor pentru obținerea unor măsuri de consolidare a părții sudice a Flancului Estic al Alianței.


La următorul summit NATO, organizat în iulie la Varșovia, statele membre ale Alianței sunt așteptate să aprobe o serie de decizii care să contribuie la o mai bună echipare a forțelor NATO în scopul apărării teritoriului, nu doar al descurajării.

Una dintre măsurile care sunt luate în considerare se referă la decizia de amplasare a 4 batalioane NATO, fiecare furnizat de către un singur stat membru al Alianței, în cele 3 state baltice- Estonia, Letonia și Lituania- și în Polonia.

Aceste variante vor disturba echilibrul forțelor din sudul și nordul Flancului Estic al NATO.

Argumentul major al oficialilor români implicați în ofensiva desfășurată în aceste zile pentru găsirea unor aliați care să sprijine cererile Românie este că întărirea segmentului nordic și o ignorare a sudului vulnerabilizează întregul Flanc Estic al NATO.

Ce au declarat președinții Iohannis și Grybauskaitė despre garanțiile de securitate cerute de România


Întrebată de jurnaliști ce șanse are România de a obține la Varșovia garanțiile de securitate solicitate, Dalia Grybauskaitė a răspuns:

Este foarte important că atât noi, cât şi România, ştim ce ne dorim. Dorinţele noastre depind de specificul regiunii în care trăim şi sunt formulate la modul concret în cadrul şedinţelor NATO.

Aceste doleanţe sunt examinate cu atenţie şi au fost realizaţi deja şi primii paşi. Noi suntem convinşi că o bună parte de măsuri, care au fost adoptate cu scopul consolidării securităţii în zonă, vor fi realizate şi constatăm cu satisfacţie că Statele Unite ale Americii au inaugurat scutul antirachetă în România şi acesta este un angajament al Statelor Unite pe marginea acestor angajamente.

Deci, felicitări sincere părţii române.

Suntem convinşi că ameninţările acestea sunt înțelese la modul just de conducerea Statelor Unite şi măsurile care urmează a fi adoptate în regiunea ţărilor noastre vor fi luate. Timpurile se schimbă, vor apărea şi aspiraţii noi, drept pentru care discuţiile noastre cu partenerii NATO vor cunoaşte o dezvoltare nouă”, a declarat președintele Lituaniei la conferința de presă comună organizată la Vilnius, miercuri.

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat încrezător că România va reuși să obțină garanțiile de securitate cerute:

„În fiecare parte trebuie să existe măsuri specifice de adresare a ameninţărilor, însă în ansamblu este important să existe o abordare echilibrată, adică să nu existe măsuri considerabil mai importante într-o parte şi în cealaltă parte să apară o oarecare slăbire.

Această abordare echilibrată este importantă pentru a da putere întregului flanc. Nu este bine şi nu este de dorit ca o pare a flancului să fie slăbită, fiindcă în acest fel întreaga construcție ar fi în definitiv slăbită, în loc să fie întărită (…)

Noi credem că îi vom convinge pe aliații noştri că aşa este bine”, a spus șeful statului, la Vilnius.

Guvernul, în plină ofensivă pentru pregătirea summitului de la Varșovia: Premierul Cioloș – în SUA, ministrul Apărării – discută cu Michael Fallon la Londra

Reamintim că premierul Dacian Cioloș pleacă la sfârșitul săptămânii în SUA, într-o vizită a cărei agendă este construită pe concentul ”From shared security to shared prosperity”. Scopul este evidențierea succesului Parteneriatului Strategic cu SUA în domeniul securității, precum și articularea unei dimensiuni economice de o ambiție similară, pornind de la profilul de astăzi al României, caracterizat prin creștere economică, stabilitate și predictibilitate.

Printre întâlnirile programate se numără și o întrevedere cu vicepreședintele Joseph Biden

De asemenea, biroul de presă al Ministerului Apărării Naționale a anunțat miercuri că ministrul Mihnea Motoc se află într-o vizită oficială la Londra, la invitația secretarului britanic al Apărării, Michael Fallon.

„Discuțiile se vor axa pe identificarea unor modalități de susținere reciprocă în vederea pregătirii agendei Summitului NATO de la Varșovia, din 8-9 iulie”, precizează comunicatul MApN.

Prioritățile României la summitul NATO

Obiectivele României la summitul, catalogat drept un moment-cheie al NATO, vor fi discutate în ședință a CSAT, dar șeful statului le-a prezentat la recenta întâlnire cu secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg:

  • Asigurarea unei prezențe credibile și predictibile a forțelor aliate pe flancul estic, cu realizarea echilibrului între dimensiunea nordică şi cea sudică a flancului estic.
  • Sstabilirea cadrului unei prezențe aliate navale permanente la Marea Neagră.
  • Găsirea unei soluții pentru derularea de activități comune de instruire a forțelor aliate în regiune.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: