marți

6 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 aprilie, 2016

iohannisPreședintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea dării în plată, declarându-se mulțumit de forma revizuită a proiectului.

Parlamentul a luat în considerare obiecțiile formulate în cererea de reexaminare, a modificat legea corespunzător și mi-a trimis-o. Am apreciat că Parlamentul a ținut cont de observațiile mele și consider că legea, în forma actuală, este în regulă. În consecință, am promulgat legea și azi va fi publicată în Monitorul Oficial” a spus președintele.

 


Bancherii îi ceruseră preşedintelui Iohannis să atace legea la Curtea Constituțională.

Camera Deputaților a adoptat în urmă cu două săptămâni o formă amendată a legii, după ce acesta a fost trimis de Iohannis la reexaminare.

Așadar, legea dării în plată nu se va aplica programului Prima Casă. De asemenea, de prevederile actului normativ vor beneficia doar acei debitori cu credite mai mici de 250.000 de euro.

Legea le va permite celor care au luat un credit pentru achiziția unei locuințe sau a unui teren pe care să construiască o locuință să renunțe la împrumut prin darea în plată a garanției. Aceasta se va aplica şi persoanelor care se află în prezent în procedură de executare silită de către bănci.


Banca Naţională a României (BNR) a identificat, în Raportul asupra stabilității financiare prezentat în aprilie, pentru prima dată în istorie, un risc sistemic sever, și anume cadrul legislativ incert în domeniul financiar-bancar.

Guvernatorul BNR a precizat că riscul sistemic sever este dat de faptul că inițiativele legislative își propun să intervină retroactiv în contractele încheiate între bănci și clienți. Cel mai reprezentativ proiect în acest sens este legea dării în plată, care, deși a fost amendat la reexaminare, se va aplica în forma actuală întregului portofoliu de credite.

”Banca Națională a României idetifică pentru prima dată în România un risc sistemic sever. În ultimele șase luni s-au intensificat inițiativele legislative care își propun să reglementeze domeniul financiar bancar prin intervenția retroactivă în contractele încheiate între bănci și clienți. Legea privind darea în plată este cea mai cunoscută inițiativă de acest gen. La reexaminarea legii au fost adoptate o serie de amendamente care corectează o parte din problemele semnalate, dar chestiunea de fond o reprezintă pe de o parte retroactivitatea legii care se menține și pe de altă parte stabilitatea și predictibilitaeta cadrului legislativ”, a declarat Mugur Isărescu.

Mai multe instituții internaționale, printre care Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional s-au arătat îngrijorate în legătură cu acest proiect legislativ.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: