sâmbătă

20 aprilie, 2024

11 octombrie, 2019

„Intenționez să fac repede o desemnare, luni, cel târziu marți”, a declarat vineri președintele Klaus Iohannis, după încheierea discuțiilor avute la Palatul Cotroceni cu reprezentanții partidelor parlamentare. Așa cum anunțase, PSD nu s-a prezentat la consultări.

„Este destul de clar că ne îndreptăm spre un guvern PNL sau unul în jurul PNL”, a mai spus  șeful statului, care a adăugat că fiecare zi cu un guvern interimar condus de Viorica Dăncilă este o zi pierdută.

Președintele a clarificat și o altă chestiune legată de ce urmează: preferă un guvern politic și nu va căuta altă soluție.


Viitorul Executiv va trebui să asigure corectitudinea alegerilor prezidențiale, să pregătească pe 2020 și să închidă cu responsabilitate bugetul pe 2019, a adăugat președintele.

Klaus Iohannis cere Guvernului Dăncilă să nu facă alocări bugetare

„Avertizez Guvernul să nu cheltuie banii României în această perioadă de interimat”, a declarat președintele Iohannis, înainte de a asigura că Executivul viitor nu vor tăia salarii și pensii:.

Cu toată claritatea, nu vor exista tăieri de salarii și pensii. Spun acest lucru pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a PSD. 

Șeful statului a explicat vineri că este favorabil alegerilor anticipate, după alegerile prezidențiale, dar nu crede că ele sunt posibile.

Poziția partidelor, ce condiții au pus 


Anunțul președintelui a fost făcut la scurt timp după încheierea consultărilor cu liderii partidelor parlamentare, consultări la care PSD, ultimul pe lista întâlnirilor programate, a refuzat să participe.

PNL

În cazul în care există posibilitate aunui acord în vederea anticipatelor, ei îl vor susține.

Dacă președintele le solicită să formeze Guvernul, ei se declară pregătiți să formeze rapid formula ce va înlocui Cabinetul Dăncilă, cu Ludovic Orban premier, și au gândit deja o structură a Executivului mai suplă, cu cel mult 16 portofolii.

USR

Îți menține opțiunea pentru alegeri anticipate, soluție considerată și de șeful statului ca fiind soluția corectă, morală şi funcţională.

Au prezentat pactul pentru anticipate și și-au declarat susținerea unui guvern format de PNL care să preia imediat Palatul Victoria și să elaboreze bugetul pentru 2020 și să aibă ca obiectiv principal organizarea anticipatele, „undeva, prin martie anul viitor”.

Nu vor intra la guvernare, până la anticipate sau alegerile la termen de anul viitor.

Ce au cerut – modificări legislative pentru a interzice accesul celor condamnați în funcții publice, eliminarea pensiilor speciale, alegeri în două tururi pentru primari și stabilitate economică.

UDMR

Maghiarii nu își doresc anticipate (la alegerile europarlamentare a existat riscul de a nu atinge pragul minim), dar se declară pregătiți și pentru această soluție, dacă va exista consens în acest sens.

Consideră urgentă formarea noului executiv, pentru 12 luni, care să aprobe bugetul, să organizeze alegerile locale și pe cele parlamentare, să administreze țara corect, fără excese, extravaganțe și ordonanțe de urgență.

Prima lor opțiune pentru premier ar fi o persoană de la UDMR, a doua – un premier independent, din zona ficală, financiară, cu un guvern politic, iar ultima – președintele PNL să devină șeful Executivului.

PMP

Este dispus să negocieze susținerea dacă le sunt îndeplinite câteva condiții – revenirea la alegerea primarilor din două tururi, eliminarea pensiilor speciale șiîși asumă reducerea numărului parlamentarilor.

Alegerile anticipate nu sunt considerate o opțiune, întrucât Parlamentul nu va respinge două propuneri de premier, cei aleși nefiind dispuși să-și încheie mandatele cu un an mai devreme.

Și PMP a avut probleme cu pragul electoral, la alegerile din mai.

Pro România

Pro România este în favoarea alegerilor anticipate, în mai-iunie, nu a propus un premier, și va susține o majoritate parlamentară.

Și în opinia lor, nominalizarea prim-ministrului trebuie făcută cât mai repede.

Au propus-o pe Corina Crețu pentru postul de comisar european, dar șeful delegației, Daniel Constanton, nu a explicat dacă este o condiționare a sprijinului parlamentar acordat Guvernului.

ALDE

Exclude alegerile anticipate și optează pentru un guvern PNL, pe care îl va sprijini.

Nu vor participa la guvernare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: