Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Președintele Iohannis a promulgat legea Prevent, de funcționare a sistemului ce previne conflictele de interese în achizițiile publice
de Vladimir Ionescu 17.10.2016
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de promulgare a Legii privind instituirea unui mecanism de prevenire în timp real a conflictelor de interese în achizițiile publice.
Sistemul informatic Prevent a fost dezvoltat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) între 2013 și 2015, și analizează în timp real toate procedurile de achiziţie publică din România.
“În România, instituţiile publice fac achiziţii publice, anual, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro.
În multe din aceste proceduri se achiziţionează diverse obiecte de către o autoritate contractantă, de la diferiţi agenţi economici.
În foarte multe cazuri, din păcate, acei agenţi economici sunt chiar firmele rudelor primarului respectiv sau au o oarecare legătură cu cei care decid în funcţia publică.
Dacă, spre exemplu, eu sunt primar într-un oraş şi la licitaţia pentru achiziţia unor calculatoare se prezintă firma soţiei mele şi acea firmă câştigă licitaţia înseamnă că acolo a fost un conflict de interese”, a explicat luni secretarul general al ANI, Silviu Popa.
Deoarece este foarte dificil de anulat contractul de achiziţie, chiar şi atunci când ANI câştigă în instanţă în acel dosar, a fost gândit sistemul PREVENT, care are acces la o serie de date, precum informaţiile privind unitatea care deschide licitaţia, membrii comisiei de licitaţie şi firmele care fac oferte.
‘Totul se va face electronic, în SEAP, şi printr-un formular care va fi introdus în sistemul electronic va avea loc o analiză inteligentă de date, verificări încrucişate, sistemul realizează nişte hărţi relaţionale şi va extrage date şi informaţii din mai multe date, cum ar fi cea de la Registrul Comerţului, Evidenţa Populaţiei sau a declaraţiilor de avere.
În urma acestei analize se va emite un avertisment de integritate, că există un potenţial conflict de interese. Noi îl trimitem şefului unităţii contractante”, a mai explicat Popa.
Avertizarea va ajunge la şeful unităţii care derulează licitaţia, care afl[ astfel că există pericolul unei incompatibilităţi, dar ANI nu va interveni decât în situaţia în care incompatibilitatea este efectiv săvârşită.