vineri

19 aprilie, 2024

2 noiembrie, 2017

Președintele Klaus Iohannis a cerut joi coaliției de guvernare șă renunțe la ultimele măsuri fiscale propuse, punând accent pe decizia trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. În ceea ce privește măsurile economice planificate, șeful statului a cerut Guvernului ”prudență” în impunerea acestora.

Președintele a afirmat că a discutat deja aceste teme cu șeful guvernului, admițând însă că în urma acestor discuții ”fiecare a rămas cu opinia sa”.

”Sunt obligat față de români să îmi spun opinia, nu am atribuții economice, deci nu voi merge în ședință de guvern”, a precizat Klaus Iohannis, întrebat dacă va merge la Palatul Victoria să încerce să blocheze modificările la Condul fiscal anunțate în ultima perioadă de ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa.


Întrebat în legătură cu declarațiile venite din partea Guvernului, că mutarea contribuțiilor va duce la creșterea pensiilor pentru actualii angajați, președintele Iohannis a răspuns: „După evaluarea mea, aceste calcule sunt cârpeli”.

Declarația președintelui apare în urma solicitărilor de miercuri făcute de cartel Alfa, care a cerut medierea conflictului parteneri sociali- guvern pe tema modificărilor la Codul fiscal.

Klaus Iohannis: ”Singurul lucru care se mai poate prezice este că nu va fi bine”

În cadrul unei declarații de presă susținute joi, la Palatul Cotroceni, președintele Iohannis a transmis actualei puteri:

  • Solicit coaliției PSD ALDE să dea dovadă de responsabilitate și să renunțe la acest tip de politică fiscală, care generează neîncredere și nu ajută pe nimeni.
  • Recomand prudență la nivelul deciziei politice și guvernamentale, fiindcă nu-mi doresc o politică de azi pe mâine. România are nevoie de o politică sustenabilă.
  • Avertizez la modul cel mai serios decidenții politici să aibă grijă și să judece clar, la rece, să nu bage România într-o aventură economică cu final trist.

Șeful statului a precizat în debutul declarației sale că acum câteva luni, la învestirea Guvernului, a cerut un lucru simplu – să termine cu această ţopăială fiscală, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Principalele pasaje din declarația președintelui Klaus Iohannis:


România traversează o perioadă de creștere economică record în UE. În sine e o veste bună, dar această creștere are vulnerabilități care trebuie cunoscute.

Creșterea se bazează preponderent pe consum și nu este văzută în general ca o creștere de durată. Lipsește o parte esențială. Lipsa investițiilor este un semnal foarte îngrijorător. Au scăzut și în economia privată, cele străine au scăzut cu 20%.

Mai grav însă, au scăzut nepermis de mult investițiile publice, cu peste 20% și nici anul trecut nu au fost chiar grozave.

Guvernul se comportă ca un om care câștigă tot mai mult, dar se împrumută tot mai mult la bănci și lasă datoria pe seama copiilor și nepoților. Este un comportament contraproductiv.

Cadrul fiscal bugetar: există multiple avertismente, există discuții în spațiul public, există acțiuni ale sindicatelor. Există o reacție de la Comisia Europeană, atenție, nu de la cineva, ci de la Comisie- s-a declanșat procedura de deviere semnificativă de la deficitul bugetar. Ce înseamnă asta? Am pierdut predictibilitate și sustenabilitate. Singurul lucru care se mai poate prezice este că nu va fi bine.

Guvernul a anunțat un pachet de măsuri fiscale. Se pare că zilele acestea va intra în discuție și din acest motiv fac declarația de astăzi. Acest pachet, după părerea mea, nu este revoluție fiscală, ci cred că se va transforma într-o bulversare fiscală.

Mutarea contribuțiilor și scăderea impozitului pe venit: la prima vedere arată bine, dar analiza arată că mai degrabă complică problemele. Coaliția spune că transferă contribuțiile la angajat, dar vine cu noua taxă de solidaritate de 2.25% care române la angajator. Deci, transferăm parțial.

Dar pentru oameni ce iese de aici? Nimic nu se schimbă în buzunarul românului.

Am făcut un calcul pornind de la datele prezentate public, pornind de la salariul mediu brut pe economie, circa 3.300 de lei, 2.335 net. Aplicăm măsurile propuse de coaliție și implementate de Guvern. Dacă angajatorul este de bună credință și nu vrea să scadă salariul. La un cost de 4.086 de lei, salariatul câștigă în plus fix 3 lei. Este caraghios.

Promisiunea PSD ALDE că prin transferarea CAS și scăderea impozitului pe venit crește salariul este falsă. Crește cu 0,1% pentru salariul mediu.

Dacă politica PSD-ALDE are ca argument creșterea salariilor, ele de ce nu cresc? Sunt îngrijorări că unele salarii vor scădea. Și atunci cui folosește această revoluție fiscală? Românilor sigur nu…

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: