luni

6 mai, 2024

13 martie, 2020

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a propus Uniunii Europene să instituie măsuri ferme de control la punctele de frontieră Schengen în următoarele zile şi chiar să închidă unele puncte de frontieră pentru protejarea unor zone de risc, potrivit  preşedinţiei franceze, citată de AFP și Agerpres.

Decizia de închidere a punctelor de frontieră  spre spațiul Shengen ar trebui să fie aplicată pentru a stopa accesul în state sau regiuni unde există un număr mare de persoane bolnave, i-a propus Emmanuel Macron, la telefon, Ursulei von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

România încearcă de mai mulți ani să intre în spațiul Shengen, pentru care îndeplinește toate criteriile tehnice, dar împotriva sa s-au adus argumente legate de corupție și de statul de drept.


Franţa este însă la rândul ei printre ţările cele mai afectate de epidemia de coronavirus, cu peste 3.000 de cazuri confirmate şi 61 de decese.

Emmanuel Macron doreşte, de asemenea, „’evitarea măsurilor necoordonate” la nivelul UE, precum cele decise de unele state membre care au instituit restricţii la graniţe, ceea ce în opinia preşedinţiei franceze încalcă regulile europene.

Măsuri extreme luate de unele state UE

Republica Cehă a anunţat vineri închiderea totală a frontierelor sale începând de luni, o închidere cvasi-completă fiind decisă joi şi de Slovacia, în timp ce Polonia, Austria, Slovenia şi

Ungaria au decis o serie de restricţii la intrarea în aceste ţări.


Ministerul de Externe austriac a ridicat vineri la maxim nivelul alertei de călătorie pentru Spania, Franţa şi Elveţia şi le-a cerut cetăţenilor austrieci aflaţi în aceste ţări foarte afectate de epidemia de coronavirus să revină cât mai repede posibil în Austria.

În comunicatul preşedinţiei franceze se mai menţionează că Emmanuel Macron a avut o discuţie telefonică şi cu premierul italian Giuseppe Conte, căruia i-a ”adresat un mesaj de solidaritate şi de respect pentru măsurile luate de Italia”, care până în prezent are confirmate 17.660 de cazuri de coronavirus şi 1.266 decese provocate de Covid-19.

Franţa a decis, de asemenea, ca în câteva săptămâni să realizeze împreună cu Italia şi alte ţări din UE comenzi comune pentru materiale medicale destinate susţinerii funcţiilor respiratorii în cazul bolnavilor internaţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: