sâmbătă

27 aprilie, 2024

8 aprilie, 2020

Mauro Ferrari (foto), un reputat expert în nanomedicină, a demisionat marți de la conducerea Consiliului European al Cercetării după numai trei luni de la preluarea poziției, din cauza răspunsului „necoordonat” al UE la criza Covid-19.

Profesorul Ferrari acuză „absența completă a coordonării politicilor de asistență medicală în rândul statelor membre, opoziția repetată la inițiativele de sprijin financiar coeziv și închiderea unilaterală a frontierelor” în UE.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a confirmat demisia, dar nu a oferit detalii.


Singurele amănunte au fost oferite chiar de profesorul Ferrari, într-o declarație pentru Financial Times și citată de ScienceBusiness, care spune că a propus ERC lansarea unui program special pentru Covid-19, pornind de la principiul că “în momente ca acesta, cei mai buni oameni de știință trebuie să beneficieze de resurse și oportunități pentru a combate pandemia.”

Consiliul Științific al ERC a respins însă propunerea, fără ca măcar să ia în considerare forma pe care un astfel de program o poate avea, sub pretextul că nu pot fi finanțate decât cercetările venite „de jos în sus”, adică propuse de oamenii de știință, și nu transmise „de sus în jos”, cu teme stabilite de liderii UE.

Consiliul Științific, format din 21 de membri, este organismul de conducere al ERC.

Profesorul italiano-american spune că a crezut într-o a doua șansă de a impune programul, atunci când Ursula von der Leyen, președintele Comisiei, i-a cerut părerea cu privire la abordarea pandemiei. „Faptul că am lucrat direct cu ea a creat o furtună politică” în interiorul birocrației Comisiei, a explicat el.


Surse din interiorul ERC susțin că explicația demisiei este alta, iar Consiliul Științific decisese cu câteva zile înainte de demisie să-i solicite acestuia să părăsească poziția, pentru că Mauro Ferrari ar fi dedicat prea puțin timp ERC, în favoarea activităților sau private, fără legătură cu instituția europeană.

În interiorul UE există tot mai multe tensiuni și critici din cauza lipsei de cooperare dintre statele membre și a unei colaborări care să ajute statele foarte afectate de pandemia cu noul coronavirus, precum Italia și Spania.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: