sâmbătă

16 martie, 2024

26 august, 2014

Comisia Europeană a cerut României clarificări pe tema privatizării Oltchim, dorind să afle de ce statul nu execută compania cu datorii uriaşe şi, de asemenea, dacă vânzarea combinatului la pachet cu rafinăria Arpechim nu favorizează cumva Petrom.

Într-o declaraţie acordată agenţiei Agerpres, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a explicat marţi suspiciunile manifestate de Comisia Europeană referitor la privatizarea combinatului Oltchim.

Ajutor de stat

În primul rând, CE Europeană suspectează faptul că statul român nu se comportă ca un acţionar privat în relaţia cu Oltchim: „Comisia cere explicaţii cu privire la faptul că, deşi Oltchim are datorii la stat, statul nu o execută, cum ar trebui să facă orice creditor, iar acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la un posibil ajutor de stat”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Consiliului Concurenţei.

Privatizarea la pachet cu Arpechim favorizează Petrom


De asemenea, CE se teme că ultima schemă de vânzare a combinatului, împreună cu rafinăria Arpechim, avantajează Petrom:

„Există suspiciunea că preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom ar putea aduce avantaje celor de la Petrom, întrucât, în aceste condiţii, Petrom ar scăpa de unele obligaţii foarte costisitoare pe care le are cu închiderea rafinăriei, precum decontaminarea zonei”, a mai explicat Bogdan Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Oltchim este cel mai mare agent economic din Vâlcea și se află în insolvență din ianuarie 2013. Multiplele încercări de vânzare a Oltchim au eşuat rând pe rând. Cea mai recentă a fost în luna iunie, când statul nu a primit nicio ofertă de cumpărare.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim.


Cel mai spectaculos şi mediatizat eşec a fost cel din 2012, când omul de televiziune Dan Diaconescu a câştigat licitaţia de preluare a combinatului, dar n-a avut banii pentru finalizarea tranzacţiei şi semnarea contractului. El a depus o ofertă de 203,1 milioane lei pentru un pachet de 54,8% din acțiuni.

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a anunţat în luna iunie, înaintea înregistrării unui nou eşec în încercareade a vinde combinatul, că Oltchim nu va fi închis dacă nu se reuşeşte vânzarea lui nici pe 6 iunie.

“Oltchim reprezintă un obiectiv pentru Guvern. Dacă nu-l privatizăm nici în 6 iunie vom reuşi altă dată. (…) Să nu-şi închipuie cineva că vom închide această fabrică”, declara Constantin Niţă, la un forum pe teme energetice.

“Dacă investitorii sunt interesați să lucreze integrat, atunci statul va prelua rafinăria și o va da la pachet cu Oltchim. De altfel, sunt investitori care și-au exprimat intenția de a participa la licitație condiționat de vânzare la pachet cu Arpechim. Și atunci noi avem datoria să pregătim acest proces”, a declarat Constantin Niță.

Potrivit unor surse, chinezii din consorţiul Baota Petrochemical-Junlun Petroleu doresc să preia combinatul Oltchim, dar numai la pachet cu rafinăria Arpechim.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: