miercuri

1 mai, 2024

21 februarie, 2013

Preşedintele Consiliului de administraţie al unei mari companii producătoare de anvelope din SUA a lansat un atac brutal la adresa muncitorilor francezi şi a  productivităţii lor, spunând guvernului de la Paris, într-o scrisoare, că muncitorii francezi lucrează doar trei ore pe zi şi că firma sa ar face o mare prostie dacă ar prelua o fabrică ce se confruntă cu dificultăţi financiare în Franţa.

Într-o scrisoare publicată de cotidianul francez Les Echos, preşedintele Titan International Inc., Maurice Taylor (foto), îi spune ministrului Industriei, Arnaud Montebourg, că nu este interesat să salveze fabrica de cauciucuri Goodyear Tire & Rubber Co. din Amiens, pe care americanii vor s-o închidă.

Taylor susţine: “Am vizitat fabrica de două ori. Muncitorii francezi primesc salarii mari, dar lucrează doar trei ore pe zi. Au o oră pauză de prânz, apoi lucrează trei ore şi alte trei ore vorbesc. Le-am spus asta sindicaliştilor în faţă. Iar ei mi-au răspuns că aşa se face în Franţa!”.


Compania Goodyear a anunţat, luna trecută, că vrea să închidă fabrica în care lucrează 1.173 de muncitori, după cinci ani de negocieri eşuate cu sindicatele.

Taylor a mai precizat că Titan are o istorie lungă de achiziţionare a fabricilor falimentare şi transformarea lor în firme profitabile, dar în acest caz nu este interesat. “Titan va cumpăra o fabrică din China sau una din India, va plăti mai puţin de un euro pe oră, salariu, şi va trimite cu vapoarele toate anvelopele de care are nevoie Franţa”, a scris Taylor, aşa căbvoi vă puteţi păstra “aşa numiţii muncitori”.

Sindicatele CGT i-au răspuns industriaşului şi au precizat că ei consideră scrisoarea ca fiind “insultătoare” şi demonstrează că Taylor este mai mult “o persoană nebună decât una potrivită să conducă soarta unei multinaţionale”, potrivit FT.

Sindicatele s-au opus, anul trecut, preluării de către Titan a fabricii, dar ministrul Industriei a sperat ca, totuşi, compania să revină asupra deciziei. Mickaël Wamen, un oficial al sindicatelor, a declarat că scrisoarea lui Taylor justifică opoziţia lor faţă de preluarea fabricii: “A spus că sindicatele sunt nebune, că guvernul este prost, că Obama e o glumă şi că el va produce în China. Nu acesta este modul potrivit pentru a intra pe piaţa europeană”, a precizat Wamen.


Iată scrisoarea publicată de presa franceză:

“Dragă domnule Montebourg, Apreciez faptul că dvs. consideraţi că ministerul protejează activităţile industriale şi locurile de muncă din Franţa. Eu şi compania Titan avem o istorie de 40 de ani în spate de cumpărare a unor fabrici închise, care pierdeau milioane de dolari, şi apoi le transformam în afaceri profitabile, care plăteau salarii bune. Goodyear a încercat mai bine de patru ani să salveze o parte din joburile de la Amiens, care sunt printre cele mai bine plătite, dar sindicatele franceze şi guvernul francez nu a făcut altceva decât să vorbească. Am vizitat fabrica de două ori, iar muncitorii francezi lucrează trei ore, discută trei ore şi au pauză o oră. Le-am spus asta sindicaliştilor şi ei mi-au răspuns că acesta este stilul francezilor.

Chinezii trimit anvelope în Franţa şi în toată Europa, iar dvs nu faceţi absolut nimic. În cinci ani, Michelin nu va mai fi capabilă să producă anvelope în Franţa, iar ţara îşi va pierde potenţialul industrial pentru că guvernul este mai guvernamental decât ar trebui.

Domnule, scrisoarea dvs spune că doriţi ca Titan să înceapă o discuţie despre preluare, dar cât de proşti ne credeţi? Titan este cel care are bani şi talente pentru a fabrica anvelope. Dar sindicatul nebun ce are? Are guvernul francez de partea sa. Fermierul francez vrea cauciucuri ieftine şi nu-i pasă dacă acestea sunt din China sau India sau dacă guvernul le subvenţionează. Şi nici guvernului dvs nu-i pasă.

Guvernul american nu este mai bun decât cel francez. Titan a fost nevoită să plătească milioane avocaţilor din Washington pentru a da în judecată companiile chinezeşti din domeniu care primesc subvenţii. Titan a câştigat, iar guvernul colectează taxele. Nu noi colectăm aceste taxe, ci guvernul. Titan nu este interesată de fabrica din Amiens.

Cele mai bune gânduri,

Maurice M. Taylor, Jr.”.

Experţi din Amiens, de la universitate sau sociologi, sunt, însă, de partea francezilor şi spun că omul de afaceri american exagerează. Pascal de Poorter declara că un studiu recent realizat de Dominique Méda observa că Franţa este una dintre ţările din Europa în care ataşamentul faţă de muncă este cel mai ridicat. Iar salariile muncitorilor nu sunt foarte mari – variază între 1.000-1.300 de euro lunar pentru norma întreagă.

Productivitatea este mare în Franţa, în ciuda faptului că francezii au o săptămână de lucru de 35 de ore. Potrivit OECD, luând în considerare PIB-ul pe oră, în 2011, Franţa a avut o productivitate de 57,7 de dolari; înaintea Germaniei care are 55,8 dolari şi a muncitorilor britanici cu 47,2 dolari. Muncitorii americani ar fi cu puţin înaintea francezilor, cu 60,2 dolari pe ora lucrată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: