sâmbătă

20 aprilie, 2024

22 iunie, 2018

Bogdan Dima, consilier de stat în Administrația prezidențială și reprezentantul acesteia la ședința Comisiei de la Veneția de vineri, în care s-a discutat reforma Justiției care se desfășoară în România, a solicitat forului inetrnaționl ca raportul preliminar să fie emis cât mai curând.

„Având în vedere situaţia actuală din România, preşedintele Klaus Iohannis consideră că adoptarea unei opinii interimare a Comisiei de la Veneţia, cât mai curând posibil, este extrem de necesară şi va avea o importanţă majoră pentru corpul magistraţilor şi pentru întregul sistem judiciar din România”, a susţinut, în plenul Comisiei de la Veneţia, consilierul de stat Bogdan Dima.


Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, consilierul de stat a amintit că preşedintele Iohannis a solicitat Comisiei de la Veneţia să analizeze şi să emită o opinie cu privire la legile Justiţiei, întrucât, dacă acestea intră în vigoare în forma adoptată de către Parlament, vor avea un impact negativ asupra independenţei şi a funcţionării sistemului judiciar din România, implicit asupra statului de drept.

„Cele trei legi adoptate de Parlament prezintă multiple deficienţe, iar conţinutul lor poate şi trebuie să fie îmbunătăţit substanţial”, a arătat Bogdan Dima.

El a subliniat că modificările aduse celor trei legi afectează independenţa magistraţilor prin introducerea unor prevederi criticabile, dând un exemplu: controlul asupra tuturor soluţiilor date de procurori de către procurorul ierarhic superior se extinde şi asupra temeiniciei, nefiind astfel limitat la nelegalitate.

Totodată, consilierul de stat a precizat că este creată o secţie specială de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi, ceea ce este de natură să afecteze independenţa activităţii procurorilor şi judecătorilor.


„Legile au un impact negativ asupra funcţionării sistemului judiciar. A fost operată o serie de modificări care pot permite pensionarea magistraţilor la vârsta de 45 de ani, cu numai 20 de ani vechime în profesie, toate acestea în paralel cu majorarea perioadei de pregătire pentru intrarea în profesie”, a spus Bogdan Dima.

El a menţionat că prin modificările aduse, avizul conform al CSM pentru stabilirea schemelor de personal ale instanţelor şi parchetelor a fost eliminat, decizia urmând să revină doar ministrului Justiţiei.

Consilierul de stat a mai arătat că modificările aduse legilor Justiţiei conduc la diminuarea rolului garantului independenţei Justiţiei – Consiliul Superior al Magistraturii. În acest sens, el a argumentat că cele mai multe atribuţii ale acestuia, care acum sunt exercitate de către plen, sunt transferate secţiilor, ceea ce va afecta funcţionalitatea CSM şi va afecta participarea reprezentanţilor societăţii civile la luarea deciziilor CSM.

„Preşedintele României consideră că opiniile Comisiei de la Veneţia, fundamentate pe standardele constituţionale europene, constituie repere esenţiale în procesul de examinare a normelor constituţionale sau legislative care sunt acum supuse analizei. Drept urmare, opinia Comisiei de la Veneţia asupra celor trei legi ne va ajuta să păstrăm valorile esenţiale ale democraţiei, independenţei justiţiei, cooperării loiale între puterile statului, precum şi valorile statului de drept”, a concluzionat Bogdan Dima.

Reamintim că vineri, în cadrul sesiunii de vară a  Comisiei de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei, se discută, printre altele, modificarea legilor Justiţiei din România.

La discuțiile de vineri vor participa și alți oficiali români, reprezentanți ai Președinției și ai Ministerului Justiției, potrivit agendei sesiunii din 22 – 23 iunie a Comisiei.

Raportorii Comisiei prezintă memorandumul referitor la situația din România, așa cum au evaluat-o după vizita făcută în 11 și 12 iunie la București, iar autorități naționale își expun punctele de vedere prin reprezentanții trimiși de Președinție, Ministerul Justiției și Parlament.

Parlamentul este reprezentat de Florin Iordache, prșeedintele Comisiei speciale de modificare a legilor Justiției și inițiatorul OUG 13, care fixa un prag valoric de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu, care l-ar fi scăpat pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare cu executare.

Pe baza discuțiilor, Comisia ar putea autoriza raportorii să emită un aviz preliminar.

Față de momentul vizitei efectuate în România de experții Comisiei de la Veneția, lucrurile au evoluat la București – parlamentarii PSD și ALDE au votat luni modificările la Codul de procedură de penală, care au plecat spre promulgare.

Unele amendamente sunt fără precedent și unice în Europa.

Joi, liderul PSD, Liviu dragnea, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în Dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală pentru Protecție Socială și Protecția Copilului Teleorman, ceea ce ar putea determina coaliția de la putere să accelereze modificarea codurilor penale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: