joi

22 februarie, 2024

24 februarie, 2011

România va trebui să facă proiecţii bugetare exacte pe trei ani, să-şi liberalizeze preţurile, inclusiv la gaze, să-şi alinieze sistemul de taxe şi impozite după un model unitar al UE şi să coreleze venitul salariaţilor cu productivitatea muncii lor.

Preşedintele Consiliului European, belgianul Herman van Rompuy, i-a transmis, joi, aceste cerinţe direct lui Traian Băsescu. Guvernul va trebui sa le implementeze.

Cei doi au discutat despre iminenta modificare a Tratatului de la Lisabona şi introducerea Pactului pentru Competitivitate, cerut de cancelarul german Angela Merkel şi însuşit de Consiliul European, prin care se introduc condiţii economice stricte în primul rând pentru stabilizarea Zonei Euro, la care România vrea să adere în 2015.


Măsurile propuse prin Pactul de competitivitate, dar şi printr-un Mecanism European de Stabilitate, se impun în România mai ales în condiţiile competitivităţii extrem de mici a ţării noastre.

”Competitivitatea Uniunii Eurpene în raport cu Statele Unite este mai mică cu 25%. La rândul său, competitivitatea României în raport cu primele 15 state membre, deci membri vechi ai Uniunii, reprezintă doar 48% din competitivitatea celor 15”, a spus Băsescu.

Lista Consiliului European

– Prin Mecanismul European de Stabilitate, contribuţia statelor UE la Fondul de Intervenţie să fie calculată printr-o cheie care să tina cont 50% de Produsul Intern Brut si 50% de nivelul populatiei. Din acest punct de vedere, Romania are o contributie de 1% la Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, dar are o contribuţie de 4% la populaţia UE. Aplicarea acestei chei ar duce, pentru România, atunci când va intra în Zona Euro, la o contribuţie de circa 2,5 miliarde la fiecare suta de miliarde care s-ar constitui in Fondul de Interventie.

– România vrea un calcul al contribuţiei la Fondul de Intervenţie care să îi reducă această contribuţie. ”Romania are nevoie de bani pentru propria ei dezvoltare. Aici va trebui sa discutam criteriile, cu atat mai mult cu cat aceasta solutie este agreata de cea mai mare parte a statelor. Si va trebui sa avem explicatii si, in acelasi timp, solutii convenabile ambelor parti”, a comentat Băsescu.


– Prin Pactul de competitivitate, Consiliul European vrea ca datoria publică a statelor UE să nu depăşească 60% din PIB.

– Extinderea supravegherii economice la dezechilibrele macroeconomice şi de competitivitate. Comisia Europeană va supraveghea dezechilibrele între productivitate şi creşterile de salarii, pentru a se preveni crizele.

– România va trebui să depună, până la 1 aprilie, proiectul bugetului pentru anul 2012 la Comisia Europeană, alături de planul naţional de dezvoltare.

– România trebuie să depună şi proiecţia unui buget pentru următorii 3 ani.

– Va fi verificată corelarea planului national de dezvoltare cu alocările bugetare, care trebuie să fie şi credibile

– Se pune problema coordonării în domeniul impozitelor. România respinge această idee.

– Se propune să privim la politici pentru stimularea concurenţei.

Băsescu: România nu respinge creşterea preţului gazelor la nivelul UE, dar în termen negociat

Referitor la politicile de stimulare a concurenţei propuse de la Bruxelle, România ar putea accepta creşterea treptată, într-un termen negociat, a preţului gazelor.

”Sunt foarte multe domenii reglementate in interiorul Uniunii Europene, cum ar fi de exemplu costul energiei electrice, costul gazelor. În mod categoric, România nu-şi poate permite o creştere peste noapte a costului gazelor la nivelul pieţei Uniunii Europene, dar nu respingem teza ca, într-un timp negociat, să atingem parametrii de piaţă ai costului pe mia de metri cubi de gaze furnizată de Romgaz, spre exemplu”, a spus Băsescu.

Salarii versus productivitate

Un subiect de discuţii în care România este angrenată la nivel european este costul unitar al forţei de muncă, iar salariile de pe piaţa noastră vor fi serios puse sub semnul întrebării.

”Pentru noi este clar că interpretăm această teză numai prin  ideea corelării dintre productivitate şi venit. O egalizare a salariilor este practic imposibilă din punctul nostru de vedere şi nu asta vrea să spună teza costului unitar al forţei de muncă şi a nivelului de salarizare al oamenilor, ci este vorba de corelaţia care trebuie sa existe între productivitate şi venit”, a subliniat Traian Băsescu

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: