Discutarea de către Curtea Constituțională a Legii 90 din 2001, care nu-i permite lui Liviu Dragnea să fie premier, se amână, fiindcă este nevoie de punctele de vedere ale celor două camere ale Parlamentului, a explicat joi președintele CCR, Valer Dorneanu.
„E o speţă foarte complicată pentru că are o încărcătură politică şi o presiune mediatică extraordinară – nu că, în conţinutul ei, ar fi foarte complicată. Este şi aşa, dar este complicată mai ales prin reverberaţiile pe care opinia publică le creează în jurul acestei chestiuni”, a detaliat Valer Dorneanu.
Deocamdată, Curtea așteaptă punctele de vedere ale Camerei Deputaților și Senatului, a mai spus președintele CCR:
„Judecătorul raportor nu a făcut raportul. În momentul în care va apărea raportul vom stabili termenul de judecată.
Până atunci, am solictat puncte de vedere celor două Camere ale Parlamentului şi guvernului şi încă nu le-am primit. După ce le vom primi şi după ce judecătorul raportor va redacta raportul, vă pot spune care e termenul.
Legea a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului, în urmă cu o săptămână.
Ce spune articolul respectiv:
Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1).
Argumentele din sesizarea lui Victor Ciorbea
- Lipsa de coerență legislativă, chiar în cadrul aceleiași puteri a statului – Legea pentru alegerea președintelui (care face parte din puterea executive) nu prevede imposibilitatea alegerii în această funcție a unei persoane condamnate penal, iar la parlamentari (putere legislative) mandatul nu este condiționat din acest punct de vedere decât dacă instanța a stabilit o pedeapsă complementară care implică drepturile electorale. Interdicție fermă apare referitor la magistrate (puterea judecătorească)
- Lipsa de previzibilitate a sintagmei “nu au suferit condamnări”. Ea poate suporta interpretări diferite.
- Lipsa unui tratatment juridic diferențiat – între persoane condamnate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție și cele condamnate pentru infracțiuni din culpă, fapt ce atrage încălcarea unor drepturi civile și politice. De exemplu, Art 21 pct 2 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, care prevede că „orice persoană are dreptul de acces, în condiții de egalitate, la funcțiile publice ale țării sale”.
- Actele normative trebuie să respecte principiul constituțional al echilibrului puterilor, iar acest echilibru nu poate fi realizat decât prin existența unui sistem coerent menit să asigure condiții de integritate general valabile în exercitarea funcțiilor aparținând acestor trei puteri.
Acțiunea lui Ciorbea, care a fost numit pe post la propunerea și cu votul PSD, a declanșat numeroase reacții în spațiul virtual și aproape 150.000 de persoane au smenat o petiție online pentru demiterea acestuia.