luni

22 aprilie, 2024

21 septembrie, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a trimis azi Curţii Constituţionale (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate referitoare la Legea pentru modificarea şi completarea legii referendumului, modificare ce a coborât cvorumul refrrendumului la doar 30% din alegătorii cu drept de vot, anunţă un comunicat al Preşedinţiei.

„Diminuarea cvorumului de cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente pentru validarea referendumului” este neconstituţională, se spune în sesizare, deoarece „permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară” şi pentru că nu respectă ” dreptul poporului român de a exercita suveranitatea de stat pe calea directă a referendumului”.


„Un cvorum de participare prea restrâns va conduce la adoptarea unor decizii majore aplicabile tuturor cetăţenilor şi va face posibilă exercitarea suveranităţii naţionale de o minoritate a populaţiei, încălcându-se principiile democraţiei”, se precizează în sesizarea către CCR.

Sesizarea aduce ca argumente mai multe decizii ale Curţii Constituţionale şi susţine că un cvorum de doar 30% încalcă alineatele 1), 2) şi 3) ale articolului 2 din Constituţie.

Stipularea unui cvorum de participare la referendum de cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente încalcă prevederile Art. 2 alin. (1) din Constituţie deoarece premisa unei manifestări democratice a suveranităţii prin intermediul poporului se poate asigura doar prin participarea la referendum a majorităţii cetăţenilor, constând în jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, se spune în sesizare.

De asemenea, „precizarea din alin. (2) al Art. 2 din Constituţie, potrivit căruia: „niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu” exclude atribuirea sau însuşirea puterii de stat de către o altă autoritate sau persoană, în afara cadrului constituţional”. „Aşadar, atribuirea suveranităţii, prin lege, unui grup format din 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, constituie o încălcare a prevederilor Art. 2 alin. (2) din Constituţia României”, mai spune sesizarea.


Legea pentru modificarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului a reprezentat unul dintre principalele obiective ale USL şi a fost adoptată de Camera Deputaţilor, camera decizională, pe 29 mai a.c.

A fost atacată de PDL la Curtea Constituţioală, iar magistraţii CCR au hotărât că prevederile ei „sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii”.

În iulie, preşedintele României a solicitat Parlamentului reexaminarea şi, pe 10 septembrie a.c., Camera Deputaţilor a respins argumentele şefului statului şi i-a returnat-o spre promulgare, două zile mai târziu.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: