marți

19 martie, 2024

29 august, 2011

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat clasa politică de laşitate pentru faptul că proiectul de la Roşia Montană nu a demarat din 1997 până acum, şi a făcut direct referire la miniştrii Mediului şi Culturii, funcţii ocupate în prezent de Laszlo Borbely, respectiv Kelemen Hunor, de la UDMR.

”Poate interveni şi laşitatea. Am văzut-o la foarte mulţi oameni politici. Dacă acest proiect stă îngropat din 1997 până acum, să ştiţi că unul din motivele serioase este laşitatea politicienilor, care au vrut să-i nu-i doară capul. Vă fac laşi şi pe dumneavoastră, toţi cei care ştiţi, dar nu aveţi curaj să vă asumaţi să spuneţi cinstit ce este aici. Toţi ascundeţi realitatea de la Roşia Montană – poluarea şi afectarea gravă a mediului ca urmare a exploatării de către stat. Nu mă refer la premier, că nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii până acum. Premierului trebuie să-i vină nişte miniştri cu soluţiile, dar toţi s-au ferit”, a spus Băsescu.

El a vizitat, luni, Roşia Montană, din judeţul Alba, unde doreşte să deschidă o exploatare de aur şi argint Roşia Montană Gold Coropration, companie , constituită de canadienii de la Gabriel Resources (circa 80%) şi compania de stat Minvest Deva (sub 20%).


În context, şeful statului a susţinut că România ar fi putut profita de creşterea preţului aurului pe plan mondial, dacă demara mai devreme proiectul.

”Dacă se dădea drumul la proiect din 1997, ne găsea creşterea preţurilor la aur în plină exploatare”, a susţinut el.

În cadrul vizitei sale, Băsescu a avut întâlniri şi cu ONG-urile care se opun proiectului, din motive culturale şi de mediu, precum şi cu reprezentanţii RMGC.

”Chiar cred în acest proiect. Şi cred că a venit timpul să ne exploatăm aurul, cuprul, argintul cu mijloace tehnologice moderne, pentru că preţurile, nu ne uităm la vârfuri, şi la aur, la argint, la cupru, ne permit, acum bazat şi pe tehnologii noi, să exploatăm fără subvenţii. Înainte şi cuprul se exploata cu subvenţie”, a concluzionat Băsescu, în urma vizitei.


Referitor la cei care se opun mineritului cu cianură, Băsescu a spus că aceştia trebuie ascultaţi şi convnşi de beneficiile proiectului.

”Sunt puncte de vedere şi trebuie respectate punctele de vedere ale tuturor. În acelaşi timp, trebuie privit la interesul general. Dar şi cei care au alt punct de vedere trebuie ascultaţi şi, pe cât posibil, convinşi. Eu îmi fac datoria să mă conving şi, dacă vreţi, să vin aici pentru că e un proiect greu şi foarte controversat, să vin aici să încerc să contribui la clarificarea realităţii de la Roşia Montană. Am mai auzit şi ideea că susţin proiectul unei corporaţii. Nu! Eu susţin un proiect al României, la fel cum am fost acum două săptămâni şi am susţinut ce trebuie făcut pentru Şantierul Naval Mangalia, la fel cum susţin că trebuie să rezolvăm Rompetrolul. Sunt lucruri care trebuie făcute pentru că, în primul rând, creează locuri de muncă şi dezvoltare pentru România”, a susţinut Băsescu.

În discuţiile cu cei de la RMGC, preşedintele a subliniat că trebuie respectate normele europene privind exploatarea cu cianură, reprezentanţii companiei miniere susţinând că tehnologia lor este mai bună decât prevăd restricţiile europene.

”Apreciez intenţia voastră de a merge pe 5 mg (de cianură – n.r.) pe litru, trebuie să privim, însă, la standardele europene care ne obligă abia din 2018 să fim la 10 mg. Una din cheile succesului va fi de evitat declaraţiile eventual bombastice: <La noi va fi ca apa de izvor>. Avem o Directivă a UE: până în 2013 se mai poate exploata cu 50 de miligrame, 2013-2018 trebuie reduse la 25, din 2018 la zece”, le-a spus Băsescu experţilor şi reprezentanţilor companiei Roşia Montană Gold Corporation, care au precizat că obiectivul lor în ceea ce priveşte cantitatea de cianură pe litru este ca aceasta să ajungă la 5 mg”, le-a spus Băsescu reprezentanţilor RMGC.

Premierul Boc a găsit cel puţin două probleme la mineritul cu cianură: mediul şi beneficiile reduse ale României

Dacă preşedintele Traian Băsescu se declară un susţinător al proiectului minier de la Roşia Montană, premierul Emil Boc s-a exprimat cu reticenţă faţă de proiect.

Într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, Boc a spus că proiectul de la Roşia Montană are ”cel puţin două probleme”: repercusiunile asupra mediului şi beneficiile reduse care revin României.

”Nu am fost şi nu sunt un fan al acestui proiect – am spus-o de foarte multe ori – dar aştept, ca lider al Guvernului, poziţia oficială a specialiştilor. Eu cred că acest proiect are cel puţin două mari probleme în acest moment, una de mediu şi aştept să văd care este soluţia specialiştilor şi ce spun ei, şi una din punct de vedere economic pentru ce înseamnă beneficiile României din acest contract. De departe, acest contract este prost încheiat, astăzi, din perspectiva interesului României. Deci, el, în această formă, nu poate fi promovat din punct de vedere economic. Adică acest contract este în defavoarea statului român şi formula actuală trebuie rediscutată, cu siguranţă”, a spus Boc, la RRA.

Executivul nu a început, însă, demersurile de renegocieere a beneficiilor, cu cnadienii de la Gabriel Resources.

”Noi avem în jur de 19% la Minvest, dar aşteptă să avem discuţii la nivelul ministerului şi al Guvernului în următoara perioadă. Deocamdată, nu s-a întâmplat nimic, dar vor urma discuţii în perioada următoare”, a declarat, luni, pentru cursdeguvernare.ro, Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Până în prezent, proiectul minier de la Roşia Montană a obţinut avizul de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic, din partea Direcţiei de Cultură Alba, însă Ministerul Mediului mai analizează dacă va da aviz de mediu.

”Eu am cerut două chestiuni: să reducă procentul de cianură până la un nivel care să nu mai fie poluant pentru natură şi să dea banii pentru renaturare, aproximativ 160 de milioane de dolari, în primii ani de exploatare şi nu în ultimii. Investitorul a fost, în principiu, de acord cu ambele solicitări, rămâne să le discutăm punctual, concret”, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, în urmă cu aproape două săptămâni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: