miercuri

17 aprilie, 2024

13 august, 2013

Președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici (foto), a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, că în realitate numărul primarilor care ar putea fi in situație de incompatibilitate este mult mai mic decât cel vehiculat de prim-vicepreședinta ACoR, Mariana Gâju, iar ACoR nu are o problemă cu activitatea Agenției Naționale de Integritate, ci cu legislația privind administrația.

Drăghici, care este primar al comunei dâmbovițene Vulcana-Băi, a recunoscut că există o problemă privind primarii care participă și la consiliile de administrație ale societăților de utilități din subordinea unităților administrativ-teritoriale, însă numărul acestora este mult mai redus decât ceșl vehiculat.

”Este o problemă starea de incompatibilitate a unor primari, dar numărul este mult mai mic. Nu am un număr exact, dar vă pot spune că numărul celor cu probleme a fost exagerat”, a spus președintele ACoR.


El a precizat că ACoR a fost consultată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în legătură cu un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea legislației privind incompatibilitatea primarilor, însă Ministerul Justiției a dat aviz negativ textului.

”Am văzut acel proiect, există, însă am înțeles că Ministerul Justiției a dat avizt negativ. Nu e un poiect de lege, ci de ordonanță de urgență a Guvernului”, a mai spus Drăghici.

Președintele Asociației Comunelor a subliniat că ACoR nu contestă activitatea Agenției Naționale de Integritate, ci solicită modificarea legislației privind transparența în administrație.

”Nu cu modul în care ANI își desfășoară activitatea avem noi o problemă. ANI își face datoria, aplică legile existente”, a spus Drăghici.


El a precizat, însă, că trebuie modifcată Legea nr.161/ 2003 privind transparența în exercitarea funcțiilor publice.

Concret, președintele ACoR se referă la articolul 87, litera f din lege, care stipulează că ”funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național”.

Aici ACoR vrea ca primarilor să li se dea voie să reprezinte localitatea lor în consiliul de administrație al societăților de utilități la nivel regional, nivel care nu a mai fost prevăzut de lege.

Și președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat că numărul primarilor care se află în stare de incompatibilitate sau conflict de interese este exagerată pentru că există un interes politic de modificare a Legii ANI.

Într-un interviu la Digi 24, președintele ANI a adăugat că unul din punctele de plecare pentru aceste situații de incompatibilitate este o sesizare a președintelui CJ Constanța, Nicușor Constatinescu.

„Deocamdată ANI a identificat stări de incompatibilitate în legătură cu apartenența la aceste regii autonome sau asociații de dezvoltare intercomunitară în 50 de cazuri. Sunt alte câteva zeci de cazuri care sunt conexe acestor situații. Cifra pe care a avansat-o doamna Gâju (prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România – n.r.) nu este reală și nu corespunde datelor pe care le are ANI. Doamna Gâju este unul dintre primarii care a fost identificat în stare de incompatibilitate. Aleșii locali spun doar o parte din problema creată. Legea este foarte clară. Aleșii locali își pot desemna reprezentanți, ei nu pot să spună că nu au știut de această prevedere legală”, a declarat Horia Heorgescu, președintele Agenției Naționale de Integritate, la Digi24.

„Eu am vorbit în termeni generali. Noi am identificat sute de cazuri de aleși locali care se află în conflicte de interese, incompatibilități sau cu averi nejustificate, dar era o situație generală, nu se referea la problema identificată de reprezentanții primăriilor sau ale altor entități locale. De aceea, o modalitate concretă de fraudare a banilor publici este de a direcționa suma de bani prin firme ale rudelor sau apropiaților și în acest fel apare problematica conflictului de interese”, a mai spus el.

Prim-vicepreședinta ACoR Mariana Gâju a susținut, pentru Gandul.info, că ar fi peste 651 de primari cu probleme și că, în acest moment, în urma cercetărilor făcute de Asociația Comunelor din România, nu este clar dacă sunt peste 1.000.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: