joi

25 aprilie, 2024

20 iunie, 2014

Valoarea creanţelor pe care alte companii trebuie să le recupereze de la firmele în insolvenţă se ridică la circa 10 miliarde de euro, comparativ cu 5,4 miliarde de euro datorii la bănci, iar aceste companii au lipsit de la elaborarea noii legislaţii în domeniul insolvenţei, potrivit Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Florin Dănescu (foto), preşedintele executiv al ARB, a declarat vineri, la conferinţa MEDIAFAX talks About SMEs, că firmele aflate în insolvenţă au creanţe totale estimate la aproximativ 25 miliarde euro, din care zece miliarde euro către stat, aproape 10 miliarde la alte companii, iar către bănci – de 5,4 miliarde de euro.

„ARB a participat la realizarea noii legislaţii a insolvenţei. După doi ani şi jumătate de consultări pe acest subiect, am ajuns la câteva concluzii. Lipsa de continuitate a tuturor creditorilor la acest act, iar creditorul care a lipsit la aceste discuţii au fost IMM-urile lovite de actul insolvenţei, cele care au intrat în acest cerc vicios, cerc dureros al insolvenţei, negenerând ele insolvenţă. Noi apreciem că suma acestor companii, suma creanţelor blocate în procesul de insolvenţă la nivelul acestor companii înseamnă undeva la 10 miliarde de euro, în condiţiile în care băncile au 5,4 miliarde de euro sume blocate în acest proces. Băncile înţeleg să ducă mai departe interesul acestor firme care au fost îngenunchiate de un proces extern lor. În acest an este nevoie de eliminarea blocajelor financiare, a arieratelor care lovesc aceste IMM-uri”, a declarat Florin Dănescu.


În ceea ce priveşte finanţarea IMM-urilor, preşedintele ARB a vorbit despre nevoia de a crea politici pentru ca un număr din ce în ce mai mare de firme mici şi mijlocii să devină atractive pentru bănci.

„Cât finanţează băncile IMM-urile, mult sau puţin? Există un mit legat de acest subiect. Bineînţeles că nevoia este mai mare, aşteptările şi dorinţele sunt mai mari. Din cele 430.000 de IMM-uri la nivel naţional, să nu uităm că undeva la 200.000 de firme sunt decapitalizate, adică au capital social de 200 de lei, dar aceste IMM-uri nu pot să ceară credite de un milion de euro, iar băncile nu pot să-şi asume un risc să le crediteze, în contextul în care 130.000 de IMM-uri sunt în insolvenţă, iar 86% din companiile cu restanţe la bănci sunt în insolvenţă. Astăzi avem 84,7 miliarde de lei, credite acordate IMM-urilor, se doreşte mai mult, dar trebuie să găsim pârghii să creăm firme care pot fi finanţate”, a explicat Florin Dănescu, citat de MEDIAFAX.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: