duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 septembrie, 2019

Președintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a oferit persoanei nominalizate de Cehia pentru poziția de comisar european, Věra Jourová (foto), un post care va avea ca arie de responsabilitate respectarea statului de drept, dezinformare și contracararea discursului urii, scrie Politico, care citează doi înalți oficiali europeni.

În urmă cu o săptămkână, premierul Poloniei a schimbat nominalizarea pentru comisar, fiind propus Janusz Wojciechowski, căruia i-a fost propus portofoliul pentru Agricultură.

Oferta face parte din strategia Ursulei von der Leyen de a colabora cu Grupul Visegrad – Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, actuala comisie fiind acuzată că se preocupă de această regiune numai când vine vorba de respectarea statului de drept.


Oficialii citați de Politico afirmă că ”este foarte probabil” ca reprezentantul Cehiei să accepte acest post, al cărui domeniu principal de activitate – statul de drept- este astăzi în responsabilitatea socialistului Frans Timmermans.

Portofoliile Comisiei Europene sunt în permanentă modificare, de la o comisie la alta, în funcție de viziunea și planurile șefului ”guvernului european”. Ariile de responsabilitate a celor 26 de reprezentanți naționali care vor forma echipa viitorului președinte german al Comisiei nu vor fi identice cu cele din prezent.

Noul post de Comisar pentru democrație ar urma să includă și responsabilitatea supravegherii modului în care va fi implementat noul mecanism de supraveghere al statului de drept, un MCV reformat și extins asupra întregului bloc comunitar, mecanism pe care Ursula von der Leyen îl susține, conform declarațiilor sale făcute în Parlamentul European.

UE a avut probleme să impună anumitor state respectarea regulilor statului de drept. România, Ungaria și Polonia au fost criticate pentru derapajele interne, iar împotriva Ungariei și Poloniei au fost declanșate, fără a fi însă finalizate, procedurile Articolului 7 din Tratat.


Věra Jourová este percepută la Bruxelles ca independentă față de premierul ceh Andrej Babiš, chiar dacă ambii sunt membri ai aceleiași formațiuni politice.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Věra Jourová este comisar pentru Justiție, consumatori și egalitate de gen în Comisia Juncker. Premierul ceh a fost anchetat pentru utilizarea improprie a fondurilor UE de către compania sa, Agrofert.

Solicitată să comenteze informațiile Politico, purtătorul de cuvânt al Comisiei Mina Andreeva, vorbind în numele echipei de tranziție, a spus: ”Nimic nu este decis până ce totul este decis. Imaginea va fi completă doar în momentul în care toate piesele din puzzle vor fi asamblate”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: