marți

26 martie, 2024

3 octombrie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat vineri că a semnat documentele necesare urmăririi penale a cinci dintre cei nouă foşti miniştri pentru care DNA a cerut ridicarea imunităţii în prima parte a Dosarului Microsoft.

După ce această procedură a fost încheiată, cele cinci persoane pot fi audiate de procurorii anticorupţie care se ocupă de dosarul Microsoft şi pot fi, eventual, puşi sub urmărire penală.

Cei cinci foşti miniştri sunt:


ŢICĂU ADRIANA, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004 – acuzată de de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani

SANDU GABRIEL, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010 – abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani

FUNERIU PETRU – DANIEL, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2009 – 2012 –  abuz în serviciu

ATHANASIU ALEXANDRU, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005 – abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani 


TĂNĂSESCU MIHAI NICOLAE, ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 -2004 – abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Ceilalţi patru foşti miniştri pentru care procurorii anticorupţie au cerut încuviinţarea începerii urmării penale sunt trei parlamentari (Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu şi Valerian Vreme) şi un europarlamentar (Dan Nica), astfel încât avizul trebuie dat de Parlamentul româniei şi de Parlamentul European.

Şeful statului a atras atenţia că toţi aceştia nu au încă nicio calitate oficială în acest dosar, nici de învinuit şi nici de suspect, la fel cum premierul Victor Ponta nu are nici el „în acest moment” vreo calitate în Dosarul Microsoft, după cum a formulat DNA într-un comunicat recent, a subliniat Traian Băsescu.

„Calitatea pe care o vor da eventual procurorii e ulterioară solicitării mele de începere a urmăririi penale, acum nu au nicio calitate, sunt egali cu Victor Ponta în acest moment. Rămâne de văzut dacă li se vor menţine calităţile celor cinci, la fel ca a lui Victor Ponta, sau Victor Ponta va dobândi o altă calitate mai târziu”, a mai precizat şeful statului în declaraţia făcută vineri, de la Palatul Cotroceni.

De asemenea, preşedintele a atras atenţia că vinovăţiile din dosar sunt diferite, unii, precum Daniel Funeriu, sunt acuzaţi doar de un eventual abuz în serviciu, dar nu au luat bani, nu sunt acuzaţi de luare de mită.

Potrivit preşedintelui, dosarul ar fi pornit de la o sesizare din 2009 a serviciilor de informaţii. DNA a precizat însă în comunicatul prin care anunţa solicitarea ridicării imunităţilor celor nouă foşti miniştri că acest caz a fost demarat pornind de la raportul din 2013 al Corpului de control al premierului referitor la ilegalităţi comise de Daniel Funeriu şi Valerian Vreme, foşti miniştri PDL.

Conturi blocate în străinătate

„În ceea ce priveşte recuperarea sumelor, parte din sume sunt blocate în străinătate şi parte din oameni care erau susceptibili de a primi bani n-au primit încă niciun ban„, a mai spus şeful statului, dezvăluind una dintre informaţiile cuprinse în cele 13 bibliorafturi ce i-au fost trimise odată cu cererea de încuviinţare a urmăririi penale.

Ancheta trebuie să continue şi să meargă pâă la capăt, şi „orice întârziere a Parlamentului e dăunătoare pentru credibilitatea Parlamentului României”, a mai spus preşedintele, referindu-se la întârzierea procedurilor parlamentare pentru ridicarea imunităţii celor doi senatori şi un deputat aflaţi în Dosarul Microsoft.

Traian Băsescu s-a referit şi la informaţia care circulă în ultimul timp şi potrivit căreia Alexandru Bittner ar fi unul dintre denunţătorii din Dosarul Microsoft. Potrivit preşedintelui, informaţia este o manipulare, „acest dosar nu porneşte de la declaraţiile lui Bittner”. „Vă asigur că nimic din ce este în acest dosar nu provine de la Bittner, informaţiile mele sunt că nu a fost căutat de nimeni Bittner în SUA”, a mai explicat şeful statului.

Dosarul Microsoft

Dosarul DNA a fost deschis pornind de la sesizarea primită, la 5 iunie 2013,  de la Corpul de Control al Primului – Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

Cei nouă miniştri sunt acuzaţi că au deturnat sau au ajutat la deturnarea unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în acest contract – din cele 54 milioane de dolari achitate de Guvernul României, suma de 20 milioane USD reprezintă comisioane pretinse de persoanele implicate în derularea proiectului, conform procurorilor anticorupţie.

Sumele de bani cu titlu de mită erau plătite fie prin transferuri bancare în firmele nominalizate de persoanele care reprezentau autoritatea contractantă, fie erau scoase în numerar din băncile din afara teritoriului României şi aduse tot în numerar în ţară folosind diferiţi intermediari, potrivit DNA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: