28 octombrie, 2021

Certificatul verde nu reprezintă o discriminare, iar drepturile și libertățile pot fi limitate fără a încălca Constituția, dacă există nevoia protejării sănătății publice, a declarat Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Este însă neconstituțională introducerea prin Hotărâre de guvern a obligativității acestuia în diferite domenii, așa cum s-a procedat prin actul normativ ce reglementează ultimele restricții, a explicat oficialul.

„Articolul 53, alineatul 1 din Constituție spune că statul poate limita drepturi fundamentale și libertăți cu scopul de a proteja sănătatea publică. Statul, când adoptă astfel de măsuri, își îndeplinește o obligație pozitivă constituțională, ia măsuri prin care protejează viața oamenilor. Iar dacă le ia cu acest scop și respectând anumite reguli de proporționalitate, aceste măsuri nu sunt discriminatorii, nu sunt neconstituționale”, a explicat Csaba Asztalos.


Nicio instituție nu poate contesta, nici măcar parlamentul, rezultatele cercetărilor științifice, a mai spus acesta, adăugând că nu este discriminare dacă statul aplică măsuri diferite pentru situații diferite. OMS, INSP și instituții de la nivelul UE au demonstrat că există diferențe între cei care se vaccinează și cei care nu se vaccinează, respectiv au trecut prin boală. Aproximativ 90% din persoanele internate cu Covid-19 sunt nevaccinate, iar procentul în rândul decedaților din cauza noului coronavirus este de circa 95%. același procent.

În acest context, a explicat președintele CNCD, „este foarte clar că dreptul la viață privată, dreptul la muncă sau dreptul la întrunire pot fi limitate”. „Avem decizii nenumărate deja, Consiliul Constituțional din Franța, pe introducerea certificatului verde, s-a pronunțat și le-a declarat constituționale și nediscriminatorii; în Italia avem o decizie, săptămâna trecută, prin care vaccinarea anti-Covid în sistemul medical este obligatorie și Consiliul de Stat din Italia le-a declarat ca fiind constituționale, spunând că statul a realizat un just echilibru între nevoia de protecție a sănătății publice și a vieții oamenilor în raport cu viața privată”.

Ultima HG cu restricții este nelegală și poate fi atacată la Curtea de Apel

Introducerea certificatului verde în zona de HoReCa sau pentru accesul în instituții publice printr-un act administrativ, adică hotărâre de guvern, este nelegală, a mai spus președintele CNCD.

„Acest aspect poate fi constatat doar de Curtea de Apel, pentru că hotărârile guvernului pot fi atacate doar în contencios administrativ, nu este de competența Curții Constituționale.


Marea problemă este că, în acest moment, România nu are o procedură rapidă de soluționare a acestor plângeri, așa cum anul trecut CCR a cerut Parlamentului să adopte o astfel de procedură”, a declarat Csaba Asztalos, la Digi24.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: