luni

22 aprilie, 2024

28 martie, 2019

Președintele CSM, Lia Savonea (foto), sugerează că președintele Klaus Iohannis a încălcat Constituția atunci când a invitat la Palatul Cotroceni magistrații. Motivul invocat într-un comunicat emis în numele președintelui Lia Savonea, nu al CSM,  ar fi faptul că atribuția președintelui de a media între puterile statului ar fi trebuit să se desfășoare într-un alt format.

Reamintim că Lia Savonea a participat la întâlnire și a cunoscut cadrul în care va avea loc întâlnirea.

Președintele CSM mai precizează în comunicat că, având în vedere momentul ales pentru consultări, respectiv în campanie electorală, există riscul ca justiția să fie folosită în scop politic.


Președintele a organizat la Cotroceni două runde de consultări privind referendumul pe tema Justiției, la prima fiind invitați reprezentanți ai societății civice, iar la a doua, CSM, procurorul general, președintele ICCJ și membri ai organizațiilor din  domeniu.

Prezentăm integral comunicatul Liei Savonea:

În calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii și în considerarea principiului cooperării loiale între puterile statului, în data de 27.03.2019 am dat curs invitației Președintelui României de a participa la o întâlnire pe tema situației actuale din sistemul judiciar, întâlnire ce a avut loc la Palatul Cotroceni.

Temeiul invitației Președintelui României a vizat „modificările recente și succesive aduse legilor justiției, ce au generat reacții atât în plan intern, cât și european”, iar, în deschiderea întâlnirii, a precizat că acţionează ca mediator la această dezbatere. Cu toate acestea, a rezultat că dispoziţiile art. 80 alin. 2 teza finală din Constituția României, ce prevăd că „Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului”, ar fi determinat, cu necesitate, o altă configurare a cadrului întâlnirii, iar nu doar între instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti, asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi ONG-uri.

Dezbaterea propusă pentru ziua de ieri nu rezolvă problemele justiţiei care sunt complexe, recurente și constante în timp, iar cadrul în care întâlnirea a avut loc nu era cel menit să realizeze acest deziderat, ci dimpotrivă, față de momentul ales, respectiv în campanie electorală, există riscul ca justiția să fie folosită în scop politic. Resping categoric asocierea imaginii justiției cu activitatea politică, precum și orice încercare de a fi utilizate nevoile justiției în scop politic.


Procedând în această modalitate sunt subminate autoritatea și rolul constituțional al Consiliului Superior al Magistraturii, organism ce reprezintă cadrul legitim de dezbatere a problemelor și nevoilor justiției de către reprezentanții magistraților, cu participarea asociațiilor profesionale ale magistraților ori a magistraților în mod individual.

În calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii subliniez că în conformitate cu dispozițiile art. 133 alin. 1 și art. 134 alin. 4 din Constituția României, Consiliul Superior al Magistraturii este autoritatea care îndeplinește atribuțiile constituționale și legale de garant al independenței justiției și reamintesc înalților reprezentanți ai statului că respectarea principiului separației puterilor în stat și al cooperării loiale impune, înainte de toate, respect reciproc și responsabilitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Si atunci care-i pozitia CSM cu privire la Referendumul pe tema justitiei pe care intentioneaza sa-l propuna presedintele Iohannis?
    Am auzit pe la TV ca nu se poate propune un Referendum pe tema justitiei. Este adevarat? Care este baza legala care prevede interzicerea organizarii unui Referendum pe tema justitiei?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Si atunci care-i pozitia CSM cu privire la Referendumul pe tema justitiei pe care intentioneaza sa-l propuna presedintele Iohannis?
    Am auzit pe la TV ca nu se poate propune un Referendum pe tema justitiei. Este adevarat? Care este baza legala care prevede interzicerea organizarii unui Referendum pe tema justitiei?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: