Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Acoperirea importurilor cu exporturi s-a întors la valoarea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2019 – 8% din PIB

Deficitul comercial pe luna decembrie 2019 a fost de 1.768,4 milioane euro, cu trei procente mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Deficitele din sectorul public și cele din sectorul privat

Sectorul privat a consemnat valori cu mult mai bune ale soldului din schimburile externe în raport cu statul român, care a lucrat sistematic cu deficite… Mai mult

09.02.2020

La obiect

Urgențele României care se amână, din nou, până la clarificarea urgențelor politice

De miercuri, 5 februarie, treburile statului sunt doar administrate de un guvern interimar, situație care se poate prelungi până în iunie dacă planul de organizare… Mai mult

09.02.2020

Cronicile

Presa internațională, despre decizia CCR: Dă ministrului Justiţiei control asupra procurorilor, într-unul dintre cele mai corupte state ale UE

de Vladimir Ionescu , 31.5.2018

Presa internaţională scrie că preşedintele român Klaus Iohannis este nevoit să o revoce pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, aşa cum cere Guvernul, în pofida protestelor opoziţiei şi comunităţii internaţionale, potrivit hotărârii de miercuri a Curţii Constituţionale.

AFP: Oamenii ies în stradă pentru a apăra democrația

Şeful statului român ”nu are puteri discreţionare” în acest domeniu şi este necesar, astfel, ”să emită un decret de revocare”, în urma cererii Ministerului Justiţiei, arată CCR într-o decizie fără apel, care reprezintă o victorie majoră pentru Guvernul social-democrat, comentează AFP.

Mai mulţi reprezentanţi ai coaliţiei de stânga aflate la putere s-au felicitat imediat de acest anunţ, apreciind, ca preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, că procurorul Kovesi ”ar fi trebuit să demisioneze de mult timp”.

Opoziţia de centru-dreapta consideră însă că această decizie, adoptată cu şase voturi la trei, ”aduce o atingere gravă credibilităţii” CCR.

Peste 1.000 de persoane au ieşit în stradă, la Bucureşti, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Kovesi şi a ”apăra democraţia”, mai notează agenţia franceză.

Considerată de susţinătorii săi un simbol al luptei împotriva corupţiei în România, Kovesi, în vârstă de 44 de ani, a fost numită la conucerea acestui parchet în 2013 de fostul preşedinte de centru-dreapta Traian Băsescu. Ea a fost confirmată în funcţie în 2016 de Iohannis într-un ultim mandat de trei ani.

Comisia Europeană (CE) şi Consiliul Europei (CoE) – care se opun acestei reforme judiciare, apreciind că poate dăuna independenţei magistraţilor şi compromite lupta contra corupţiei – au criticat procedura de revocare angajată împotriva lui Kovesi.

Într-o ţară considerată drept cangrenată de corupţie, DNA şi-a multiplicat în ultimii ani dosarele vizând aleşi la nivel local şi naţional, ceea ce a antrenat critici în clasa politică şi acuzaţii de abuz de putere.

Deutsche Welle: PSD și ALDE au căutat să plaseze justiția sub control

După ce au ajuns la putere în decembrie 2016, PSD şi ALDE au căutat să plaseze justiţia sub un control mai strâns al Executivului, scrie Deutsche Welle.

În ultimii patru ani, DNA-ul lui Kovesi a anchetat 60 de oficiali români de rang înalt, incusiv un premier şi peste 40 de parlamentari, dar şi numeroşi români bogaţi, notează DW.

Liviu Dragnea, liderul PSD, este vizat de acuzaţii de abuz, iar DNA pregăteşte un caz împotriva lui. El a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în 2016, după ce a fost găsit vinovat de fraudă electorală.

PSD a încercat la începutul lui 2017 să scoată de sub incidenţa penală o serie de fapte de corupţie prin ordonanţă de urgenţă, pe care a retras-o în urma unor proteste de stradă uriaşe.

Sistemul judiciar din România este vizat de un mecanism de monitorizare european.

Toader a salutat hotărârea CC şi a apreciat că Iohannis nu are ”abilitatea legală să evalueze competenţele profesionale şi manageriale ale procurorilor de rang înalt”. USR a denunţat hotărârea CC drept motivată politic şi menită să ajute PDS şi a acuzat Guvernul că vrea să o înlocuiască pe Kovesi cu cineva mai ”ascultător”.

Tensiuni între preşedintele de centru-dreapta şi Guvernul de centru-stânga au apărut în aprilie, când Iohannis a îndemnat-o pe Viorica Dancila, premierul român, să demisioneze.

The Associated Press: Plecarea lui Kovesi ar reprezenta o lovitură la adresa DNA

Hotărârea CCR i-a înfuriat pe români, iar 1.500 de persoane au protestat la Bucureşti, iar alte sute de persoane s-au adunat la Timişoara şi Sibiu, denunţând CCR drept ”o sclavă” a PSD, scrie The Associated Press.

Plecarea lui Kovesi ar reprezenta o lovitură la adresa DNA, respectată de români obişnuiţi, Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, comentează AP.

Procurorul Daniel Horodniceanu a criticat hotărârea CC, apreciind că dă prea multă autoritate Ministerului Justiţiei.

USR a acuzat CC că îl privează pe preşedinte de puteri şi-l transformă într-un simplu funcţionar.

REUTERS: Decizia limitează puterile președintelui

Hotărârea CCR limitează puterile preşedintelui şi acordă ministrului Justiţiei, numit politic, un control mai mare asupra procurorilor într-unul dintre cele mai corupte state membre UE, comentează Reuters.

CCR consideră opoziţia lui Iohannis faţă de revocarea lui Kovesi nefondată şi a respins-o.

Legal, preşedintele are ultimul cuvânt de spus în revocarea procurorilor-şefi, cerută de ministrul Justiţiei şi care necesită aprobarea magistraţilor.

Însă CC a stabilit miercuri că preşedintele nu are dreptul constituţional să se opună unei cereri de revocare legale a ministrulu Justiţiei.

Prerogativa sa este să evalueze legalitatea procedurii.

Hotărârile CCR au caracter obligatoriu, iar Curtea urmează să-şi motiveze ulterior hotărârea de miercuri

”La o primă citire, preşedintele poate în continuare să respingă revocarea, dacă poate găsi argumente legale”, a declarat o expertă juridică, Laura Ştefan. ”Însă hotărârea (CC) reduce atribuţiile preşedintelui şi le sporeşte pe ale ministrului Justiţiei”, a apreciat ea.

Sondaje de opinie arată că românii au mai multă încredere în sistemul judiciar decât în Parlament ori Guvern.

Politico: Mulți o consideră pe Kovesi drept fața umană a luptei împotriva corupției

UE a plasat România, la aderarea sa la blocul european, în 2007, sub un mecanism de monitorizare a corupţiei şi reformei judiciare, iar DNA, înfiinţată în 2002, s-a impus abia după instalarea lui Kovesi în 2013, comentează Politico.

Mulţi o consideră drept faţa umană a luptei împotriva corupţiei în România, iar alţii, inclusiv politicieni din coaliţia aflată la putere, o acuză că face jocuri politice, comentează publicaţia.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 31.5.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Salt semnificativ în deprecierea leului: Nou record istoric la 4,7834 lei / euro

Adrian N Ionescu

Banca Naţională a României a anunţat, joi,  o medie a cursului monedei unice de 4,7834 lei/ euro, valoare care nu este numai un nou maxim… Mai mult

Stiri

e-Popriri: Din martie, aplicația care va permite înființarea și ridicarea în timp real a popririlor va fi funcțională

AVOCATNET

Aplicația e-Popriri urmează să fie pusă efectiv în funcțiune în cursul lunii martie 2020, conform declarațiilor Mirelei Călugăreanu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).… Mai mult

Europa

Mandatul european de arestare împlinește 16 ani: România a emis 14.230 de mandate și i s-au predat 5.181 fugari

Mariana Bechir

Statele membre au emis între 2005 și 2017 un număr de 168.104 mandate europene de arestare, dintre care mai puțin de o treime au fost… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis a numit șefii de la Parchetul General, DNA și DIICOT – doi au aviz negativ de la CSM

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele de numire în funcție a celor trei persoane propuse de ministrul Cătălin Predoiu să devină cei mai importanți… Mai mult

Stiri

Adina Florea, respinsă la conducerea DNA și a Secției speciale, candidat pentru Inspecția Judiciară

Vladimir Ionescu

Procurorul Adina Florea, propunerea fără succes a fostului ministru Tudorel Toader la șefia a două parchete importante – DNA și Secția specială pentru investigarea magistraților… Mai mult

Stiri

Contraperformanță cu repetiție: Transgaz, scădere cu 30% a profitului net în 2019. Cauzele

Adrian N Ionescu

Profitul net al Transgaz (TGN) a scăzut cu 29,5% în 2019, o reducere mai mare decât cea din 2018 ( -14,3%), potrivit unui raport al… Mai mult

Stiri

9 universități românești în topul Times Higher Education Emerging Economies – ASE, trend ascendent

Vladimir Ionescu

Nouă universități din România au intrat în topul Times Higher Education Emerging Economies, pe locurile 200+. Prima universitate clasată în top este Universitatea Babeș-Bolyai din… Mai mult