duminică

14 iulie, 2024

13 martie, 2024

Klaus Iohannis nu ar avea nicio şansă să devină secretar general al NATO, iar anunțul candidaturii sale amână o decizie, arată un articol publicat miercuri de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Candidatura preşedintelui României la funcţia de secretar general al NATO a fost întâmpinată cu încruntări în cercuri largi ale Alianţei: „Divizează Alianţa într-un moment în care nu ne putem permite acest lucru”, a declarat un diplomat pentru FAZ.

Președintele Iohannis şi-a anunţat marți candidatura pentru acest post.

”La București se știe de 2 ani că Iohannis aspiră la o funcție internațională înaltă”

Cotidianul german susţine, pe de altă parte, că la Bucureşti se ştie de cel puţin doi ani că Iohannis aspiră la o funcţie internaţională înaltă. Cel de-al doilea mandat de şef de stat al său expiră peste câteva luni.

Conform Constituţiei României, nu are voie să candideze pentru un al treilea. Alegerile prezidenţiale vor avea loc în septembrie. Potrivit unor informaţii, Iohannis a sperat anul trecut să devină preşedinte al Comisiei Europene, potrivit FAZ.

În NATO, Rutte este în continuare favorit pentru postul de secretar general, dar mutarea lui Iohannis nu îi face uşoară candidatura. Postul de secretar general al NATO va deveni vacant la 1 octombrie, când contractul lui Jens Stoltenberg se va încheia, după zece ani de mandat. Succesorul nu poate fi decis decât prin consens.

Washingtonul face presiuni pentru o decizie înainte de alegerile europene din iunie şi înainte de reuniunea aniversară a alianţei, care va avea loc la Washington în iulie.

Cu toate acestea, situaţia este acum atât de încurcată, încât acest lucru pare greu de imaginat, conchide Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pulsul Bruxelles: Nicio șansă

La Bruxelles se consideră că, după ce Statele Unite, Germania, Franţa şi Marea Britanie l-au susţinut deja, în urmă cu trei săptămâni, pe actualul premier olandez Mark Rutte, Johannis nu are „nicio şansă”.

Două treimi din cele 32 de state membre şi-au semnalat sprijinul pentru Rutte. Johannis, în schimb, poate face curte ţărilor de pe flancul estic, care nu s-au angajat încă şi care doresc un candidat din rândurile lor, scrie cotidianul german.


***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: