joi

18 aprilie, 2024

7 august, 2017

Zeci de mii de persoane au protestat în Polonia față de ultimele reforme din domeniul justiției

În Polonia și Ungaria, două state cu guverne ce manifestă poziții tot mai divergente față de cele ale UE, tinerii sunt cei care ar putea duce la schimbarea puterii, în lipsa unei opoziții capabile să oprească excesele guvernanților.

În Polonia, PiS, partidul conservator de guvernământ a reușit să mobilizeze împotriva sa populația tânără, grup de vârstă care înregistrează cel mai mare procent de absenteism a toate alegerile.

În general, tinerii polonezi sunt destul de reticenți în ceea ce privește acțiunile publice, însă în ultimele luni s-a înregistrat o schimbare de atitudine, iar aceasta pare să nu fie trecătoare, scrie EUobserver, într-un articol intitulat Tinerii polonezi pot opri marșul iliberal al lui Kaczynski (Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS – n. red.).


Acum, ei s-au implicat în manifestațiile împotriva reglementărilor care aduc sistemul judiciar sub control politic și chiar au impus reguli noi, precum excluderea tuturor semnelor politice în timpul acestor demonstrații, fiind ostili oricăror asocieri cu lideri și organizații din opoziție.

Tinerii refuză orice alăturare cu vechile proteste, organizate de Comitetul pentru Apărarea Democrației, proteste pe care le percep ca pe o emanație a nostalgiei pentru realitatea de dinaintea guvernării PiS.

Au ieșit în stradă pentru apărarea valorilor universale, precum independența justiției și separarea celor trei puteri în stat, nu pentru anumiți lideri sau instituții (de exemplu, pentru Tribunalul Constituțional), spun ei.

Un sondaj realizat, în 2017, de Kantar Public și Institutul pentru Afaceri Publice, arată că marea majoritate a tinerilor  între 15 și 24 de ani sunt de dreapta (66%), dar, cu toate acestea, doar 13% ar vota cu PiS.


În ultimele săptămâni, încheie EUobserver, tinerii au arătat că au potențial pentru a decide soarta țării lor, însă rămâne de văzut dacă această implicare în viața politică va fi una pe termen lung. Dacă răspunsul este pozitiv, asta ar putea însemna un smenal pentru schimbarea ordinii politice post – tranziție.

Viktor Orban, luat în vizor de hipsterii patrioți

András Fekete-Győr, liderul mici formațiuni Momentum

În cealaltă țară – problemă din UE, Ungaria, Viktor Orban a fost luat în vizor de patrioții hipster, scrie Politico.eu

Este vorba despre tânăra formațiune Momentum, care a obținut deja un oarecare succes prin stoparea candidaturii Ungariei la Jocurile Olimpice din 2024.

Budapesta a anunțat în februarie retragerea candidaturii, după ce petiția inițiată de Momentum a strâns peste 266.000 de semnături, mai mult decât dublul necesar pentru a duce la un referendum pe subiect.

Pentru a nu a se ajunge la proteste masive, așa cum s-a întâmplat în 2014, după prezentarea intenției de a institui o taxă pentru folosirea internetului, Viktor Orban a preferat să retragă candidatura la JO 2024.

Obiectivul Momentum nu este obținerea de mandate la alegerile generale de anul viitor, ci unul mult mai mare – transformarea Ungariei într-o “țară modernă, deigitalizată… în euroznă”, spune liderul partidului, András Fekete-Győr (foto).

Formațiunea are 1.100 membri, toți verificați de un responsabil HR, și dorește să-i atragă pe expații magjiari din Europa Occidentală. 80% din maghiarii care trăiesc în străinătate s-ar întoarce în Ungaria dacă ar avea condiții bune. Politico menționează că liderul Momentum nu a precizat de unde are cifrele.

Este greu să ți-l imaginezi pe Fekete-Győr ca lider al rezistenței împotriva împotriva puternicului Viktor orban, dar între cei doi există asemănări frapante, spune Politico.

“Suntem patrioți,” spune Fekete-Győr, care vorbește mai multe limbi străine, este fotogenic și, la fel ca Orban, face echipă cu liberalii, fără a subscrie deplin idealurilor acestora.

Liderul Momentum încearcă să coaguleze, la fel ca și Emmanuel Macron, forțe de la stânga la dreapta, creștini și atei etc.

Formațiunea înregistrează doar un porcent din preferințe, la nivel național, fiind mai popular în capitală – are suportul a 5% din locuitorii Budapestei, ceea ce plasează partidul pe locul cinci.

Este foarte puțin, dar autoritățile maghiare consideră Momentum o amenințare, dovadă articolele critice la adresa acestui partid ce apar în presa controlată de guvernul Viktor Orban.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: