joi

28 martie, 2024

3 octombrie, 2017

Nobelul pentru Fizică va fi împărțit între fizicianul german Rainer Weiss, care primește jumătate din premiu, și cercetătorii americani Barry C. Barish și Kip S Thorne, care sunt recompensați cu cealaltă jumătate, pentru contribuția lor în domeniul observării undelor gravitaționale.

Cei trei cercetători au avut un rol major în conceperea și perfecționarea detectoarelor de unde gravitaționale observatorului LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory), care a detectat în septembrie 2015 undele gravitaționale.

Anunțul istoricei descoperiri a fost făcut la începutul anului trecut, cînd echipa de cercetători de la MIT a comunicat într-o conferință de presă: „Două găuri negre se ciocnesc transmiţând unde gravitaţionale. Am detectat undele gravitaţionale. Am reuşit'”. 


Conceptul undelor gravitaționale a fost lansat de Albert Einstein, în 1916, în celebra sa Teorie a Relativității Generale.

Semnalul undelor gravitaţionale a fost confirmat pentru prima dată anul trecut în 14 septembrie 2015, în Louisiana, de către cele două instrumente ale observatorului LIGO.

Cele două găuri negre aveau dimensiuni de 29 şi, respectiv, de 36 de ori mai mari decât Soarele, și se aflau la o distanță de aproximativ 1,3 miliarde de ani lumină de Pământ, atunci când au fuzionat.

Fiecare gaură neagră avea circa 150 de km în diametru și conținea 30 de mase solare. Ambele erau accelerate la aproximativ jumătate din viteza luminii când s-au ciocnit.


Ligo este un proiect al cercetătorilor de la mai multe institute și universități, printre care MIT și Caltech.

Undele gravitaţionale reprezintă deformări ale ţesutului spaţio-temporal generate în urma mişcării accelerate a obiectelor cu dimensiuni enorme şi se propagă în Univers.

Identificarea acestor unde confirmă teoria relativităţii generale a lui Albert Einstein, potrivit căreia structura spaţio-temporală a Universului este dată atât de conţinutul materiei, cât şi de mişcarea ei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: