duminică

14 iulie, 2024

6 martie, 2012

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat, luni, la TVR1, că vizează reducerea contribuţiilor la asigurările sociale cu 3 până la 5 puncte procentuale, în primul rând pentru salariaţi, dar şi pentru angajatori.

„Am în vedere scăderea CAS, sigur pentru angajat, poate şi pentru angajator, într-o marjă de 3 până la 5 puncte procentuale, în funcţie de capacitatea noastră de a ne permite aşa ceva”, a spus premierul.

Declaraţia lui Ungureanu indică o schimbare de strategie faţă de guvernarea lui Emil Boc, care promitea reducerea CAS cu maximum 3 puncte procentuale, însă pentru angajator, nu pentru angajat.


În privinţa luptei împotriva evziunii fiscale, premierul s-a arătat nemulţumit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi în special de Garda Financiară, căriea îi cere să atace în primul rând marea evaziune, din comerţul cu carburanţi, legume şi fructe, alcool.

”Nu pot fi mulţumit când văd că o acţiune sancţionatorie a organelor fiscale – Gardă Financiară, Administraţie, Vamă – atinge neapărat mica taxare. Nu mă mulţumeşte în niciun fel să văd o armată de inspectori fiscali care răvăşesc florile într-o piaţă. Nu aceasta este problema mea neapărat. Mă interesează averile care scapă taxării, mă interesează tonele de legume şi de fructe care intră în fiecare zi în România. Sunt domenii unde intervenţia organelor fiscale, a vămii, a administraţiei, a Gărzii Financiare nu se face vizibilă”, a mai spus prim-ministrul, la TVR1.

Analizează cererea lui Ponta de demitere a lui Blejnar de la Fisc

Premierul a mai spusncă analizează cererea preşedintelui PSD, Victor Ponta, de demitere a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Adminstrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, însă a precizat că orice decizie va fi luată în baza evaluării performanţelor.

”Nu numai că analizez această cerere. Analizez toate sesizările de gen, în cazul la care vă referiţi, la prima întâlnire a comitetului interministerial dedicat combaterii evaziunii fiscale am susţinut o limită de timp şi o ţintă de recuperare a veniturilor din taxare la bugetul de stat. Nu am o frână politică şi nu evit în niciun moment ca de la ministru până la ultimul secretar de stat, până la directorii de deconcentrate să acţionez exact în acelaşi fel, chirurgical şi fără să am un calcul în spate”, a spus Ungureanu, la postul public de televiziune.


Întrebat dacă îl va demite și pe preşedintele CNAS, Lucian Duţă, Ungureanu a răspuns: ”Lucrurile sunt exact în acelaşi fel, există planuri, performanţe, criterii”.

Planurile politice. Ungureanu nu exclude continuarea ca premier după parlamentare, sau intrarea într-un partid

Premierul independent, Mihai-Răzvan Ungureanu, a mai declarat luni că nu exclude posibilitatea să i se propună să rămână în funcţia de prim-ninistru şi după alegerile legislative din noiembrie.

”Nu vreau să mă opresc în noiembrie. Nu îmi pun problema că trebuie să termin în noiembrie. Ceea ce fac acum fac pe o lungă perioadă de timp. Dacă în urma alegerilor din noiembrie urmează să vină alt premier, cel puţin ştiu că îi las o energie pe care o poate folosi mai departe în activitatea administrativă”, spus șeful Guvernului, la TVR1.

  • Despre o candidatură la preşedinţie: ”Indiferent ce aş putea eu gândi, nu se poate nimic construi pe aer. Deci, primul lucru pe care trebuie să-l fac, şi de asta sunt perfect conştient, este ca acest guvern că funcţioneze. Şi să funcţioneze bine, să reuşească – dacă nu complet, măcar în parte – să împlinească prevederile programului de guvernare, pentru că acest este angajamentul lui direct. Dacă acest lucru se întâmplă, dacă acest lucru este bine comunicat către populaţie, dacă există efectul social dorit, putem discuta şi mai departe”.
  • PDL nu i-a propus să intre în partid: ”Nu. Chiar nu! Nici nu cred că ar fi fost cazul. De altfel, nimeni nu a consimţit că este neapărat nevoie de aşa ceva. Dar vreau să vă spun ceva: sunt independent atâta timp cât doresc să fiu independent. Nu înseamnă că la un moment nu pot să-mi asum culorile politice pe care simt că le pot reprezenta cel mai bine. Am o libertate de opţiune enormă”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: