vineri

19 aprilie, 2024

11 aprilie, 2016

Arseni IaţeniukArseni Iațeniuk și-a anunțat public demisia din funcția de premier al Ucrainei, precizând duminică seara că actul formal urmează să fie trimis Parlamentului marți.

Motivul principal al deciziei: eșecul clasei politice de a legifera ”schimbările reale” atât de necesare în Ucraina.

Arseni Iațeniuk s-a aflat în fruntea guvernului ucrainean de la schimbarea de regim din februarie 2014, când fostul președinte Viktor Yanukovici a fost alungat de la putere. Actualul președinte, Petro Poroșenko, a cerut demisia lui Arseni Iațeniuk în februarie 2016, afirmând că premierul a pierdut suportul popular în urma unor acuzații de corupție și pasivitate în promovarea sau implementarea de reforme.


Fondul Monetar Internațional a amenințat Ucraina că o va lăsa fără sprijin financiar dacă nu sunt implementate o serie de reforme.

Președintele Petro Poroșenko l-a însărcinat deja pe președintele Parlamentului de la Kiev, Volodimir Groysman, cu formarea noului guvern.

Anunțându-și demisia pe Twitter, Arseni Iațeniuk a cerut formare imediată a unui nou guvern pentru a preveni ”destabilizarea componentei Executive în perioadă de război”.

Rusia a anexat Crimeea în urmă cu doi ani și menține instabilitatea în regiunile din estul Ucrainei.

Discurs televizat al lui Arseni Iațeniuk


Postarea pe Twitter a fost urmată, duminică, de o intervenție televizată a premierului Iațeniuk, care a afirmat:

Am luat decizia de a renunța la funcția de prim-ministru al Ucrainei, pe data de 12 aprilie actul va ajunge în Parlament. Criza politică din țara noastră a fost creeată artificial. Dorința de a schimba o persoană a orbit politicienii și a condus la paralizarea voinței lor de a aduce schimbări fundamentale în viața noastră.

Nu putem permite destabilizarea puterii executive în vreme de război. Destabilizarea poate deveni inevitabilă dacă, după demisia mea, un nou guvern al Ucrainei nu este format imediat. Facțiunea parlamentară a președintelui Poroșenko l-a nominalizat pe Volodimir Groysman pentru poziția de prim-ministru. Făcând totul pentru a asigura stabilitatea țării și continuitatea parcursului democratic, anunț decizia de a transfera obligațiile și responsabilitățile de șef al Guvernului Ucrainei.

Am avut privilegiul să conduc două guverne recente, unice, care au asigurat schimbarea Ucrainei. Mulțumesc colegilor care, cu onestitate, au fost alături de mine.

De-a lungul a doi ani de război, reforme dificilie dar corecte au fost susținute de Parlament. Sunt reconoscător formațiunii mele, Frontul Poporului, pentru acest ajutor. Mulțumesc membrilor partidului meu, mulțumesc funcționarilor loiali, activiștilor civici. Mulțumesc tuturor acelora care au avut încredere și răbdare.

De astăzi înainte, consider că obligațiile mele depășesc sfera guvernamentală. Vom susține o nouă legislație electorală. Vom susține reforma Constituțională și reforma legislației penale. Susținerea unei coaliții de guvernare, suport internațional pentru Ucraina și obținerea calității de membru UE și NATO- acestea sunt elementele programului meu de viitor.

Astăzi, esența problemelor Ucrainei nu este generată de politic, ci de etică. Calitatea politicilor este o consecință a actualelor standarde morale și etice. Demnitatea și morala trebuie să stea la baza regulilor politice, în mod necesar trebuie o schimbare și aici.

O demisie în vremuri tulburi

Demisia premierului Iațeniuk nu este o surpriză pentru analiștii BBC.

Potrivit sondajelor de opinie, popularitatea partidului lui Arseni Iațeniuk a scăzut dramatic, iar guvernul său a supraviețuit la limită votului de neîncredere dat în Parlament în Februarie.

Președintele Petro Poroșenko își poate consolida acum poziția dacă va reuși să impună instalarea unui guvern condus de unul dntre membrii partidului său, însă noua putere va fi supusă presiunilor intense din partea ambilor parteneri internaționali- UE și SUA- ca să implementeze reforme reale în societatea ucraineană.

Ambițiile europene ale Ucrainei au suferit o lovitură pe data de 6 aprilie, când referendumul organizat în Olanda a demonstrat că cetățenii olandezi se opun acordului de asociere UE-Ucraina.

Este și o consecință a faptului că Arseni Iațeniuk a ajuns la putere promitând implementarea de reforme economice și stoparea corupției, însă a sfârșit în a fi el însuși acuzat de corupție. Dovezi ale acestor acuzații nu au fost produse, însă o serie de membri ai cabinetului său au demisionat stârnind îngrijorarea cancelariilor occidentale.

Chiar și președintele Poroșenko a ajuns în centrul atenției după ce, în plin scandal ”Panama Papers”, au existat suspiciuni că ar fi beneficiarul unor conturi deschise cu ajutorul Mossack Fonseca.

Președintele a dezmințit aceste acuzații, procuratura ucraineană a anunțat că nu a descoperit dovezi de corupție, totuși au existat voci în Parlament care au cerut demisia lui Petro Poroșenko.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: