luni

28 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 iulie, 2014

Premierul ucrainean Arseni Iaţseniuk (foto) şi-a dat joi demisia, după ce coaliţia aflată la guvernare s-a destrămat prin retragerea de la guvernare a două partide.

Evenimentele vor duce la alegeri anticipate, în condiţiile în care parlamentul a rămas neschimbat după îndepărtarea de la putere a lui Viktor Inukovici în luna februarie.

Preşedintele Petro Poroşenko a susţinut decia premierului şi ideea alegerilor anticipate, care vor determina o curăţare a parlamentului de „agenţii Moscovei”.


Pe de altă parte, Arseni Iaţseniuk le-a reproşat parlamentarilor că nu au aprobat o lege care permitea liberalizarea controlului asupra sistemului de transport a hidrocarburilor şi nici suplimentarea bugetului armatei.

Premierul demisionar a avertizat că parlamentarii riscă să piardă „ninimile şi minţile ucrainenilor” care au protstat luni de zile pe Maidan.

„Istoria nu ne va ierta. Milioane de oameni au făcut această revoluţie. Nu am făcut doar noi alegerea europeană, ci sutele de îngeri şi miile de alţi ucraineni”, a spus Arseni Iaţseniuk, invocându-i şi pe cei ucişi în timpul protestelor.

Acesta nu va putea pleca imediat din funcţie, susţin analiştii politici, pentru că este obbligat să îşi continue îndatoririle de premier până la instalarea succesorului lui şi a noii echipe guvernamentale.


Discursul prim ministrului ucrainean a subliniat frustrarea pe care o resimt mai mulţi ucraineni suscitată de faptul că schimbarea în sferele puterii se face mult prea putin.

Arkadi Iaţseniuk a mai spus că blocarea legislaţiei, precum o lege care permite consorţii cu companii europene şi americane, care să opereze sistemul distribuţiei de gaz învechit al Ucrainei şi facilităţile de stocare, riscă viitorul Ucrainei.

Iar prin refuzul de a suplimenta bugetul armatei ucrainene parlamentul pune viaţa soldaţilor în primejdie.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: