marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 iulie, 2014

Premierul ucrainean Arseni Iaţseniuk (foto) şi-a dat joi demisia, după ce coaliţia aflată la guvernare s-a destrămat prin retragerea de la guvernare a două partide.

Evenimentele vor duce la alegeri anticipate, în condiţiile în care parlamentul a rămas neschimbat după îndepărtarea de la putere a lui Viktor Inukovici în luna februarie.

Preşedintele Petro Poroşenko a susţinut decia premierului şi ideea alegerilor anticipate, care vor determina o curăţare a parlamentului de „agenţii Moscovei”.


Pe de altă parte, Arseni Iaţseniuk le-a reproşat parlamentarilor că nu au aprobat o lege care permitea liberalizarea controlului asupra sistemului de transport a hidrocarburilor şi nici suplimentarea bugetului armatei.

Premierul demisionar a avertizat că parlamentarii riscă să piardă „ninimile şi minţile ucrainenilor” care au protstat luni de zile pe Maidan.

„Istoria nu ne va ierta. Milioane de oameni au făcut această revoluţie. Nu am făcut doar noi alegerea europeană, ci sutele de îngeri şi miile de alţi ucraineni”, a spus Arseni Iaţseniuk, invocându-i şi pe cei ucişi în timpul protestelor.

Acesta nu va putea pleca imediat din funcţie, susţin analiştii politici, pentru că este obbligat să îşi continue îndatoririle de premier până la instalarea succesorului lui şi a noii echipe guvernamentale.


Discursul prim ministrului ucrainean a subliniat frustrarea pe care o resimt mai mulţi ucraineni suscitată de faptul că schimbarea în sferele puterii se face mult prea putin.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Arkadi Iaţseniuk a mai spus că blocarea legislaţiei, precum o lege care permite consorţii cu companii europene şi americane, care să opereze sistemul distribuţiei de gaz învechit al Ucrainei şi facilităţile de stocare, riscă viitorul Ucrainei.

Iar prin refuzul de a suplimenta bugetul armatei ucrainene parlamentul pune viaţa soldaţilor în primejdie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: