vineri

3 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 ianuarie, 2017

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat sâmbătă noaptea că refugiaţii sunt bineveniţi în Canada, după ce preşedintele Donald Trump a suspendat temporar, pentru o perioadă de 120 de zile, programul de relocare a refugiaţilor şi a interzis pe termen nedeterminat intrarea refugiaţilor sirieni în SUA, scrie Yahoo News.

”Pentru cei care fug din calea persecuţiei, terorii şi războiului, canadienii vă vor primi, oricare este religia voastră. Diversitatea este puterea noastră #BineativenitînCanada”, a scris prim-ministrul canadian într-un mesaj postat pe Twitter.

Mesajul premierului este însoţit de o poză cu o refugiată siriană ajunsă în decembrie 2015 pe aeroportul din Toronto.

Interdicția impusă de Doland Trump pentru 7 state musulmane


Postarea premierului canadian vine la 24 de ore după ce preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care suspendă temporar, timp de 120 de zile, programele de relocare a refugiaţilor şi care blochează pe termen nedeterminat intrarea refugiaţilor sirieni în Statele Unite.

Acest ordin executiv îi vizează şi pe cetăţenii din şapte ţări predominant musulmane- Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen- care nu vor mai putea să intre pentru cel puţin 90 de zile în SUA.

Decizia președintelui Trump a stârnit un val de proteste în interiorul Statelor Unite și a determinat autorități locale să încerce să blocheze în justiție ordinul executiv. În plan extern, o formațiune politică din Iraq a solicitat guvernului să adopte o măsură similară față de cetățenii americani.

Canada are o politică permisivă cu privire la primirea refugiaţilor şi a acceptat doar în ultimul an aproximativ 250.000 de imigranți, dintre care 40.000 de sirieni.


Royal Bank of Canada, de exemplu, oferă anual premii celor mai de succes 25 de imigranți stabiliți în Canada.

Proteste pe aeroporturile din SUA

Ordinul executiv anti-imigraţie semnat de preşedintele american Donald Trump a stârnit confuzie şi a provocat proteste de stradă, conform relatărilor din presa americană.

Angajaţii aeroporturilor internaţionale s-au văzut nevoiţi să oprească la debarcare toţi pasagerii din cele şapte state afectate de interdicţia de 90 de zile.

Cel puţin 11 persoane au fost reţinute numai la aeroportul John F. Kennedy din New York, în timp ce asociaţii ale drepturilor omului susţin că zeci de alţi pasageri ar fi fost reţinuţi în Atlanta, Houston şi Detroit, relatează The New York Times.

Majoritatea persoanelor deţinute se aflau deja în tranzit la momentul intrării în vigoare al ordinului executiv şi deţin vize valabile pentru a intra în Statele Unite.

Duminică dimineaţa, un tribunal federal din Brooklyn a decis ca toate persoanele afectate de ordinul lui Trump care se aflau în procesul de debarcare sau în tranzit la momentul intrării actului în vigoare să rămână temporar pe teritoriul Statelor Unite, după ce Uniunea Libertăţilor Civile din Statele Unite şi avocaţi ai persoanelor afectat au atacat actul în instanţă. Persoanele oprite vor rămâne însă în custodia autorităţilor aeroportuare, singura lor certitudine fiind cea că nu vor fi deportate.

Printre persoanele oprite la intrarea în Statele Unite se numără studenţi, muncitori şi cel puţin o familie de refugiaţi sirieni. Ordinul ar interzice inclusiv unui director de film iranian participarea la ceremonia de decernare a premiilor Oscar, la care a fost nominalizat pentru cel mai bun film străin.

Mii de persoane au protestat duminică în faţa aeroporturilor internaţionale din New York, Los Angeles, San Francisco, Denver şi Philadelphia față de ordinul executiv semnat de Donald Trump.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: