sâmbătă

20 aprilie, 2024

22 februarie, 2011

Liderii Coaliţie de guvernare i-au cerut, luni,  premierului Emil Boc să se asigure de sprijinul tuturor parlamentarilor de la Putere pentru ca Executivul să nu pice dacă îşi angajează răspunderea pentru adoptarea noului Cod al Muncii, dar deputaţii minorităţilor au spus că preferă dezbaterea legii în Parlament.
 
După şedinţa de Coaliţie, Boc a fost mandatat de PDL pentru asumarea răspunderii pe Codul Muncii.
 
Primul grup parlamentar consultat a fost cel al minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, unde Boc s-a lovit de un semi-refuz.
 
„Aş prefera să existe o mult mai amplă dezbatere şi explicare a conţinutului ei. Am prefera să mergem pe o formulă de dezbatere, la limită este acceptabilă şi formula asumării”, a spus liderul grupului, Varujan Pambuccian.
 
După consultările cu minorităţile, premierul şi-a motivat opţiunea pentru angajarea răspunderii pe Codul Muncii prin faptul că şi guvernul PSD condus de Adrian Năstase, şi-a asumat răspunderea pe actualul Cod, în anul 2003.
 
”Şi în 2003 când s-a adoptat actualul Cod al muncii, tot procedura asumării a fost avută în vedere. Dacă nu exista această procedură cu greu se pot compatibiliza diversele interese din jurul Codului Muncii, ci doar printr-o procedură care să dea coerenţă prevederilor din diverse articole ale Codului pot fi susţinute şi promovate”, a susţinut şeful PDL.
 
 
UNPR pune condiţii
 
Consultările cu celelalte grupuri de la Putere se vor finaliza până miercuri. Până atunci, liderul UNPR, Marian Sârbu, a condiţionat angajarea răspunderii de păstrarea actualelor contracte colective de muncă la nivel naţional şi sectorial până la finalul anului şi de emiterea, în anii următori, a unor legi speciale privind aceste contracte, şi a cerut ca Guvernul să obţină acordul sindicatelor.
 
Reprezentanţii UDMR  ii asigura sprijin premierului pentru a trece Codul. „UDMR este de acord cu asumarea răspunderii”, a declarat liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, pentru MEDIAFAX.
 
Cele cinci confederaţii sindicale au respins, luni, varianta Codului Muncii pe care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea şi au decis un calendar de acţiuni de protest.
 
 
Sindicatele vor sa deschida protestele la Congresul UDMR
 
Pe 28 februarie va avea loc prima acţiune de protest la Oradea, cu prilejul desfăşurării Congresului UDMR, iar în perioada 1-15 martie, iar apoi acţiuni de protest în toată ţara.
 
În ziua unei eventuale moţiuni de cenzură care va fi depusă de Opoziţe ca urmare a angajării răspunderii Guvernului, sindicaliştii au programat un miting de amploare la Parlament, iar  dacă moţiunea pică, se vor deplasa la Cotroceni pentru a-i cere preşedintelui Băsescu să refuze legea de la promulgare.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: