duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 ianuarie, 2020

Personalul auxiliar de specialitate din instanțe așteaptă votul de miercuri al parlamentarilor pe proiectul de eliminare a pensiilor speciale, după care Adunarea Generală va decide eventuala continuare a protestelor, au declarat reprezentanții grefierilor, marți, la ieșirea de la întâlnirea cu premierul Ludovic Orban.

În România lucrează aproximativ 8.000 de grefieri, iar dintre aceștia, 6.000 protestează prin suspendarea activității, amenințând că vor bloca pe termen neliminat instanțele și parchetele, dacă pensiile speciale de care beneficiază acum vor fi eliminate.

Personalul auxiliar din justiție – format din grefieri, grefieri arhivari, grefieri registratori, grefieri documentariști, grefieri statisticieni și specialiști IT din instanțe și parchete – beneficiază de o pensie ce reprezintă 80% din media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, din ultimul an anterior datei la care se depune cererea de pensionare. Potrivit OUG 59/2017, acest cuantum a fost limitat la media ultimelor 12 salarii nete avute în plată înainte de pensionare.


„Guvernul nu îşi asumă politic vreun astfel de proiect de lege” (proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale discutat acum în Parlament) și are „disponibilitatea de a se aşeza la masă şi a discuta o posibilă ameliorare a cadrului legislativ sau modificare a acestuia pentru toate corpurile profesionale”, a explicat la finalul întâlnirii cu premierul liderul BNS Dumitru Costin. Demersul este însă de durată, a adăugat acesta.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Proiectul de eliminare a pensiilor speciale, mai puțin a celor primite de militari, polițiști și angajați ai serviciilor secrete, va fi dezbătut marți, în plenul Camerei Deputaților.

Liberalii au anunțat că Executivul își va asuma răspunderea pentru eliminarea pensiilor speciale, dacă proiectul PNL nu va fi adoptat marți.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: