duminică

21 aprilie, 2024

18 mai, 2012

Premierul Victor Ponta a declarat joi seară, într-un interviu la Rtv, că USL are în vedere modificarea modului în care sunt numiţi procurorul general şi şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Premierul spune că vrea să se revină la vechiul sistem, în care procurorul general şi şeful DNA sunt numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii.

De remarcat în discursul premierul este că, vorbind despre schimbările pe care USL vrea să le facă în Justiţie, Victor Ponta a precizat că s-a consultat cu foştii premieri Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ciorbea, în condiţiile în care judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie tocmai sunt implicaţi în procesul prin care Adrian Năstase vrea să scape de condamnarea cu executare din dosarul „Trofeul Calităţii”.

  • Năstase, invocat în context. ”Sigur, eu cel mai mult m-am sfătuit cu foştii premieri de la noi din USL, cu domnul Năstase şi cu domnul Tăriceanu. Dar am vorbit foarte mult cu domnul Isăsrescu, cu domnul Ciorbea. Şi chiar ţin cont şi problema pe care a ridicat-o domnul Ciorbea şi ca om care ştie Justiţia este extrem de importantă. Dacă nu ai o Justiţie care să funcţioneze, e foarte greu să ai o economie sau o societate care să funcţioneze”.
  • Mandatele lui Kovesi și Morar. ”Primul-ministru nu are niciun fel de competenţă directă asupra numirii procurorului general al României şi asupra numirii procurorului-şef al DNA. Din câte ştiu eu, ambilor le expiră mandatul şi prelungirea mandatului – pentru că în cazul domnului Morar e vorba şi de nişte prelungiri – în jur de 1 septembrie. Propunerea aparţine ministrului Justiţiei, se înaintează către CSM pentru aviz şi, mai departe, preşedintele României îi numeşte în funcţie”.
  • CSM să selecteze procurorii-șefi. ”Foarte curând va trebui să revenim la sistemul pe care l-am promovat, dacă nu mă înşel în 2004, când domnul Diaconescu era ministru al Justiţiei – acela în care atât procurorul general, cât şi şeful DNA să nu aibă nicio legătură – în ceea ce priveşte numirea – nici cu ministrul Justiţiei, care inevitabil este o funcţie politică, nici cu preşedintele ţării, care este o funcţie hiperpolitică, ci să aibă legătură doar cu CSM”.
  • Sistemul Macovei – politizat. ”Ăsta e un sistem politizat, adus de doamna Macovei (Monica Macovei – fost ministru al Justiţiei – n.r.) când era ministru foarte bun prieten cu preşedintele. Acum, când nu mai este prieten cu preşedintele, sper să nu se dovedească un sistem nefuncţional”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: