vineri

12 iulie, 2024

26 martie, 2013

Premierul Victor Ponta va prelua miercuri interimatul funcției de ministru al Justiției, în urma unei discuții avute marți cu președintele Traian Băsescu, a informat Guvernul.

”În cursul zilei de astăzi, primul-ministru Victor Ponta a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu şi au convenit ca primul-ministru să preia interimatul, urmând ca şeful Executivului să facă, în maxim 45 de zile, în conformitate cu legile în vigoare, o noua propunere pentru portofoliul Justiţiei”, a precizat sursa citată.

Ponta a declarat că miercuri va anunța o propunere pentru funcția de ministru al Justiției sau va prelua el interimatul, recunoscând că a doua soluție ar urma să fie aplicată.


Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a fost votată de Senat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională și va renunța la mandatul din Executiv miercuri, după ședința de guvern.

”Mâine va fi la şedinţa de Guvern, după care va renunţa la calitatea de ministru, ca să nu existe niciun fel de discuţie, de incompatibilitate, de faptul că urmează să judece la Curte acte normative pe care le avizează. Mâine după-amiază, după ce am încă o discuţie cu domnul Antonescu, voi face o propunere preşedintelui pentru un nou ministru sau ministru interimar”, a declarat premierul.

Chestionat în legătură cu o declarație a copreședintelui liberal al USL, Crin Antonescu, potrivit căriea Ponta va prelua interimatul la Justiție, șeful Guvernului a recunoscut: ”Deci m-a dat de gol”.

Victor Ponta ar putea astfel, din postura de ministru interimar al Justiției, să facă propunerile pentru funcțiile de procuror general și procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.


În urmă cu două săptămâni, președintele Traian Băsescu a lansat ideea ca premierul Victor Ponta să propună șefii Parchetelor, din postura de ministru interimar al Justiției.

Băsescu a propus atunci ca Ponta să facă nominalizările în urma unei discuții cu șeful statului, astfel încât cei doi șefi din parchet să fie agreați și de președinte.

”Voi discuta cu premierul zilele acestea, să găsim o soluție. (…) Premierul ar putea să înțeleagă și să-și asume gravitatea situației de la parchete. Eu cred că premierul ar putea debloca situația”, a declarat Băsescu, la postul Digi 24.

procurorul general și șeful DNA sunt propuși de ministrul Justiției, avizați de Consiliul Superior al Magistraturii și numiți în funcții de șeful statului.

Senatul au validat-o marţi pe Mona Pivniceru în funcţia de membru al Curţii Constituţionale, cu 99 de voturi pentru şi 33 împotrivă.

De asemenea, Camera Deputaţilor l-a validat pe Valer Dorneanu pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, cu 279 voturi pentru şi 59 împotrivă.

Cei doi îi vor înlocui la Curte pe Ion Predescu și Aspazia Cojocaru, cărora le expiră mandatele.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: