vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 iulie, 2013

Victor Ponta si Mariano Rajoy

Premierul Victor Ponta le-a spus spaniolilor, luni, la Madrid, că de la 1 ianuarie 2014 se ridică toate restricțiile pentru muncitorii români pe piața Uniunii Europene, inclusiv în Spania, dar nu mai sunt foarte mulți români care să dorească să lucreze în țara iberică, afară de cei care sunt deja acolo. Prim-ministrul român s-a întâlnit la Madrid cu omologul său spaniol, Mariano Rajoy, și a fost primit de regele Spaniei, Juan Carlos I.

După o întrevedere cu premierul Rajoy, Ponta a fost întrebat de jurnaliștii spanioli dacă de la 1 ianuarie 2014 vor fi ridicate restricțiile de muncă pentru Români în Spania, având în vedere că, deși acest lucru este prevăzut de Tratatul de aderare a României la UE, ratificat inclusiv de Spania, ar mai fi nevoie și de o decizie a Guvernului de la Madrid pentru punerea în funcțiune a liberalizării.

Pe 1 ianuarie va fi momentul în care nu doar Spania, Marea Britanie, ci şi celelalte ţări vor ridica ultimele restricţii. Cred că nu este atât de important acest moment de 1 ianuarie, pentru că în conformitate cu toate studiile independente pe care le-am făcut, nu mai există în acest moment un număr semnificativ de cetăţeni români care vor să meargă să muncească în străinătate, nu va exista o creştere semnificativă nici în Marea Britanie, nici în Spania, nici în alte părţi„, a afirmat Ponta, citat de Agerpres.


În schimb, premierul român a subliniat că economia României poate pierde din cauza exodului forței de muncă.

”Pentru România, faptul că o parte importantă, dinamică a populaţiei, vorbesc de oameni activi, cu bune calităţi, cu bună pregătire, muncesc în Spania, este o mândrie, dar poate este o pierdere pentru economia noastră”, a spus Victor Ponta.

În context, șeful Guvernului României a apreciat că românii nu au avut în Spania vreo problemă de discriminare.

”Eu vreau să apreciez faptul că Spania, în momente dificile economice, s-a dovedit o ţară primitoare cu românii, în care nu am avut niciodată probleme de discriminare. (…) Îmi doresc foarte mult ca românii care trăiesc aici să contribuie la efortul Spaniei de relansare economică”, a mai declarat Victor Ponta.

Mariano Rajoy: Companiile spaniole participă la licitații pentru lucrări publice


De cealaltă pate, premierul spaniol, Mariano Rajoy, a exprimat interesul companiilor spaniole pentru participarea la licitațiile pentru lucrările publice de infrastructură din România.

”Companiile spaniole au experienţă, competenţă, sunt competitive, se prezintă la licitaţii pentru lucrări publice, autostrăzi, căi ferate, vor să investească în bănci sau energie şi vor să ajute ca lucrurile să meargă bine şi să contribuie la bunăstarea tuturor cetăţenilor, şi în acest caz, la cea a românilor”, a afirmat Rajoy, citat de Agerpres.

Premierul Ponta l-a asigurat pe Rajoy „despre faptul că toate proiectele importante în care companiile spaniole activează în România sunt proiecte asupra cărora Guvernul României se apleacă cu toată atenţia”.

Referitor la lucrătorii românii din Spania, Mariano Rajoy a subliniat că aceștia formează cea mai mare com unitate de rezidenți străini din țara iberică.

„Spania şi România sunt parteneri strategici, vom intensifica contactele bilaterale, inclusiv reuniuni la cel mai înalt nivel, cu diferiţi miniştri. Ţinem cont şi de marea comunitate românească, oameni care trăiesc în Spania şi formează cea mai extinsă comunitate de rezidenţi străini. Societatea spaniolă este primitoare şi recunoscătoare pentru toţi cei care vin să muncească aici şi contribuie la ieşirea din criză”, a mai afirmat Rajoy, în conferința susținută alături de Victor Ponta.

Cei doi prim-miniștri fac parte din partide adversare în cadrul Parlaemntului European. PSD, condus de Victor Ponta, este membru al Socialiștilor Europeni, în timp ce Rajoy este membru al Partidului Popular din Spania, de dreapta, care face parte din familia popular-europeană în Parlamentul European.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

9 răspunsuri

 1. În context, șeful Guvernului României a apreciat că românii nu au avut în Spania vreo problemă de discriminare.

  Ce inseamna sa vorbesti ca sa nu adormi: intrebati romanii care locuiesc in Spania si care au fost nevoiti datorita crizei sa-si caute un loc de munca din 2009 incoace. Unii angajatori spanioli au spus verde-n fata: de ce sa-ti dau tie (strain) de munca, cand sunt atatia spanioli care sunt in somaj. Si ce alta dovada de rasism mai vreti daca am fost unica tara careia dupa ce i s-a permis accesul pe piata muncii se da o lege in 2011 care le „taie” doar romanilor acest drept. Si culmea si celor care l-au obtinut inainte de intrarea Romaniei in UE (cu conditiile respective).

  1. cata dreptate da nu este rasism deloc dar iti taie dreptul la munca si cauta sa il taie in momentul in cate majoritatea romanilor sant in vacanta da nu e o problema ca romanu lucra si e bine vazut dar trebuie sa lucre mai muñt decat spaniolu daca vrea sa aiba de lucru sant si si dar ponta a venit cam tarziu sa vorbeasca si el a venit cu alta treaba nu cu legea care se aplica de doi ani el a venit ca vrea sa dea de lucru la spanioli sa ne faca autostrazi nu conteaza ca noi am plecat sa muncim in straini ca ei nu pot sa ne plateasca cum plateste o tara europeana eu zic sa ii trimitem undeva pe politicieni nostri ca nu fac nimic ptr noi a nu am gresit fac dar pentru ei

  2. cunosc multi romani care s-au intors din spania si italia era si normal pentru ca somajul real acolo a crescut foarte mult si e adevarat ca somajul in randul emigrantilor a crescut mai repede decat in randul bastinasilor. tocmai de aceea e foarte important ca oamenii sa aiba drept de munca in alte tari europene,
   e pacat ca Romania nu a beneficiat mai repede de acest drept si romanii au fost nevoiti sa se duca in economiile slabe ale europei care culmea au fost cele mai deschise in problema muncitorilor straini, din 2014 nu cred ca vom mai vb de milionul de oameni din spania sau italia, romanii se vor indrepta spre germania benelux si anglia, salariile sunt mai bune si somajul e mult mai redus,
   era normal sa devenim paria in spania si italia daca ne-am dus cate un milion in anumite regiuni din aceste tari, daca romanii ar fi avut drept de munca liber in toata europa am fi fost distribuiti mai uniform si nu am fi reprezentat o problema sociala majora in anumite tari.

 2. NUI ADEVARAT EU NU AM VAZUT NICI O DISCRIMINARE RASIALA INTRE SPANIOLI SI ROMANI DACA ESTI INTRADEVAR UN BUN MUNCITOR AI MEREU DE MUNCA SI ESTI APRECIAT LA VALOARE TA AM AVUT COMPANERI ROMANI CARE AU DORIT SA LUCRE SI AU FOST TRATATI LA FEL CA CEI SPANIOLI DIFERENTA CA NIMENI NU VREA OAMENI INCONPETENTI DACA PROGRAMU DE MUNCA E LA 8 SI TU VI LA LUCRU LA 8 30 SI ASA CAM CAND VREI CINE VREI SA TE TINA AICI E PROBLEMA DE INCOPETENTA NU DE RASISM

 3. Cum poti arata ca esti bun cand nu sunt lucrari? Nu are nimic de-a face cu competenta faptul ca vii la 8 si nu la 8:30. Se poate spune ca este o incalcare a contractului de munca si pt. asta exista sanctiuni. Eu vorbesc despre faptul ca atunci cand se pune problema intre 2 muncitori sa zicem cu aceleasi calitati, cu aceeasi experienta (cel putin in CV) firmele aleg spaniolii in locul romanilor chiar daca romanii ar fi dispusi sa faca si oarece ore suplimentare neplatite, insa spaniolii au prioritate. Poate ca nu stiti dvs nici un caz. OK. Dar asta nu e regula peste tot.

  1. acest lucru e normal sa fim seriosi, stiu un caz un prieten lucra intr-un restaurant in spania si veneau clienti si cereau sa vb cu patronul, ii suneau ca nu e frumos ce face sa angajeze tineri spanioli in facultate sau someri si normal si patronul respectiv s-a comformat, negriciosii marocani si columbieni au fost concediati rapid, romanul meu a avut noroc ca a prins super spaniola incat nu se mai cunoaste diferenta, orice om ar fi facut la fel in situatia respectiva decat sa-si piarda afacerea, din pacate cred ca stii si tu somajul real in spania e peste 30% si spaniolii lor pleaca pe capete in alte tari, iar in italia difera de zona, unde s-au strans multi romani populatia a devenit antipatica o cunostiinta s-a intors in tara pentru ca i-au incendiat magazinul ,e normal cand se ajunge la ultimul codru de paine dispare civilizatia oriunde in lume, poti sa te duci si in america te bat negrii care au venit acolo mai devreme daca aspiri la codru lor de paine.

   1. Huiii..asta cu restaurantul e foarte adevarat!Ptr ei conteaza foarte mult aspectul fizic,felul cum arati,sa nu fii prea moreno,daca esti prea serios ca de ce nu zambesti si multe multe altele,insa trebuie precizat ca Spania are foarte multi someri si datorita faptului ca sunt multi care nu se presteaza la servicii „murdare”,adica constructii,menaj,ingrijire varstinici,copii,sunt si pretentiosi,mai ales femeile care nu se prea inghesuie la curatenie in localuri,hotel sau in case.

 4. Discriminaree.nu dar invidie.ca romani.lucreaza si spanioli nu am vazut dar problema lor.ca nu vor sa munceasca.ori unde prefera.sa stea acasa cu Somaj. Acum cand cu criza.ar merge dar cum sant niste.puturosi nu Ia nimeni la lucru prefera.extrajeri

 5. Ciudat cum interesele romanilor din Romania in frunte cu premierul difera de ale romanilor din diaspora. Primii doresc ca toti mai multi romani sa plece afara (si daca se poate in primul rand infractorii si tiganii) iar ceilalti din diaspora ii doresc ramasi in Romania.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

9 răspunsuri

 1. În context, șeful Guvernului României a apreciat că românii nu au avut în Spania vreo problemă de discriminare.

  Ce inseamna sa vorbesti ca sa nu adormi: intrebati romanii care locuiesc in Spania si care au fost nevoiti datorita crizei sa-si caute un loc de munca din 2009 incoace. Unii angajatori spanioli au spus verde-n fata: de ce sa-ti dau tie (strain) de munca, cand sunt atatia spanioli care sunt in somaj. Si ce alta dovada de rasism mai vreti daca am fost unica tara careia dupa ce i s-a permis accesul pe piata muncii se da o lege in 2011 care le „taie” doar romanilor acest drept. Si culmea si celor care l-au obtinut inainte de intrarea Romaniei in UE (cu conditiile respective).

  1. cata dreptate da nu este rasism deloc dar iti taie dreptul la munca si cauta sa il taie in momentul in cate majoritatea romanilor sant in vacanta da nu e o problema ca romanu lucra si e bine vazut dar trebuie sa lucre mai muñt decat spaniolu daca vrea sa aiba de lucru sant si si dar ponta a venit cam tarziu sa vorbeasca si el a venit cu alta treaba nu cu legea care se aplica de doi ani el a venit ca vrea sa dea de lucru la spanioli sa ne faca autostrazi nu conteaza ca noi am plecat sa muncim in straini ca ei nu pot sa ne plateasca cum plateste o tara europeana eu zic sa ii trimitem undeva pe politicieni nostri ca nu fac nimic ptr noi a nu am gresit fac dar pentru ei

  2. cunosc multi romani care s-au intors din spania si italia era si normal pentru ca somajul real acolo a crescut foarte mult si e adevarat ca somajul in randul emigrantilor a crescut mai repede decat in randul bastinasilor. tocmai de aceea e foarte important ca oamenii sa aiba drept de munca in alte tari europene,
   e pacat ca Romania nu a beneficiat mai repede de acest drept si romanii au fost nevoiti sa se duca in economiile slabe ale europei care culmea au fost cele mai deschise in problema muncitorilor straini, din 2014 nu cred ca vom mai vb de milionul de oameni din spania sau italia, romanii se vor indrepta spre germania benelux si anglia, salariile sunt mai bune si somajul e mult mai redus,
   era normal sa devenim paria in spania si italia daca ne-am dus cate un milion in anumite regiuni din aceste tari, daca romanii ar fi avut drept de munca liber in toata europa am fi fost distribuiti mai uniform si nu am fi reprezentat o problema sociala majora in anumite tari.

 2. NUI ADEVARAT EU NU AM VAZUT NICI O DISCRIMINARE RASIALA INTRE SPANIOLI SI ROMANI DACA ESTI INTRADEVAR UN BUN MUNCITOR AI MEREU DE MUNCA SI ESTI APRECIAT LA VALOARE TA AM AVUT COMPANERI ROMANI CARE AU DORIT SA LUCRE SI AU FOST TRATATI LA FEL CA CEI SPANIOLI DIFERENTA CA NIMENI NU VREA OAMENI INCONPETENTI DACA PROGRAMU DE MUNCA E LA 8 SI TU VI LA LUCRU LA 8 30 SI ASA CAM CAND VREI CINE VREI SA TE TINA AICI E PROBLEMA DE INCOPETENTA NU DE RASISM

 3. Cum poti arata ca esti bun cand nu sunt lucrari? Nu are nimic de-a face cu competenta faptul ca vii la 8 si nu la 8:30. Se poate spune ca este o incalcare a contractului de munca si pt. asta exista sanctiuni. Eu vorbesc despre faptul ca atunci cand se pune problema intre 2 muncitori sa zicem cu aceleasi calitati, cu aceeasi experienta (cel putin in CV) firmele aleg spaniolii in locul romanilor chiar daca romanii ar fi dispusi sa faca si oarece ore suplimentare neplatite, insa spaniolii au prioritate. Poate ca nu stiti dvs nici un caz. OK. Dar asta nu e regula peste tot.

  1. acest lucru e normal sa fim seriosi, stiu un caz un prieten lucra intr-un restaurant in spania si veneau clienti si cereau sa vb cu patronul, ii suneau ca nu e frumos ce face sa angajeze tineri spanioli in facultate sau someri si normal si patronul respectiv s-a comformat, negriciosii marocani si columbieni au fost concediati rapid, romanul meu a avut noroc ca a prins super spaniola incat nu se mai cunoaste diferenta, orice om ar fi facut la fel in situatia respectiva decat sa-si piarda afacerea, din pacate cred ca stii si tu somajul real in spania e peste 30% si spaniolii lor pleaca pe capete in alte tari, iar in italia difera de zona, unde s-au strans multi romani populatia a devenit antipatica o cunostiinta s-a intors in tara pentru ca i-au incendiat magazinul ,e normal cand se ajunge la ultimul codru de paine dispare civilizatia oriunde in lume, poti sa te duci si in america te bat negrii care au venit acolo mai devreme daca aspiri la codru lor de paine.

   1. Huiii..asta cu restaurantul e foarte adevarat!Ptr ei conteaza foarte mult aspectul fizic,felul cum arati,sa nu fii prea moreno,daca esti prea serios ca de ce nu zambesti si multe multe altele,insa trebuie precizat ca Spania are foarte multi someri si datorita faptului ca sunt multi care nu se presteaza la servicii „murdare”,adica constructii,menaj,ingrijire varstinici,copii,sunt si pretentiosi,mai ales femeile care nu se prea inghesuie la curatenie in localuri,hotel sau in case.

 4. Discriminaree.nu dar invidie.ca romani.lucreaza si spanioli nu am vazut dar problema lor.ca nu vor sa munceasca.ori unde prefera.sa stea acasa cu Somaj. Acum cand cu criza.ar merge dar cum sant niste.puturosi nu Ia nimeni la lucru prefera.extrajeri

 5. Ciudat cum interesele romanilor din Romania in frunte cu premierul difera de ale romanilor din diaspora. Primii doresc ca toti mai multi romani sa plece afara (si daca se poate in primul rand infractorii si tiganii) iar ceilalti din diaspora ii doresc ramasi in Romania.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: