luni

22 aprilie, 2024

24 martie, 2014

Guvernul va aproba în şedinţa de miercuri eliminarea taxei de cogenerare pentru exportul de electricitate, şi va stabili că preţul de referinţă la gaze pe piaţa liberă pentru consumatorii industriali va fi cel din ianuarie 2014, a anunţat luni, în Parlament, premierul Victor Ponta.

Premierul a anunţat luni câteva măsuri ce vor fi aprobate în şedinţa de miercuri a Guvernului, printre care se numără şi eliminarea taxei de cogenerare la exportul de energie electrică. Această taxă este încasată de companiile care produc simultan energie electrică şi termică şi este plătită de orice consumator. Taxa se aplică în intervalul 2011-2023, iar ponderea ei în facturi este de 2-3%.

De asemenea, pentru a încuraja competitivitatea, preţul de referinţă la gaze, pe piaţa liberă, va fi cel de la 1 ianuarie 2014: “La gaze, de la 1 aprilie preţul pentru consumatorii casnici, în baza calendarului negociat de fostul guvern şi aplicat de noi, va creşte cu 2%, în schimb pentru toţi cei aflaţi pe piaţa liberă preţul de referinţă va fi cel de la 1 ianuarie 2014″, a spus premierul Victor Ponta.


Pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată, care reprezintă 15%, preţurile la gazele naturale vor creşte cu 5%, de la 1 aprilie, a anunţat preşedintele Autorităţii Naţionale de Regelementare în Domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrileţ, luni, la dezbaterea organizată de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaţilor.

Potrivit calendarului de liberalizare a preţurilor, mai urmează două alte scumpiri, până la finalul anului, pe piaţa reglementată: „La 1 iulie va fi o creștere pentru non-casnici de 5% și pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, creșterea va fi de 4% pentru non-casnici și de 3% pentru casnici’, a explicat preşedintele ANRE, citat de Agerpres.

Prim-ministrul Victor Ponta a mai spus luni că reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale ar avea un impact bugetar de 2,6 miliarde lei, pe semestrul al doilea din anul 2014.

Premierul nu a oferit date despre scutirile ce ar putea fi acordate marilor consumatori de energie electrică, ci doar a amintit că “pe 8 aprilie, Comisia Europeană va publica regulamentul şi ghidul prin care fiecare ţară membră va putea să asigure o schemă de reducere cu 85% pentru consumatorii industriali a cheltuielilor cu energia regenerabilă”.


Guvernul va discuta cu Fondul Monetar Internaţional diminuarea, de la 1 iulie, a CAS şi a impozitului pe profitul reinvestit.

Producţia de energie verde ar putea creşte cu 60%, faţă de 2013

Producția de energie electrică a României din surse regenerabile ar putea crește în acest an la 9-10 TWh, față de 6,3 TWh, cât a fost anul trecut, a declarat, luni, Emil Calotă, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), la dezbaterea din Camera Deputaţilor, unde a fost prezentat Raportul privind prețurile și tarifele reglementate pe 2013.

România și-a atins în acest an obiectivul asumat în fața Comisiei Europene, ca 24% din consumul de energie la nivelul anului 2020 să fie din surse regenerabile, astfel că în 2014 vor fi reduse cotele obligatorii anuale de energie regenerabilă.

“Având în vedere gradul realizării obiectivului din 2020, s-a creat posibilitatea reconsiderării cotei de energie anuală, ceea ce se întâmplă de la începutul anului 2014. Cota se reduce față de nivelul de 15% din motive de suportabilitate a consumatorilor finali, atât industriali cât și casnici, precum și pentru sustenabilitatea sistemului, ținând cont de nevoia de echilibru a sistemului energetic”, a declarat Emil Calotă, citat de Agerpres.

El a adăugat că 2014 este anul în care piața de certificate verzi se va maturiza alături de piața de energie electrică din surse regenerabile.

Departamentul pentru Energie a lansat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede reducerea cotei de la 15% la 11,1% pentru 2014.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: