Premierul Victor Ponta a menționat joi, la România TV, posibilitatea introducerii unor taxe de solidaritate pe pensiile și salariile bugater foarte mari, dar și taxări suplimentare pe profiturile companiilor petroliere și produsele fast-food.
În privința Justiției, premierul vrea revenirea la un sistem în care procurorul general al României și șeful Direcției Naționale Anticorupție să fie selectați doar de Consiliul Superior al Magistraturii.
În relația cu președintele Traian Băsescu, Ponta pare să accepte că șeful statului va merge luna aceasta la Consiliul European, dar nu renunță la ideea de a merge premierul la Bruxelles, în viitor.
Taxele
- Taxă de solidaritate pe veniturile bugetare mari. ”Din punctul meu de vedere, trebuie să vedem cum facem cu veniturile excesive din zona bugetară, dar nu tăindu-le, ci eventual printr-o taxă specială să poată să vină la un nivel de normalitate. Dacă există venituri – fie că e vorba de salarii, fie că e vorba de pensii – care depăşesc în mod flagrant, nu nivelul mediu, ci vorbesc de salarii de 100 de milioane şi pensii atâtea câte mai sunt în zona aceasta, trebuie să găsim o soluţie pentru 2013, de un tip de taxare de solidaritate”.
- Taxa pe fast-food și bere. ”Respectiva taxă pe fast-food sau pe anumite băuturi alcoolice eu nu o văd în niciun caz ca un mod de a aduce venituri la buget, dar o văd pozitiv de a folosi mijloacele legislative – şi aici poate că influenţa soţiei mele e fundamentală – de a sancţiona un tip de alimentaţie nesănătoasă, care afectează viaţa copiilor noştri”.
- Taxa pe profiturile companiilor petroliere. ”Este o idee pe care am discutat-o şi eu cu domnul Chiţoiu (Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei – n.r.), dar pe care nu vreau să o impun cu parul. Există, în această perioadă, nu doar în România, ci în toată Europa… Companiile petroliere nu sunt afectate de criză, cel puţin dacă ne uităm la profituri”.
- Reducerea TVA la alimente. Noi am pus în programul nostru economic dorinţa noastră ca până în 2016 să revenim sau să ajungem la 19-20%. Sincer să fiu, nu pot să îmi iau acum un angajament când vom reduce TVA. Este uşor să măreşti, cum a mărit Guvernul Boc, este greu să dai înapoi. Dar, pe de altă parte, TVA este o taxă pe care o plăteşte şi o resimte mult mai mult cel cu venituri mici.
Politica de personal bugetar, pensiile
- Salariile bugetarilor. ”Anvelopa salarială pentru ce dăm acum se va păstra în 2013. Salariile normale se păstrează”.
- Limitarea angajărilor la stat. ”Avem un acord cu FMI, pe care îl respectăm, acela cu 1 la 7”.
- Pilele din ministere. ”Eu am fost de acord şi am aprobat şi le voi aproba în continuare, în măsura în care renunţă la 10-12-15 funcţionari care nu sunt absolut necesari în aparatul central, eu sunt de acord, cu banii economisiţi din salariile celor 10-15 de care nu au nevoie şi care în general sunt tot felul de cunoştinţe, numiri politice, pile”, să se aducă secretari de stat.
- Returnarea CASS pensionarilor. ”Preşedintele nu a fost de acord cu returnarea banilor din contribuţii de asigurări sociale. Am avut două discuţii pe această temă, ultima marţi, în care opinia domniei sale diferea de a noastră, vizavi de faptul că nu ar trebui să returnăm ceea ce statul a încasat de la 1 ianuarie 2011. Eu şi domnul Georgescu am exprimat că este opţiunea noastră politică. (Băsescu, n.r.) era împotriva ideii de a da înapoi aceşti bani şi a spus că Curtea Constituțională a emis mai multe decizii pe această temă şi una dintre ele, ultima dacă nu mă înşel, nu făcea obligatorie returnarea sau recunoaşterea acestei datorii.
Scumpirea carburanților
Negocieri cu benzinarii. ”Pe de altă parte, eu nu sunt un populist să spun: ‘să-i omorâm pe cei de la OMV sau Lukoil sau Petrom. Eu mă uit la faptul că şi OMV, şi Lukoil, şi Petrom sunt mari contributori la bugetul României. Ei plătesc taxe, impozite, CAS-uri, ei aduc foarte mult bugetului României pe alte părţi, dincolo de cei 16% pe profit.
Există în restul ţărilor din jur, a existat şi am asemenea exemple, o negociere între Guvern şi aceste companii, prin care aceste companii au fost fie puţin temperate în dorinţa asta de a mări mereu preţul la combustibil. (…) Eu vreau să am o discuţie şi am avut o primă discuţie informală cu reprezentanţi ai companiilor petroliere. (…) Dacă se poate ieftinirea benzinei e primul obiectiv. Este o negociere pe care Guvernul, într-o ţară europeană, o poate face”.
Disputa cu președintele Băsescu pe reprezentarea la Consiliul European
- Băsescu merge la informală. ”Eu aştept să văd, pentru că primul Consiliu European este pe 28 iunie. Pe 23 mai este o întâlnire informală, convocată în special la solicitarea lui Francois Hollande (…) Probabil va merge domnul Băsescu. Pe 23 eu nu cred oricum că pot să particip, dar Consiliul European este pe 28 iunie. Eu cred că până pe 28 iunie trebuie să stabilim pe plan intern cine participă şi cu ce mandat”.
- Ponta nu renunță. ”Cred că trebuie să stabilim din punct de vedere constituţional şi legal cine are mandat şi care reprezintă poziţia României, pentru că nu poţi să te reprezinţi pe tine în Consiliul European, ci trebuie să prezinţi o poziţie a ţării. Pentru domnul Băsescu este o problemă de orgoliu. El vrea să arate că ‘domne, am pierdut Guvernul, am pierdut Parlamentul, dar lăsaţi-mi şi mie chestia asta să mă duc la Bruxelles”.
Un răspuns
Nu uita…vorbeste repede cu cei de la petrom sa reduca preturile …si ia repede imprumultul ca sa returnezi banii pensionarilor..pana in toamna…ca nu de alta, dar trebuie sa-ti faci imagine, chiar daca dupa asta tara va fi la pamant…si cu datorii pana peste cap.