sâmbătă

13 iulie, 2024

28 septembrie, 2012

Premierul Victor Ponta a declarat joi seară la RTV că a părăsit ședința CSAT de joi dimineață pentru că președintele Traian Băsescu și-ar dori să înființeze la Cotroceni ”un megaminister de Externe al Administrației Prezidențiale”.

Unul dintre punctele aflate pe agenda CSAT de joi și care, potrivit unui comunicat ulterior al Administrației Prezidențiale, nu a mai fost discutat, a fost refacerea credibilității omâniei în plan internațional, după reacțiile negative din plan extern care au urmat manierei în care USL a încercat să-l demită pe președinte.

Premierul Victor Ponta s-a prezentat la ședință, dar a părăsit-o după trei sferturi de oră.


”Am avut o neconcordanţă legată de ordinea de zi, care trebuie stabilită în consultare cu mine. Agenda mi-a fost trimisă ieri, nu cu zece zile înainte, iar eu i-am comunicat în scris că nu sunt de acord cu forma şi fondul unor materiale. Este o problemă de principiu, preşedintele nu poate lua din atribuţiile Guvernului, el trebuie să se obişnuiască cu ideea că trebuie să colaborăm. Colaborarea nu înseamnă subordonare. Eu nu sunt subordonat, ci colaborator al preşedintelui” – a declarat Victor Ponta joi seară la RTV.

Potrivit premierului, președinția și-ar dori înființarea unei suprastructuri de politică externă, care să coordoneze Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene, serviciile publice de radio şi televiziune, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru refacerea imaginii României în străinătate.

Premierul a declarat totodată că nu a acceptat nici propunerea preşedintelui Traian Băsescu privind adoptarea unei decizii a CSAT prin care să fie stabilit bugetul pentru 2013-2016 destinat înzestrării Armatei, motivând că o astfel de decizie aparţine Parlamentului la aprobarea bugetului de stat şi că actualul guvern are un mandat limitat, până la alegerile parlamentare.

Primul ministru a mai spus că decizia sa de a pleca din ședință a fost urmarea a acestor controverse și că l-a întrebat pe președintele Traian Băsescu dacă nu e mai bine să se retragă din ședință pentru ca situația ”să nu degenereze”, iar președintele ar fi răspuns afirmativ.


Cristian Diaconescu, consilierul prezidențial pentru politică externă, declarase joi dimineață la RFI că efortul de refacere a credibilității României trebuie ”să înceapă cu conștientizarea problemei” și că lipsa acestei credibilități ne poate afecta capacitatea de decizie în cadrul UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: