Chestiunea

Cele 6 bombe care au aruncat în aer deficitul pe ultima sută de metri

Deficitul de 4,4% din PIB, aprobat de guvern joi seară la ultima rectificare, este rezultatul unei construcții bugetare făcute în martie 2019 de către guvernul… Mai mult

28.11.2019

Interviu

Germania, în criza psihologică dintre post-naționalism și ”Germany-first”: interviu cu Jan Techau

Textul de mai jos e o scurtă înșurire de fragmente din interviul acordat CRONICILOR Curs de Guvernare de Jan Techau – directorul Programului Europa de… Mai mult

28.11.2019

Chestiunea

Starea Sănătății în UE 2019 / Problema României: Dependența de serviciile spitalicești, cauza principală a ineficienței sistemului

Cheltuielile pentru sănătate ale României au atins un minim istoric și sunt cele mai mici din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca… Mai mult

28.11.2019

Digital

Experiența finlandeză – mic curs de civilizare digitală. Ce ar fi trebuit să facă ANAF pentru informatizare, transparență, eficiență

România a ratat ocazia de a avea un sistem modern, informatizat, de colectare a taxelor, deși s-a bucurat atât de expertiză din partea Băncii Mondiale… Mai mult

28.11.2019

Cronicile

Premierul Ponta a obţinut de la Parlament o “declaraţie de principiu” pentru a merge în locul preşedintelui Băsescu la Bruxelles

de Vladimir Ionescu 12.6.2012

Majoritatea Parlamentară a adoptat, marţi, la solicitarea premierului Victor Ponta, o declaraţie prin care recomandă ca prim-ministrul să reprezinte România, ci nu preşedintele Traian Băsescu, la Consiliul European din 28 iunie.

Parlamentarii USL, UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară au trecut uşor prin Lelgislativ declaraţia:  249 de voturi pentru, 30 împotrivă şi o abţinere.

Ce cuprinde declaraţia Parlamentului:

 • Parlamentul României trebuie să fie informat în prealabil asupra agendei Consiliului European şi să stabilească un mandat de principiu referitor la poziţiile pe care le va susţine şi promova reprezentantul României. Parlamentul României cere să fie informat după fiecare Consiliu European cu privire la deciziile adoptate.
 • Având în vedere că atribuţiile preşedintelui şi Guvernului în domeniul afacerilor europene sunt partajate, în materie de politică europeană, de apărare şi securitate, precum şi în politica externă comună a UE, Parlamentul considera constituţional şi funcţional ca preşedintele României să aibă precădere în a reprezenta România.
 • In schimb, in materie economică, socială, bugetară, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen, precum şi în alte aspecte executive Parlamentul considera ca este constituţional şi funcţional ca primul-ministru al României să aibă precădere în a reprezenta România.
 • Având în vedere că agenda Consiliului European din 28 iunie 2012 se referă la subiecte precum situaţia economică în UE, adoptarea unor măsuri economice şi sociale, precum şi continuarea negocierilor privind viitorul cadru financiar multianual 2014 – 2020, Parlamentul României consideră că primul-ministru trebuie să reprezinte poziţiile României la lucrările Consiliului European din 28 iunie 2012.

Declaraţii după votul Parlamentului:

 • Victor Ponta, premier, copreşedinte USL: ”Nu cred că voi rămâne toată viaţa prim-ministru, aşa cum nu cred că domnul preşedinte Băsescu va rămâne toată viaţa preşedinte. Trebuie să stabilim reguli dincolo de oameni şi cred că trebuie să acceptăm faptul că Parlamentul României, mai mult decât un preşedinte sau un prim-ministru, este depozitarul legitimităţii populare exprimate prin vot”.
 • Crin Antonescu, copreşedinte USL: ”Deocamdată, noi avem un pas pe care trebuie să-l facă Victor Ponta şi pe care îl va face în calitate de prim ministru. După această exprimare de voinţă politică a Parlamentului se va duce la Consiliul European. Cred şi eu că nu trebuie să vedem această discuţie în termenii unei dispute. Nu-i o ceartă de berbeci, ci e o discuţie de fond pentru diplomaţia românească în care şi instituţia prezidenţială trebuie să fie parte”.
 • Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: ”Colegii noştri, cei care sunt constituţionalişti, juriştii din cele două grupuri parlamentare au pregătit un material şi au prezentat principiile din Constituţia României şi, în urma dezbaterilor, grupurile reunite au şi spus că recomandă să votăm pentru această declaraţie. Cel mai important argument era că relaţiile din interiorul UE nu sunt relaţii bilaterale, nu sunt relaţii externe în sensul clasic al cuvântului. Un al doilea argument era că pe problemele economice, care ţin de buget şi de aderarea la spaţiul Schengen şi fondurile europene, responsabilitate are Guvernul. Şi, sigur, acolo unde este vorba se securitate naţională, de apărare naţională, de relaţii externe ale UE, acolo, evident, preşedintele României, indiferent de persoana preşedintelui şi a premierului, trebuie să reprezinte România”.

Declaraţia Parlamentului – o recomandare fără încărcătură juridică

Declaraţia de principiu a Parlamentului, privind reprezentarea României la Consiliul European, nu este un act normativ sau o hotărâre şi prin urmare nu are valoare juridică, aşa cum au asa cum au declarat şi cei care au votat-o.

Pe de altă parte, o lege sau o hotărâre luata pe acest subiect ar fi putut fi contestată la Curtea Constituţională.

”Este o declaraţie care are o încărcătură politică în acest moment şi sigur nu are forţă juridică”, a spus preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

La rândul său, liderul PNL, copreşedintele USL Crin Antonescu, a fost întrebat dacă declaraţia are valoare juridică, el răspunzând că ”are valoare politică”.

”La Consiliul European nu sunt procese, ci se iau decizii politice”, a explicat Antonescu încărcătura declaraţiei emise Parlament.

Preşedintele Senatului, democrat-liberalul Vasile Blaga a catalogat declaratia ca fiind fara efect: ”Este o declaraţie politică a Parlamentului României şi atât. Dânşii, dacă voiau, puteau să propună un proiect de hotărâre a Parlamentului”.

În schimb, premierul Victor Ponta a precizat că şi el a primit de la preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, invitaţia şi programul reuniunii de la Bruxelles, din 28 iunie.

Ce a vrut sa obtina guvernul?

Executivul Victor Ponta şi-a expus motivele pentru a cere ca premierul să meargă la Consiliul European într-un punct de vedere cu privire la ”colaborarea inter-instituţională şi reprezentarea României în domeniul afacerilor europene”:

În ceea ce priveşte partajarea atribuţiilor în cadrul Executivului, la domeniul afacerilor europene:

 • ca, în materie de politică militară şi de securitate militară, precum şi în politica externă comună a Uniunii Europene, este constituţional şi funcţional ca Preşedintele României să aibă precădere în a reprezenta România;
 • ca, în materie economică, socială, bugetară, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen, precum şi în alte aspecte executive, este constituţional şi funcţional ca Primul Ministru să aibă precădere în a reprezenta România.

Având în vedere agenda Consiliului European din 28 iunie, deja stabilită şi care se referă la subiecte precum situaţia economică din Uniunea Europeană, adoptarea unor măsuri economice şi sociale, precum şi continuarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020, Guvernul României consideră că reprezentarea României la acest Consiliu European trebuie să fie asigurată de către Primul Ministru al Guvernului.

Victor Ponta a pregătit în prealabil, în acelaşi document, şi puterea de decizie a declaraţiei pe care Parlameantul avea să o adopte:

 • Parlamentul României să fie informat pe deplin înainte de participarea reprezentanţilor României la Consiliile Europene, cu privire la tematica şi propunerile de abordare. Este necesar să existe dreptul Parlamentului de a organiza dezbateri înainte de aceste participări, precum şi prezentarea de rapoarte după aceste participări.
 • Parlamentul României sa fie cel care poate da un mandat de principiu în prealabil, şi cel care confirmă respectarea acestui mandat după participarea la Consiliile Europene.
 • Parlamentul României sa fie singurul în măsură să decidă dacă aceste informări au loc în comisiile de specialitate, sau în şedinţa de plen, şi trebuie instituită obligaţia Primului Ministru şi a miniştrilor de a se prezenta în faţa Parlamentului pentru a da explicaţii în legătură cu prezenţa şi activitatea lor la Consiliile Europene.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.6.2012

Un raspuns

 1. 2012-VORBE CE DOR, -Prioritate de dreapta « Clasa politica mereu gravidă cu tata proştilor
  31.12.2012, 10:57 pm

  […] pentru că nu vrem socialism în România”, a precizat Mihai Răzvan Ungureanu. 12.  Ponta a primit invitație de la Van Rompuy pentru summitul UE. Ce este – o încercare de aplanare […]

Lăsați un comentariu


Stiri

Finanțele au împrumutat 1,1 miliarde de lei, la o dobândă medie de 4,07% pe an

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat joi 1,1 miliarde de lei, în cadrul unei licitații de obligațiuni de stat cu o maturitate reziduală de 46… Mai mult

Stiri

AmCham: România are nevoie de o coordonare centralizată a agendei de digitalizare

Vladimir Ionescu

AmCham Romania salută intenția anunțată de centralizare a coordonării procesului de digitalizare prin alocarea acestui rol  biroului CIO guvernamental, entitate apreciată de membrii AmCham ca… Mai mult

Europa

ECOFIN solicită actualizarea cadrului fiscal în domeniul energiei astfel încât Europa să își poată îndeplini obiectivele climatice

Iulian Soare

ECOFIN susține actualizarea cadrului legislativ privind impozitarea sectorului energetic, astfel încât aceasta să contribuie la obiectivele UE pe mediu, respectiv atingerea neutralității climatice până în… Mai mult

Stiri

STB a garantat cu sediul și parcul auto plata eșalonată a datoriilor către ANAF

Vladimir Ionescu

Societatea de Transport Bucureşti (STB), aparținând Primăriei Capitalei, a garantat la ANAF cu sediul şi parcul de autobuze plata eșalonată a TVA restantă. Suma totală,… Mai mult

Stiri

Traian Berbeceanu va fi șeful de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela

Razvan Diaconu

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat joi, într-o conferință de presă, că, începând cu săptămâna viitoare, comisarul șef în rezervă Traian Berbeceanu va fi… Mai mult

Stiri

Permise de vânătoare acordate ilegal în Caraș Severin – prefectul și polițiști, implicați în rețea

Vladimir Ionescu

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat declanșarea unei operațiuni de curățare a Poliției în care sunt vizați angajații care au legături cu organizații infracționale,… Mai mult

Stiri

Florin Cîțu: România va ieși cu o emisiune de obligațiuni pe piețele externe, în prima parte a anului 2020

Adrian N Ionescu

România va atrage resurse de pe pieţele internaţionale „în prima parte a anului următor”, dată fiind cererea puternică de pe piaţa locală, a declarat ministrul… Mai mult