fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Pleacă la promulgare: 2.000 de lei lunar, stimulent de risc acordat profesorilor pe perioada stării de alertă/urgență

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Dobânda pe termen lung a scăzut sub pragul de 3,5% dar rămâne cea mai ridicată din UE. Observații

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna septembrie 2020 sub pragul de 3,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat și calculate de… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Indice negativ de prețuri, ”pe bază de cartofi”, în septembrie. Inflația anuală, în scădere la 2,45%

Preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,14% în luna septembrie 2020, potrivit datelor publicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,45%,… Mai mult

13.10.2020

Analiză

Prăbușirea bugetară care se conturează cu precizie matematică, citită în istoria recentă a punctului de pensie

Creșterea reală a pensiilor în 2020 va fi similară cu cea din 2009, dacă va fi păstrat nivelul de indexare de 14% stabilit în prezent,… Mai mult

12.10.2020

Premierul Ponta a obţinut de la Parlament o “declaraţie de principiu” pentru a merge în locul preşedintelui Băsescu la Bruxelles

de Vladimir Ionescu 12.6.2012

Majoritatea Parlamentară a adoptat, marţi, la solicitarea premierului Victor Ponta, o declaraţie prin care recomandă ca prim-ministrul să reprezinte România, ci nu preşedintele Traian Băsescu, la Consiliul European din 28 iunie.

Parlamentarii USL, UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară au trecut uşor prin Lelgislativ declaraţia:  249 de voturi pentru, 30 împotrivă şi o abţinere.

Ce cuprinde declaraţia Parlamentului:

 • Parlamentul României trebuie să fie informat în prealabil asupra agendei Consiliului European şi să stabilească un mandat de principiu referitor la poziţiile pe care le va susţine şi promova reprezentantul României. Parlamentul României cere să fie informat după fiecare Consiliu European cu privire la deciziile adoptate.
 • Având în vedere că atribuţiile preşedintelui şi Guvernului în domeniul afacerilor europene sunt partajate, în materie de politică europeană, de apărare şi securitate, precum şi în politica externă comună a UE, Parlamentul considera constituţional şi funcţional ca preşedintele României să aibă precădere în a reprezenta România.
 • In schimb, in materie economică, socială, bugetară, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen, precum şi în alte aspecte executive Parlamentul considera ca este constituţional şi funcţional ca primul-ministru al României să aibă precădere în a reprezenta România.
 • Având în vedere că agenda Consiliului European din 28 iunie 2012 se referă la subiecte precum situaţia economică în UE, adoptarea unor măsuri economice şi sociale, precum şi continuarea negocierilor privind viitorul cadru financiar multianual 2014 – 2020, Parlamentul României consideră că primul-ministru trebuie să reprezinte poziţiile României la lucrările Consiliului European din 28 iunie 2012.

Declaraţii după votul Parlamentului:

 • Victor Ponta, premier, copreşedinte USL: ”Nu cred că voi rămâne toată viaţa prim-ministru, aşa cum nu cred că domnul preşedinte Băsescu va rămâne toată viaţa preşedinte. Trebuie să stabilim reguli dincolo de oameni şi cred că trebuie să acceptăm faptul că Parlamentul României, mai mult decât un preşedinte sau un prim-ministru, este depozitarul legitimităţii populare exprimate prin vot”.
 • Crin Antonescu, copreşedinte USL: ”Deocamdată, noi avem un pas pe care trebuie să-l facă Victor Ponta şi pe care îl va face în calitate de prim ministru. După această exprimare de voinţă politică a Parlamentului se va duce la Consiliul European. Cred şi eu că nu trebuie să vedem această discuţie în termenii unei dispute. Nu-i o ceartă de berbeci, ci e o discuţie de fond pentru diplomaţia românească în care şi instituţia prezidenţială trebuie să fie parte”.
 • Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: ”Colegii noştri, cei care sunt constituţionalişti, juriştii din cele două grupuri parlamentare au pregătit un material şi au prezentat principiile din Constituţia României şi, în urma dezbaterilor, grupurile reunite au şi spus că recomandă să votăm pentru această declaraţie. Cel mai important argument era că relaţiile din interiorul UE nu sunt relaţii bilaterale, nu sunt relaţii externe în sensul clasic al cuvântului. Un al doilea argument era că pe problemele economice, care ţin de buget şi de aderarea la spaţiul Schengen şi fondurile europene, responsabilitate are Guvernul. Şi, sigur, acolo unde este vorba se securitate naţională, de apărare naţională, de relaţii externe ale UE, acolo, evident, preşedintele României, indiferent de persoana preşedintelui şi a premierului, trebuie să reprezinte România”.

Declaraţia Parlamentului – o recomandare fără încărcătură juridică

Declaraţia de principiu a Parlamentului, privind reprezentarea României la Consiliul European, nu este un act normativ sau o hotărâre şi prin urmare nu are valoare juridică, aşa cum au asa cum au declarat şi cei care au votat-o.

Pe de altă parte, o lege sau o hotărâre luata pe acest subiect ar fi putut fi contestată la Curtea Constituţională.

”Este o declaraţie care are o încărcătură politică în acest moment şi sigur nu are forţă juridică”, a spus preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

La rândul său, liderul PNL, copreşedintele USL Crin Antonescu, a fost întrebat dacă declaraţia are valoare juridică, el răspunzând că ”are valoare politică”.

”La Consiliul European nu sunt procese, ci se iau decizii politice”, a explicat Antonescu încărcătura declaraţiei emise Parlament.

Preşedintele Senatului, democrat-liberalul Vasile Blaga a catalogat declaratia ca fiind fara efect: ”Este o declaraţie politică a Parlamentului României şi atât. Dânşii, dacă voiau, puteau să propună un proiect de hotărâre a Parlamentului”.

În schimb, premierul Victor Ponta a precizat că şi el a primit de la preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, invitaţia şi programul reuniunii de la Bruxelles, din 28 iunie.

Ce a vrut sa obtina guvernul?

Executivul Victor Ponta şi-a expus motivele pentru a cere ca premierul să meargă la Consiliul European într-un punct de vedere cu privire la ”colaborarea inter-instituţională şi reprezentarea României în domeniul afacerilor europene”:

În ceea ce priveşte partajarea atribuţiilor în cadrul Executivului, la domeniul afacerilor europene:

 • ca, în materie de politică militară şi de securitate militară, precum şi în politica externă comună a Uniunii Europene, este constituţional şi funcţional ca Preşedintele României să aibă precădere în a reprezenta România;
 • ca, în materie economică, socială, bugetară, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen, precum şi în alte aspecte executive, este constituţional şi funcţional ca Primul Ministru să aibă precădere în a reprezenta România.

Având în vedere agenda Consiliului European din 28 iunie, deja stabilită şi care se referă la subiecte precum situaţia economică din Uniunea Europeană, adoptarea unor măsuri economice şi sociale, precum şi continuarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020, Guvernul României consideră că reprezentarea României la acest Consiliu European trebuie să fie asigurată de către Primul Ministru al Guvernului.

Victor Ponta a pregătit în prealabil, în acelaşi document, şi puterea de decizie a declaraţiei pe care Parlameantul avea să o adopte:

 • Parlamentul României să fie informat pe deplin înainte de participarea reprezentanţilor României la Consiliile Europene, cu privire la tematica şi propunerile de abordare. Este necesar să existe dreptul Parlamentului de a organiza dezbateri înainte de aceste participări, precum şi prezentarea de rapoarte după aceste participări.
 • Parlamentul României sa fie cel care poate da un mandat de principiu în prealabil, şi cel care confirmă respectarea acestui mandat după participarea la Consiliile Europene.
 • Parlamentul României sa fie singurul în măsură să decidă dacă aceste informări au loc în comisiile de specialitate, sau în şedinţa de plen, şi trebuie instituită obligaţia Primului Ministru şi a miniştrilor de a se prezenta în faţa Parlamentului pentru a da explicaţii în legătură cu prezenţa şi activitatea lor la Consiliile Europene.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.6.2012

Un raspuns

 1. 2012-VORBE CE DOR, -Prioritate de dreapta « Clasa politica mereu gravidă cu tata proştilor
  31.12.2012, 10:57 pm

  […] pentru că nu vrem socialism în România”, a precizat Mihai Răzvan Ungureanu. 12.  Ponta a primit invitație de la Van Rompuy pentru summitul UE. Ce este – o încercare de aplanare […]

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul prelungește cu 1 an termenul de finalizare a proiectelor PNDL 1

Razvan Diaconu

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că programul PNDL 1 va fi prelungit cu un an de zile pentru ca autoritățile locale să poată finaliza… Mai mult

Stiri

Președintele Iohannis cere reexaminarea legii prin care Parlamentul stabilește data alegerilor generale

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare, vineri, legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare. Atacată de președinte la CCR, legea a fost declarată… Mai mult

Europa

Germania începe campania de vaccinare anti-coronavirus înainte de finalul anului

Vladimir Ionescu

Germania face pregătiri pentru a începe campania de vaccinare anti-COVID-19 înainte de sfârşitul anului, potrivit cotidianului Bild, citat de Reuters. Ministerul federal al Sănătăţii are… Mai mult

Stiri

Procedura de eșalonare a obligațiilor fiscale acumulate în pandemie – Cererile se depun până pe 15 decembrie

Raluca Florescu

Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eşalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligaţiile bugetare principale şi accesorii… Mai mult

Stiri

Vânzările Dacia au scăzut cu 35% în 2020. Rezultatele grupului Renault, peste așteptări în T3

Vladimir Ionescu

Grupul auto francez Renault a raportat vineri o cifră de afaceri de 10,4 miliarde de euro în trimestrul al treilea, în scădere cu 8,2% în… Mai mult

Europa

UE și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva unor ofițeri GRU pentru atacul cibernetic asupra parlamentului german

Iulian Soare

Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus joi sancțiuni împotriva unor oficiali ai serviciilor secrete din Rusia pentru rolul jucat în atacul cibernetic derulat împotriva… Mai mult

Stiri

Goldman Sachs plătește 2,9 miliarde dolari pentru a închide o serie de investigații la nivel global

Razvan Diaconu

Goldman Sachs a acceptat plata a 2,9 miliarde de dolari către autorităţi de reglementare din întreaga lume, sumă care include o amendă record pentru încălcarea… Mai mult